Opa en oma maken kleinkind ongezonder en dikker

“Opa en oma maken kleinkind ongezonder en dikker”

De oude traditie dat grootouders hun kleinkinderen verwennen, blijkt minder onschuldig dan je misschien zou verwachten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow blijkt dat opa’s en oma’s onder andere een slechte invloed hebben op het gewicht van hun kleinkinderen.

Meer roken, meer eten en minder bewegen dankzij opa en oma

Deze bevindingen bereiken mij net op tijd. Het is donderdag 12:00 wanneer ik dit schrijf dus dat betekent dat mijn zoon of schoondochter elk moment met mijn kleindochter voor de deur staat. Iedere donderdag en vrijdag passen mijn vrouw en ik namelijk op onze kleindochter. Vandaag zijn ze wel een beetje laat. Het zou toch niet zo zijn dat haar ouders geschrokken zijn van de uitkomst van het recente Britse onderzoek? Ik mag hopen dat mijn achtergrond in fitness het nodige vertrouwen geeft dat wij die kleine meid niet veranderen in een rokende couch potato met overgewicht.

De onderzoekers van Glasgow deden een systemic review waarbij ze de uitkomsten van eerdere onderzoeken naar de invloed van grootouders vergeleken [1]. Na een eerste selectie van ruim 5600 onderzoeken bleven na filtering op geschiktheid en duplicaten 56 geschikte onderzoeken uit 18 landen over. Het uiteindelijke doel was te achterhalen welke invloed de grootouders hadden op risicofactoren voor kanker. Hiervoor keken de onderzoekers naar de invloed op het dieet, het gewicht, de mate van activiteit en of er gerookt werd in nabijheid van de kleinkinderen.

De grootouders kwamen alle onderzoeken bijeen genomen niet al te best uit de vergelijking. Het dieet, de hoeveelheid activiteit en het gewicht van de kleinkinderen bleken in negatieve zin beĂŻnvloed te worden.

Van de 26 onderzoeken naar de invloed op het dieet was er maar Ă©Ă©n die een positief effect aantoonde. Er waren 11 onderzoeken die een negatief effect lieten zien en vier onderzoeken die geen of een negatief effect toonden. Uit de overige onderzoeken bleek er geen effect te zijn of bleek het effect tussen deelnemers teveel te verschillen.

Het effect op het gewicht was eenduidiger. Hierop hadden de grootouders de grootste invloed, in negatieve zin. Geen enkele studie toonde een positief effect terwijl acht onderzoeken een negatief effect toonden. Uit zeven andere onderzoeken bleek er een negatief effect te zijn, geen effect of grote verschillen in effect.

Wat betreft de invloed op de hoeveelheid lichaamsbeweging waren de onderzoeken minder duidelijk. De meest onderzoeken echter waaruit wel een significant effect bleek, toonden een negatief effect aan. Slechts Ă©Ă©n onderzoek toonde het positieve effect aan van de grootouders bijvoorbeeld door het brengen naar sportverenigingen en aanmoedigen tijdens het sporten.

Wat roken betreft, bleken 9 van 16 relevante onderzoeken een negatief effect te tonen terwijl drie andere onderzoeken verschillende of negatieve effecten lieten zien. Hierbij moet je denken aan grootouders die roken in bijzijn van het kind, maar ook de voorbeeldfunctie door te roken in het zicht van het kind. In sommige studies bleek vooral de opa de boosdoener te zijn terwijl in een enkele studie de komst van het kind aanleiding bleek om minder te roken (in het algemeen of specifiek in bijzijn van het kind).

“Een pauze in de opvoeding”

Op basis van welk individuele onderzoek je er uit pikt, zou je tot iedere mogelijke conclusie kunnen komen. Door ze allen op Ă©Ă©n hoop te gooien en te vergelijken, kan je echter trends ontdekken. Zoals de trend dat de traditie van de verwennende grootouder dus niet zo onschuldig is als je mogelijk zou verwachten. Behalve de behoefte om te verwennen, zouden de grootouders (volgens de ouders) ook minder weten over gezonde voeding. In dat opzicht onderschrijf ik natuurlijk de mogelijke uitzonderingen.

Ouders blijken het ook moeilijk te vinden om de grootouders hierop aan te spreken. Onder andere omdat ze van hen afhankelijk kunnen zijn voor de oppas. Dat het lastig te bespreken kan zijn, is dan ook begrijpelijk. Afhankelijk echter van de frequentie van het oppassen, kan dit soms toch noodzakelijk zijn. Je kunt mooie ideeĂ«n hebben over een gezonde opvoeding, maar zult deze in sommige gevallen toch moeten delegeren. Als je eens in de zoveel maanden een dag bij opa en oma op bezoek gaat dan zal een kleine “pauze in de opvoeding” niet desastreus zijn. Als opa en oma echter de halve week het diner bepalen of bijvoorbeeld iedere lunch, dan is het wel zo handig af te stemmen hoe het dieet eruit zou moeten zien.

Referenties

  1. A systematic review of grandparents’ influence on grandchildren’s cancer risk factors Chambers SA, Rowa-Dewar N, Radley A, Dobbie F (2017) A systematic review of grandparents’ influence on grandchildren’s cancer risk factors. PLOS ONE 12(11): e0185420.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie