De 8 échte redenen voor vrouwen om krachttraining te doen

Vet verliezen door spiermassa op te bouwen? Ja, je zult met meer spieren een hogere stofwisseling krijgen en dus meer energie verbruiken. Het voordeel wordt echter zwaar overschat en kent nog een ander nadeel: het belang van een juist voedingspatroon wordt hiermee onder tafel geschoven. Krachttraining is goed voor je stofwisseling en je verbruikt tijdens je training veel energie, maar slechts de combinatie met de juiste voeding zal tot echt goede resultaten leiden.

Waarom krachttraining

Toch wordt bovenstaande vaak als eerste reden genoemd om aan krachttraining te doen. Er bestaan nog meer theorieën over waarom je als vrouw met gewichten moet trainen die zwaar overschat of niet waar zijn. Buiten dat bestaat er nogal een verkeerd beeld van wat krachttraining precies inhoudt.

Praktisch elk fitness magazine dat je openslaat toont vrouwen in een yoga pose met een gewichtje van 1 kilogram in haar hand, al dan niet balancerend met een been op een BOSU bal.

Dit is niet het type training dat je nodig hebt. Het zal je hoogstens wat meer balans en een mooie Instagram foto opleveren, maar een sterker lichaam, strakke billen en er gewoon goed uitzien bereik je hier niet mee. Daarvoor zal je anders te werk moeten gaan.
Krachttraining zoals het op de juiste manier wordt toegepast bestaat vooral uit bewegingen in de vrije ruimte en met losse materialen. Af en toe een apparaat gebruiken is prima, maar de basis ligt bij oefeningen met barbells en dumbbells. Groepslessen als bodypump, Grit training en Insanity zijn bovendien géén krachttraining.

Mensen die beweren dat vrouwen het zwakke geslacht zijn zouden eens een kijkje in een willekeurige sportschool moeten nemen. Vrouwen werken tegenwoordig net zoveel als mannen, hebben vaak een druk sociaal leven, nemen de meeste zorg voor kids en huishouden op zich, maar maken tóch tijd voor hun workouts. Veel van mijn vrouwelijk cliënten zijn sterker dan menig man die niet aan krachttraining doet. Over een boost voor je zelfvertrouwen gesproken!

In dit artikel wordt beschreven wat de grootste voordelen zijn die krachttraining jou als vrouw kan bieden. Ofwel, waarom je er goed aan doet zo snel mogelijk te beginnen!

Lees ook ons artikel: Hoe krijg je grote billen? Lees hier de praktische tips en beste oefeningen

De 8 échte redenen voor vrouwen om krachttraining te doen

1. Je krijgt een mooi lichaam

‘Mooi’ is natuurlijk erg subjectief, en betekent voor iedereen wat anders. Wanneer je echter aan vrouwen vraagt wat ze graag aan hun lichaam willen veranderen geeft het overgrote deel aan ‘strakker’ te willen worden, meer spierdefinitie te krijgen en ronde, volle billen te ontwikkelen. Er is geen betere manier om dit te verkrijgen dan door je spieren te ontwikkelen door middel van krachttraining.

2. Je wordt er mentaal een sterkere vrouw van

De strijd met gewichten in de sportschool levert je meer zelfvertrouwen op en geeft doorzettingsvermogen, respect voor jezelf en een hoop daadkracht. Er zijn maar weinig andere manieren om zo’n positieve invloed op jezelf uit te oefenen.

3. Krachttraining maakt je botten sterker

Onderzoek wijst uit dat het trainen met gewichten zorgt voor een hogere dichtheid van botweefsel. Anders dan bij andere sporten als zwemmen en fietsen heb je bij krachttraining veel werking van zwaartekracht op je gehele lichaam wat dit gunstige effect teweeg brengt. Wist je dat vrouwen ruim tweemaal zoveel kans hebben om osteoporose te ontwikkelen als mannen?

4. Met krachttraining verbeter je je insuline gevoeligheid en glucosehuishouding

Dit heeft een positief effect op je energielevels en ondersteunt een snellere stofwisseling. En insuline speelt weer een belangrijke rol in het vrij maken van eerder opgeslagen energie of juist het opslaan van energie als vet.

5. Krachttraining is leuk!

In tegenstelling tot een uur lang op de loopband staan als een hamster in zijn rolkooi is krachttraining uitdagend, grensverleggend en gevarieerd. Met gebruik van een goede periodisering heb je elke 4-5 weken een nieuw programma en raak je dus nooit uitgekeken op je fitness schema.

6. Je wordt een betere atleet en voorkomt blessures

Met name het op de juiste manier trainen van je billen zorgt ervoor dat je veel stabieler, sterker en explosiever wordt en hierdoor beter presteert in andere sporten. Deze sterke billen kunnen ook veel knieklachten en rugklachten en blessures voorkomen.

7. Je krijgt een betere lichaamshouding

Door je rug, schouders en billen te trainen zal je niet alleen mooier rechtop gaan lopen, je lijkt hierop ook langer en straalt meer zelfvertrouwen uit. Sterkere rugspieren beschermen je ruggengraat en voorkomen en genezen rugklachten.

8. Je zult meer vet verbranden

Maar wacht eens, in de inleiding van het artikel schrijf je toch dat dat wel meevalt? Ja, het zogenaamde ‘after burn’ effect is lager dan veel mensen denken. Toch wordt je stofwisseling wel degelijk hoger door het opbouwen van meer spieren. Andere veel voorkomende argumenten: “Als ik zwaar getraind hebt eet ik die dag ook beter, anders is mijn training voor niks geweest” en “Ik slaap beter doordat ik aan krachttraining doe” en “Door krachttraining heb ik meer zelfvertrouwen en hierdoor ben ik assertiever geworden. ‘Nee’ zeggen tegen bijvoorbeeld taart gaat me veel beter af”. Veel gehoorde argumenten die er tezamen voor zorgen dat je met je gehele lifestyle

Conclusie

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat je doet. Door dit artikel leer je waarom krachttraining goed voor je is, maar het is zaak verantwoord en doordacht te werk te gaan. Door middel van Smartass bijvoorbeeld, het online personal training programma dat jou helpt met de juiste trainingsschema’s, voedingsadvies en uitgebreide coaching.

Zaterdag, 8 maart 2014 is het internationale vrouwendag. Een belangrijke dag waarmee er meer aandacht gevraagd wordt voor de rechten en strijdbaarheid van de vrouw. SmartAss wil jou stimuleren om maximaal fitness resultaat te behalen en fysiek en mentaal in topvorm te komen.

Plaats een reactie