Omega-3 en omega-6 tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen doen er goed aan te letten op de hoeveelheid omega-3 en omega-6 vetzuren die ze binnenkrijgen om zo de kans op hart- en vaatziekten in het kind te verlagen. Dat is de conclusie van onderzoekers van Maastricht UMC die hun bevindingen recentelijk publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift PLEFA [1].

Maastricht Essential Fatty Acid Birth cohort

In het “Maastricht Essential Fatty Acid Birth Cohort”, opgericht door de Universiteit van Maastricht,  hebben tussen 1989 en 1995 ongeveer 1200 zwangere deelgenomen [2]. De onderzoekers waren benieuwd welke invloed de aanwezigheid van essentiĂ«le vetzuren in de moeders had op zaken als bloeddruk, cholesterol en gewicht van de kinderen. 

Voor Fitsociety heb ik diverse keren geschreven over essentiële vetzuren, in het bijzonder over de Omega-3 vetzuren (waarvan formeel alleen Alfa-linoleenzuur een essentieel vetzuur is). Aan de omega-3 en omega-6 vetzuren worden diverse positieve eigenschappen toegeschreven waardoor ze een beschermend effect zouden hebben tegen hart- en vaatziekten. Uit het onderzoek uit Maastricht blijkt echter dat deze gunstige effecten niet gelden voor het ongeboren kind, juist het omgekeerde.

Toen de onderzoekers zeven jaar na de zwangerschap keken naar bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten bleek de aanwezigheid van omega-3 vetzuren in de moeder later te zorgen voor een slechte invloed op het totaal cholesterolgehalte van het kind. Omega-6 vetzuren hadden een negatief effect op het BMI (kinderen waren zwaarder) en op de bloeddruk.

Door dus bewust om te gaan met voeding, en in het bijzonder te letten op vetzuren tijdens de zwangerschap, kun je in theorie de ontwikkeling van het kind als het ware programmeren en beĂŻnvloeden.

Marij Gielen, Maastricht UMC+

Nog voor de geboorte starten met goede voeding

In het artikel over vetcellen ging ik in om de enorme achterstand die mensen in hun jeugd kunnen oplopen als gevolg van slechte voeding en weinig beweging. Overgewicht in de jeugd kan ervoor zorgen dat je de rest van je leven meer moeite moet doen om op gewicht te blijven. Uit het huidige onderzoek blijkt dus dat al eerder rekening gehouden kan worden met zaken als gewicht maar ook andere risico-factoren voor hart- en vaatziekten.

Tijdens de zwangerschap zou je de kansen voor je kind dus al kunnen verbeteren al houdt dat paradoxaal genoeg in dat je juist waakzaam moet zijn voor de essentiële vetzuren die normaliter juist als positief beschouwd worden.

Vervolgonderzoek

Nu de kinderen uit het oorspronkelijke onderzoek rond de 25 jaar oud zijn, is het voor de onderzoekers een mooie gelegenheid om de studie naar “prenatale programmering” verder uit te breiden.

We gaan een nieuw onderzoek starten, omdat we graag willen onderzoeken of de hoeveelheid vetzuren tijdens de zwangerschap ook invloed heeft op bijvoorbeeld de leerprestaties en de ontwikkeling van overgewicht van de kinderen die nu op volwassen leeftijd zijn

Referenties

  1. maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide4/RisicoOpHartEnVaatziektenBeinvloedbaarTijdensZwangerschap1.htm
  2. mefab.org/

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie