groenten

Kind dwingen groenten te eten heeft geen zin

Het heeft geen zin je kind te dwingen zijn of haar groenten op te eten. Drammen om het bord leeg te eten evenmin. Het levert geen gezonder eetpatroon of gewicht op, hooguit een ongezellige maaltijd.

Eet je groenten op

Ik ben nooit een erg grote eter geweest, maar ik kan me niet herinneren dat mijn ouders ooit moesten drammen om me mijn eten op te laten eten. Voor mijn vrouw is dat anders. De gedachten aan het gedwongen eten van groenten door haar vader zijn voor haar redelijk traumatisch. Misschien dat ik daarom regelmatig twee verschillende maaltijden kook; Een voor mijn dochter en mezelf, de ander voor mijn vrouw. Ik heb al vroeg geleerd mijn vrouw vooral niet te vragen iets uit te proberen dat ze zelf niet snel zou eten.

Volgens mij je dus meer kwaad dan goed door te drammen. Julie Lumeng van de University of Michigan komt met haar recente onderzoek tot een vergelijkbare conclusie: Het maakt helemaal geen verschil wat eetgedrag of gewicht betreft. Het zorgt alleen maar voor meer spanning aan tafel en kan de relatie ouder-kind verstoren.

Wil je dat je kind diens bord leeg eet, schep dan minder op.

Dwingen om groenten te eten, werkt niet

In het onderzoek dat in Appetite werd gepubliceerd, probeerden de onderzoekers diverse vragen te beantwoorden:

  • Wat zijn de consequenties van het dwingen tot eten voor het gewicht van het kind?
  • Wat zijn de consequenties van het dwingen tot eten voor de kieskeurigheid van het kind met betrekking tot voeding?

Leert een kind dat altijd diens bord moet opeten daardoor bijvoorbeeld teveel te eten en leidt dat tot een hogere kans op overgewicht? Of zal het dwingen om groenten te eten leiden tot een gevarieerder eetpatroon? Voor beide scenario’s viel volgens de onderzoekers wel wat te zeggen, maar geen van beide bleek waar.

Gedurende het jaar dat het gewicht gevolgd werd, bleek dat het gewicht van kinderen stabiel bleef, of ze nu kieskeurig waren of niet. Er werd ook geen verband gevonden tussen dwangmatig verschillende voeding eten en kieskeurigheid voor voeding.

Kieskeurig

Engelstalige ‘eetlust-wetenschappers’ hebben volgens Lumeng wat moeite gekregen met het woord ‘picky’. Ze gebruiken tegenwoordig liever termen als ‘choosy’ of ‘selective’.

Volwassenen worden volgens haar ook niet ‘picky’ genoemd, maar kinderen zouden volgens een andere standaard worden behandeld. Dat is onterecht, zo stelt ze, omdat smaak in ieder geval deels in onze broncode zit. Ongeacht leeftijd zou deze grotendeels buiten onze controle liggen en onveranderbaar zijn. Dat is dan ook de belangrijkste boodschap. Ik denk dat de Nederlandse term ‘kieskeurig’ een minder negatieve associatie heeft dan ‘picky’.

Die kieskeurigheid blijkt vooral een irritatie en ongemak voor ouders. Het is zelden zo dat men bang hoeft toe zijn voor ondervoeding in het algemeen of een tekort aan specifieke voedingsstoffen. Het loont daarom ook niet om daar zo’n punt van te maken.

Positieve stimulans in plaats van drammen

Nieuw zijn deze bevindingen niet en Lumeng verwijst dan ook naar 10-15 jaar aan onderzoeken die veelal hetzelfde resultaat tonen.

Als ouders al een bepaald eetgedrag zouden willen stimuleren dan zouden ze dit op een manier moeten doen die juist de band met het kind verbetert. Kleine veranderingen die makkelijker zijn en op een leuke manier worden doorgevoerd.

Vorig jaar schreef ik ook al een artikel met tips om kinderen te leren groenten te eten naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek. Die tips liggen in lijn met dit recente onderzoek. In het eerdere artikel worden echter tips gegeven om al op eerdere leeftijd een kind te leren groenten te eten en hoe je dit op een leuke manier kunt doen.

Referenties:

news.umich.edu/parents-think-twice-before-you-pressure-your-picky-eater/

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie