“Energiedrankjes verpesten duizenden tieners”

Het RIVM maakt bekend dat ruim negentienduizend kinderen tussen de dertien en achttien jaar een verhoogd risico hebben op hartritmestoornissen, slaapproblemen en een aangetast zenuwstelsel. Oorzaak: Het overmatig gebruik van energiedrankjes.

Energiedrankjes

Voor het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden ruim¬†60.000 Nederlandse jongeren naar hun consumptiegedrag gevraagd. De gegevens werden geanalyseerd met behulp van zes GGD’s. Aanleiding was de waarschuwing door¬†de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde begin dit jaar. De jongeren die drie of meer blikjes per dag drinken, blijken het ook op andere gebieden moeilijker te hebben. Ze hebben vaker gescheiden ouders, vaker te maken met mishandeling, roken meer en gebruiken vaker.¬†¬†Symptomen kunnen bestaan uit hartproblemen, slaapproblemen, schade aan het zenuwstelsel, angst en duizeligheid.

Uit de cijfers blijkt dat jongens vaker energiedrankjes drinken dan meisjes. Onder vmbo’ers blijkt de consumptie het hoogst te zijn, onder vwo’ers is deze het laagst.

Hoewel je kan schrikken van deze cijfers blijkt de geregelde consumptie voor zeker 95 procent van de jongeren geen probleem, aldus het AD. Mits er niet gecombineerd wordt met andere¬†cafe√Įne houdende dranken of in korte tijd veel wordt gedronken.

Een storm in een blik Bullit?

“Liever niet”

Dat overmatig gebruik moet aangepakt worden volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Jeugdgezondheidszorg en huis- en kinderartsen zouden beter op overmatige consumptie van de drankjes moeten gaan letten en kinderen ontmoedigen om ze te drinken. Het Voedingscentrum zou moeten kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht gebracht kan worden.

We schreven eerder deze week al over ALDI die na de zomer geen energiedrankjes meer zal verkopen aan kinderen onder de viertien jaar. Dat geldt overigens ook voor LIDL. Blokhuis blij met die leeftijdsgrens. AH deed twee jaar geleden al de grote blikken Monster Energy in de ban.

Het advies voor kinderen onder de 13 jaar is om helemaal geen energiedrankjes te drinken. Boven die leeftijd is het advies om liever geen energiedrankjes te drinken en anders maximaal één blikje per dag.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat energiedrank niet goed voor je is vanwege de aanwezigheid van suiker, cafe√Įne en andere actieve stoffen. Maar voordat er gezondheidsklachten ontstaan, moet je echt veel consumeren; drie blikjes of meer per dag.

-Arienne de Jong, hoofd Voeding & Gezondheid bij het RIVM

Problem child checklist

Betekent dat ouders hun checklist mogelijk moeten aanvullen? Bij thuiskomst van je kind:

  • Ruik je of de kleding naar sigarettenrook ruikt
  • Controleer je de adem op alcohol
  • Check je de ogen op tekenen van het roken van wiet
  • Neem een bloedmonster en laat het controleren op taurine

Hoe zwaar weegt de rol van ouders eigenlijk ten opzichte van de invloed van de gelikte marketing achter sommige energiedrankjes?

Go Max!

De energiedrankjes liggen natuurlijk al jaren onder vuur en we zien steeds meer stappen om (overmatig) gebruik tegen te gaan. Beperkingen aan de verkoop en marketing, campagnes gericht op de gevaren etc. We hebben zulke ontwikkelingen eerder gezien bij tabak en alcohol. Ik vroeg me dan ook af hoe lang we nog mogen juichen als de jonge Max als eerste over de finish gaat, reclame makend voor een ‘onwenselijk’ product. Die hele koppeling jong-snel-succes-energiedrank, kan dat nog wel?

Blijkbaar schiet ik niet door in deze gedachte. Zoekend naar informatie over huidige beperkingen aan reclames in de Formule 1 kwam ik een artikel van gisteren tegen op een F1-blog waarin dezelfde vraag gesteld werd.

Maar het is slechts één voorbeeld van de discussies die steeds vaker gevoerd zullen gaan worden over de plaats van energiedrankjes in de voedingsmarkt. Als die daarin al een plaats zouden moeten hebben.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie