Fitnessbijbel

Eenvoud dient de mens, maar wat normaal is bestaat niet

De media staan vol met meningen over de “Doe maar normaal-hype” omtrent voeding. Ook ik ben gebeld door journalisten om mijn mening te geven. Dit is wat ik ervan vind.

Normaal doen

“Doe maar normaal” is een fijne quote om rust, reinheid en regelmaat te creëren in de duistere wereld van voeding, diëten (obsessies) en fanatiekelingen die leven op superfoods en rauwe producten. Lekker weer een boterham met kaas bij de lunch en piepers om 18.00 uur. Niks mis mee. Maar het maken van keuzes- hoe normaal ze ook zijn- kent een diepere grondslag, namelijk de motivatie om gezonde keuzes te maken!

Het gaat uiteindelijk om het afleren van bepaalde gewoontes en het aanleren van nieuwe gezonde patronen. Voor welke strategie je ook kiest, dat maakt niet uit. Willen we échte resultaten voor altijd? Dan dienen we ons gedrag te veranderen. Het boodschappenlijstje en het abonnement van de sportclub zijn puur de middelen om ervoor te zorgen dat we onze doelen halen. De keuze en frequentie van deze middelen bepaalt de snelheid waarmee wij resultaten boeken, maar misschien nog wel veel belangrijker; of we duurzame successen behalen of hoogstens eventjes mogen proeven van een slanker en strakker lichaam. Duurzaamheid zit hem in het doorbreken van patronen (gewoontes). Zo wordt jouw doel niet de eindbestemming, maar blijf je voor altijd (met GEMAK) aan de top!

Patronen doorbreken

Patronen doorbreken en duurzaamheid creëren is ontzettend lastig, tijdrovend en tevens ook confronterend. Daarom voelen mensen zich beter bij een dieet, omdat dit (tijdelijk) houvast geeft en ze niet hoeven na te denken over hun eigen zwakheden of gewoontes zoals elke avond een wijntje, of een stuk chocola bij de thee. De Doe maar normaal-hype speelt hier op in. Houd het simpel en doe niet moeilijk! Persoonlijk vind ik dit kiezen voor de makkelijkste weg. Daarbij, wat is normaal? Een boterham als ontbijt en een appel als tussendoortje? Volgens mij moet je kijken naar wat voor jou werkt. Tja, dat kost tijd en daar hebben we geen geduld voor. Maar hé, wie wil er nou keihard werken om vervolgens enkele dagen te mogen proeven, om vervolgens weer keihard terug te vallen in oude gewoontes én lichaam? Hoe frustrerend is dat!!

Hieronder vind je het interview met Koffietijd, waar juist dit onderwerp aan bod kwam:

Gezonde persoonlijke keuzes

Uiteindelijk zul je pas echt succesvol zijn in het maken van gezonde keuzes als ze passen bij jouw leven, jouw omgeving en mogelijkheden. En dan.. het allerbelangrijkste: gedragsverandering! Investeer tijd- minimaal zes weken tot één jaar- om patronen te doorbreken. Dat is helemaal niks als jij je realiseert dat het voor de rest van je leven is. Normaal doen, krijgt dan een hele andere betekenis. Het houdt in dat het voor jou heel normaal is om gezonde keuzes te maken.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Plaats een reactie