Visolie tijdens de zwangerschap voor lagere kans op astma kind

Visolie tijdens de zwangerschap voor lagere kans op astma kind

Uit Deens onderzoek blijkt dat inname van visolie tijdens de zwangerschap de kans dat het kind astma krijgt, met een derde verlaagt.

Visolie tijdens de zwangerschap

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen verdeelden 736 zwangere vrouwen in twee groepen [1]. Ze gaven de ene groep gedurende het derde trimester 2,4 gram visolie per dag. Dat is veel als je je bedenkt dat de gemiddelde hoeveelheid die bijvoorbeeld Amerikanen uit voeding halen 15 tot 20 keer kleiner is. De andere groep kreeg een placebo.

Vervolgens werden de kinderen uit deze zwangerschappen gevolgd om te kijken in hoeveel van hen astma ontwikkelde. Op 3-jarige leeftijd had 16,9 procent van de kinderen wiens moeders visolie hadden gekregen, astma. Een verschil van 31% ten opzichte van de kinderen wiens moeders geen visolie hadden gekregen (23,7%).  Het verschil was nog groter, 54%, in kinderen van moeders die al lage hoeveelheden EPA en DHA in hun bloed hadden voorafgaand aan het ontvangen van visolie. De omega vetzuren EPA en DHA zijn de bestanddelen van visolie.

De onderzoekers publiceerden hun gegevens in de New England Journal of Medicine. Eerder onderzoek had al op een verband gewezen tussen inname van visolie en verlaagde kans op astma. De vetzuren in visolie zouden een remmend effect hebben op de ontsteking van de longen en luchtwegen die een grote rol speel in astma.

“Smells fishy”

Toch waarschuwen de auteurs dat er meer onderzoek nodig is. Welke doseringen zijn bijvoorbeeld effectief en wanneer tijdens de zwangerschap kan je het beste beginnen met inname van extra visolie? In hoeverre kan je dosering afstemmen op huidige niveau’s EPA en DHA? Nog los van de beste vorm waarin je dit het beste binnen zou kunnen krijgen.

Bovendien is het aangetoonde verband met astma maar √©√©n eigenschap van visolie. Vorig jaar schreef ik nog een artikel over een onderzoek van de Universiteit van Maastricht over Omega 3 tijdens de zwangerschap. In dat onderzoek werden¬†zwangere vrouwen onder andere onderzocht op de hoeveelheid omega-3 vetzuren in hun bloed (EPA, DHA, maar ook het plantaardige ALA). De kinderen van vrouwen met hogere niveau’s bleken in de jaren die volgden slechtere cholesterol niveau’s te hebben. Die moeders hadden¬†dus echter ook hogere niveau’s van het plantaardige ALA (alfa-linoleenzuur). Het is daarmee onduidelijk in hoeverre EPA en DHA enerzijds en ALA anderzijds verantwoordelijk waren voor dit effect.

Referentie

  1. nytimes.com/2016/12/28/health/fish-oil-asthma-pregnancy.html

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie