De waanzin of waarheid van onze veranderende voeding

De manier waarop we eten is in de afgelopen vijftig jaar meer veranderd dan in de voorgaande 10.000 jaar. In een gemiddelde Nederlandse supermarkt zijn, afhankelijk van de grootte, rondom de 40.000 producten te koop. De meeste voeding is dusdanig voorbewerkt en verpakt om het eetgenot en gemak van de consument te vergroten. De groente zijn gewassen, voorgesneden en per portiegrootte verpakt. De producten op de vlees- en visafdeling zijn doorgaans zachte roze kussentjes zonder botten of graten. Tevens zijn er geen seizoenen meer in de supermarkt. Citroenen, kokosnoten en tomaten liggen het gehele jaar in de schappen. Maar zijn al deze veranderingen in aanbod puur gericht op de vraag van de consument of op de portefeuille van de fabrikant?

Door het veranderde aanbod in de supermarkten is voeding meer gaan leven onder de mens. De jonge wetenschap van voeding brengt hierdoor ook felle discussies naar boven bij ieder die zich hierin heeft verdiept. Wat is gezond? Wat kan je beter wel eten? Wat is uit den boze?

Uitgesproken meningen en ‘wetenschappelijke’ waarheden schieten uit de grond en drijven menig consument tot waanzin. Hoewel nieuwe dieetvormen zich lijken te vermenigvuldigen in razend snel tempo, is er nog geen wondertrend tegen de voorzettende overgewicht epidemie en verminderde gezondheid van de mens.

Of toch wel?

Shakes, pillen, injecties, glutenvrij, koolhydraatarm, crashen, terug naar de oertijd of detoxen
 allemaal beloven ze het optimale resultaat voor al jouw doelen. Sommige van deze trends hebben ook daadwerkelijk het beloofde resultaat op kort termijn. Waarschijnlijk is dat ook de drijvende kracht van het concept en waarom er handenvol aanhangers zijn. Zo sprak ik laatst een uitermate tevreden jonge man die in 8 weken tijd 15 kilo was afgevallen door middel van shakes. Hij legde mij uit dat hij hierbij hulp had van een voedingsdeskundige, werkzaam voor het desbetreffende merk, en ze zoveel aandacht besteedde aan het type persoon dat hij was. Na enkele kritische vragen als “wist je dat het niet gezond kan zijn om zoveel gewicht in een korte tijd te verliezen”, “ben je niet bang voor tekorten in de voeding” en “hoe ga je het na het behalen van je doelstelling aanpakken” keerde hij mij de rug toe en zou dat wel met de voedingsconsulente bepreken.

Hoe zit het dan op lang termijn?

Er zijn maar weinig studies die langtermijn effecten hebben onderzocht van diverse stromingen binnen de voeding. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er ontzettend veel veranderd binnen de voedingsindustrie en voeding daardoor een jonge wetenschap is en voorlopig ook zal blijven. Hoewel de uitspraak “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” wat mij betreft ook voor gezonde voeding opgaat, is het kantelpunt dat ‘gewoon’ niet meer zo ‘gewoon’ is. Want de glanzende rode tomaat in de supermarkt is niet gerijpt in het zonnetje en komt al helemaal niet rechtstreeks bij de schattige Italiaanse boer vandaan. De tomaat wordt op een totaal onbekende bestemming geplukt, als ze groen zijn en gedurende het transport naar Nederland verder gerijpt met etheen (ethyleen) gas (etheen is een hormoon in planten, petrochemisch geproduceerd). Hierdoor krijg je een rode, grote tomaat met een stevige bite. Hoewel de binnenkant nog groenig ziet en de smaak verloren gaat heeft krijgt men een tevreden gevoel bij de tomaat. Het ziet er namelijk uit als een tomaat, het geeft de illusie van een tomaat.

Of dit soort manipulaties van onze voeding consequenties heeft voor de voedingswaarde is men nog niet helemaal over uit. Veel onderzoeken tonen aan dat er weinig verschil zit in de nutriëntendichtheid van biologische producten versus massaproductie. Andere onderzoeken melden dat dit nog verder onderzocht moet worden. En of er verschil zit tussen bijvoorbeeld groente van 50 jaar geleden en van nu? Zelfs daarbij spreken de verschillende onderzoeken zich tegen. Ook hier lopen we dus aan tegen het feit dat voeding een jonge wetenschap is. Wel kun je natuurlijk stellen dat er ook veel andere toevoegingen in producten te vinden zijn om het lekker, leuker, mooier en langer houdbaar te maken. Heeft ook dat niet lange termijn gevolgen? Gaan we daarmee iets te ver of vindt men dit nu gewoon?

Als we niet meer van ‘gewoon’ eten uit kunnen gaan, er zoveel beweringen zijn van mensen en de wetenschap ook niet altijd dingen kan uitsluiten, wat dan?

Mijn antwoord hierop is duidelijk. Dan kijken we naar wat voor jouw als persoon wel haalbaar en praktisch is om je doelen en dromen te behalen. Dan kijken we naar hoe je producten zelf kunt beoordelen en afwegingen kunt maken in de productkeuze. Dan kijken we naar gezondheidswinst op kort- en langtermijn. Dan zorgen we dat de juiste voeding voor jou gewoon wordt.

Plaats een reactie