Fitgirls: trainen voor aandacht of resultaat?

Waarschuwing: als je een fitgirl bent en je voelt je aangesproken door deze tekst, dan is het tijd om te bedenken wat je doel is; aandacht of resultaat?

Als eerste wil ik duidelijk maken dat ik groot voorstander ben van meer vrouwen in de sportschool. Mijn ervaring als personal trainer leert dat vrouwen minder eigenwijs zijn dan mannen en veel minder zelf gaan “freewheelen”. Daarnaast word ik omringt door vrouwen die een werkinstelling hebben waar de meeste mannen nog een puntje aan kunnen zuigen.

Wat bezielt fitgirls?

Waar komt het principe van een fitgirl vandaan, en hoe komt het dat alle fabeltjes binnen deze kringen zo moeilijk te doorbreken zijn?

Mogelijk komt dit doordat de opkomst van de fitgirl direct gekoppeld is aan de opkomst van Instagram en het sociale bereik dat Instagram modellen hebben. Deze dames geven een inkijk in de oefeningen die zij doen en de resultaten die ze behalen via verschillende vlogs, filmpjes en foto’s.

Wat iedere Fitgirl denkt: die oefening moet ik ook doen voor zulke benen, billen of zo´n buik.

Daarentegen doen deze dames vooral fitness oefeningen omdat ze er ongelooflijk interessant uit zien. En met interessant bedoel ik het zo goed mogelijk in beeld brengen van de bilspier, dit is tenslotte wat de volgers willen zien, want ja; “sex sells”.

Deze dames trainen voor aandacht. Hoe meer volgers, hoe meer geld ze verdienen en het maakt ze ook niet uit hoe  ze hiervoor op camera moeten.

https://www.instagram.com/p/BQttt8GFaR6

De grootste misvatting van de fitgirl

De grootste misvatting  bij de gemiddelde fitgirl in spé is dat ze binnen afzienbare tijd er zo uit zouden kunnen zien als hun idool. Dit is ook wat deze Instagram modellen je willen laten geloven, want zij hebben altijd eigen programma’s die ze aanbieden.

Maar vergis je niet lieve fitgirls (in spé), het is fysiek niet mogelijk om in zes weken een fysiek te evenaren dat jaren investeren heeft gekost. Dit soort lijven zijn niet van gisteren op vandaag verkregen en vereisen volledige toewijding. Waar Fitgirls in spé niet naar kijken, zijn zaken als: Hoe is de optimale belasting van een spier? Hoe laadbaar is een oefening?

Om spiergroei te bewerkstelligen zou je altijd een overload moeten creëren. Dit houdt in dat je systematisch het gewicht van de oefeningen toe moet laten nemen met behoud van goede techniek (Pearson, Faigenbaum, Conley, & Kraemer, 2000). Dit resulteert in spieren die groter worden, deze passen zich aan op de grotere stress (gewichten, sets) die opgelegd wordt.

Om dit samen te vatten betekent dit dat je niet moet verwachten dat je enorm gespierde benen en billen zult krijgen als je dit soort oefeningen doet:

https://www.instagram.com/p/BS1tTX-hYUe/

https://www.instagram.com/p/BU-e0YShWSd/

Bij de oefeningen in de bovenstaande clips is het zeer moeilijk, tot vrijwel onmogelijk, om een systematisch progressive overload te creëren.  Dit komt omdat 100 keer je been omhoog gooien niet hetzelfde effect geeft als een kickback die je week in week uit verhoogt in gewicht. Dit komt omdat je hierbij je niet specifiek richt op spiergroei maar meer op het conditioneren van de spier.

Enkel een programma op maat met de juiste individuele belasting is de enige methode om op lange termijn spiergroei te realiseren. Maar dat wil niemand horen.

Iedere week je bilspier op een andere op camera zetten is toch veel leuker, dan echt hard werken en investeren?

Vraag jezelf af: wat wil jij?

Veel van jullie blijven oefeningen doen die enkel gericht zijn op het verkrijgen van aandacht en weinig te maken hebben met de eerdergenoemde overload. De vraag is wat willen jullie nou precies dames: resultaat of aandacht?

Als je doel is om echt een mooier en gespierder lichaam te krijgen en zelfverzekerder te worden, wees dan alsjeblieft niet dat ene meisje dat allerlei fitgirl oefeningen doet en constant checkt of iedereen wel aan het kijken is. Lichamelijk gezien word je er niet beter op, Instagram likes kan je er wel mee scoren. Dit is dus bij velen van jullie ook enkel het doel, spijtig genoeg.

Fitgirl starterspack

Zoek een echte coach die je begeleidt, je progressie bijhoudt en je echt helpt bij je proces. Niet iemand die toevallig ontzettend leuk doet op Instagram. Dit zegt namelijk helemaal niets over diens coaching kwaliteiten, het is tenslotte het resultaat dat bepaalt of iemand een goede coach is. Niet hoe leuk hij/zij er zelf uit ziet!

Plaats een reactie