Nieuw anorexia onderzoek: “Hersens reageren anders op honger”

Onderzoekers denken de neurologische oorzaak gevonden te hebben waarom mensen met anorexia en boulima hun hongergevoel kunnen negeren. 

Anorexia en honger

Vorige maand hadden we al aandacht voor eetstoornissen als anorexia naar aanleiding van de documentaire “Emma wil leven”.  De meest basale reactie op mensen met anorexia is de vraag:

“Waarom eet je niet?”

Een eenvoudige vraag waar de wetenschap het verdomd moeilijk mee heeft. Onderzoekers van de University of Colorado denken nu meer inzicht te kunnen bieden in wat er rond gaat in het hoofd van iemand met anorexia of boulimia. Letterlijk.

Ze publiceerden hun bevindingen in Translational Psychiatry en beschrijven hoe normale patronen van eetlust  feitelijk zijn omgekeerd in mensen met de genoemde eetstoornissen. Normaal is het de hypothalamus die eetlust reguleert en zorgt dat je wilt eten. In mensen met een eetstoornis blijkt dat andere gebieden in de hersenen deze werking kunnen verstoren en zelfs omdraaien.

This study provides evidence that white matter structural as well as effective connectivity within the energy-homeostasis and food reward-regulating circuitry is fundamentally different in anorexia and bulimia nervosa compared with that in controls.

-Dr. G. Frank, University of Colorado

Dr. Guido Frank is gespecialiseerd in eetstoornissen. Hij wilde de hiërarchieën in de hersenen bestuderen die gaan over honger en eetlust. Wat zorgt ervoor dat er een hongergevoel ontstaat en wat zorgt ervoor dat je hier wel of niet naar luistert? Zijn team gebruikte scans om de hersenen van 26 gezonde vrouwen te vergelijken met die van 26 vrouwen met anorexia of boulimia. Ze wilden zien hoe deze reageren op het proeven van een suikeroplossing.

Grote verschillen in de structuren van de hersenen

Ze ontdekten grote verschillen in de centra in de hersenen die het beloningssysteem voor smaak en eetlust reguleren. Deze vonden ze vooral in de witte hersenstof die zorgt voor communicatie tussen verschillende gebieden van de hersenen. Ook de rol van de hypothalamus verschilde tussen beide groepen.

De hypothalamus zorgde in de gezonde vrouwen voor de aansturing van gebieden die eetlust stimuleren. In de vrouwen met een eetstoornis echter was deze verbinding veel zwakker en ging de informatie zelf in omgekeerde richting. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen hierdoor in staat zijn de signalen om te doen eten, te negeren.

Hieronder zie je dit schematisch weergeven. Boven de linker- en rechterhelft van de hersenen van de controlegroep, daaronder beide helften van de vrouwen met een eetstoornis (AN:Anorixia,BN:Boulimia). Zelfs zonder een achtergrond in de neurologie kan je zien dat in de groep met een eetstoornis bepaalde zaken toch heel anders werken. Zo zie je dat de verbinding tussen de hypothalamus en het striatum ventrale (“VS”) bijna afwezig is of is omgekeerd in de groep met een eetstoornis.

tp2016199f2

Iets meer begrip

Nu is neurologie ook niet mijn forté. De exacte teksten uit het onderzoek bespaar je dan ook, zowel voor jouw plezier als de mijne. Het belangrijkste nieuws hier echter is wat mij betreft dat er meer inzicht is in de werking van de hersenen van mensen met een eetstoornis. Meer inzicht kan zorgen voor betere behandelmethoden. Maar zelfs al biedt dit inzicht nog niet voldoende om tot een betere behandeling te komen dan kan het in ieder geval wel zorgen voor meer begrip.

Wanneer je immers weet dat de hersenen van mensen met een eetstoornis gewoon echt anders werken, kan je daar als vrienden en familie mogelijk ook meer begrip voor kunnen opbrengen.

Referenties

 1. G K W Frank, M E Shott, J Riederer, T L Pryor. Altered structural and effective connectivity in anorexia and bulimia nervosa in circuits that regulate energy and reward homeostasis. Translational Psychiatry, 2016; 6 (11): e932 DOI: 10.1038/tp.2016.199

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

3 reacties

 1. Senne

  Goed dat dit soort berichten ook te lezen zijn hier. Ik heb zelf anorexia en wil nu na bijna 3 jaar met mislukte pogingen gaan herstellen, maar daarbij ook weer spieren opbouwen. Ik denk ergens dat het doen van krachttraining en daardoor aankomen in gewicht me minder moeite gaat kosten dan alleen het aankomen door eten. Het lijkt me ergens minder moeilijk dan een eetlijst te volgen, omdat je weet waarvoor je het doet.
  Heeft u nog tips/ ervaring hiermee?

  Groetjes
  Senne

  • Redactie FITsociety

   Hi Senne, dank voor je berichtje en wat een heftig verhaal. Wat ontzettend knap dat je hebt besloten te gaan werken aan je herstel door middel van krachttraining en daarbij de juiste voeding. Ik raad je aan dit te doen met hulp van jouw diëtiste en/of arts en een personal trainer die jou hierbij kan helpen en ervaring heeft met eetstoornissen en de genezing hiervan. Veel succes topper!

  • Louise

   Ik heb als tip om een streefgewicht hoger dan je zou willen op te stellen. Ik zit zelf in een vergelijkbaar schuitje en ik heb ervaren dat een “positief streven” als 2 kilo erbij, niet werkt. Dan blijf je op een slechte dag denken ‘oh nee ik was vorige week nog een kilo lichter’ en dan ga je weer diëten. Je moet zorgen dat je met je streven voorbij de +/- 2 kilo zit om dit soort bad day struggles te overkomen. Dus stel je doel niet op 2 kilo erbij maar 5 kilo, hoppa; doe eens gek; je gaat voor een “nieuwe” jij. Laat je naasten dit ook weten en zie het als een soort avontuur. Ik begrijp dat het soms moeilijk is maar in het ergste geval (en ik zeg niet dat je dit moet doen, maar het kan je stress relativeren) kun je zodra je op dat gewicht zit en het toch niet mooi vind weer kilos kwijtraken, dat is voor jou waarschijnlijk toch makkelijker dan voor anderen.

Plaats een reactie