Nestlé ontwikkelt nieuwe suiker

40% minder suiker en toch even zoet? Nestlé stelt het voor elkaar te krijgen met een nieuw type suiker dat je beter proeft. 

Minder suiker, zelfde smaak

Ik zie de technoloog die de nieuwe suiker ontwikkelde al op de werkvloer staan van de fabriek:

“Willen we in dit bedrijf meer of minder suiker?”

Waarop de arbeiders massaal beginnen te scanderen:

“Minder, Minder!”.

“Dan gaan we dat regelen”.

In een interview met de New York Times legt Dr. Stefan Catsicas, het hoofd technologie van Nestlé (o.a. Kit-Kat en Häagen-Dasz) het uit.

It is sugar, but it is assembled differently so it can disassemble easily in your mouth with less going into your gastrointestinal tract.

De suiker valt dus sneller uit elkaar in de mond en niet pas later zoals nu deels gebeurt. Hierdoor zou je dus meer moeten proeven van de suiker. Het bedrijf wilt de techniek nog niet teveel uit te doeken doen. Het nieuws begon al te lekken voordat de patenten waren aangevraagd waardoor ze zich nu gedwongen zagen toch al een tipje van de sluier te lichten.

De nieuwe suiker is op zich niet zoeter. De New York Times moest al een correctie plaatsen omdat hun headliners spraken van een ‘zoetere suiker’. Catsicas maakt de volgende vergelijking.”Gewone suiker is als een shoenendoos gemaakt van en gevuld met suiker. In het geval van de nieuwe suiker is de doos leeg waardoor er minder overblijft dat naar de maag gaat.” Dit zou revolutionair zijn omdat Nestlé hiermee 40% minder suiker zou hoeven toe te voegen aan haar producten zonder dat dit de smaak beïnvloedt. Vanaf 2018 zou het de suiker in hun producten gaan vervangen.

Er wordt wel een krtitische kanttekening geplaatst door een professor van de New York University. Geloof het of niet, ze heet Marion Nestle. Geen familie van, of verbonden aan het bedrijf. Nestle, zonder het accent op de e, wijst er namelijk op de suikers in snoep niet de grootste bijdrage leveren aan de dagelijkse inname van suikers. Dit zijn vooral frisdranken en graanproducten (koek, cake, donuts, chips e.d.).

Jammer want Dr. Catsicas van Nestlé, met accent, geeft al aan dat de nieuwe suiker niet voor frisdranken gebruikt kan worden of bijvoorbeeld kan worden toegevoegd aan je koffie.

Het is in ieder geval wel weer een goede stap in de richting die de industrie probeert in te slaan: “Hoe zorg ik met minder schadelijke producten voor dezelfde ervaring?”

Referenties

  1. nytimes.com/2016/11/30/business/nestle-reformulates-sugar-so-it-can-use-less.html

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie