Transgenders in de sport: Biologie vs. ethiek

Je kunt als man geboren zijn, maar je identificeren als vrouw. Geeft dat je het recht als vrouw deel te nemen aan sportwedstrijden (en wereldrecords te breken)?

Transgenders in sport

Je kunt het gegeven in de inleiding natuurlijk ook omdraaien: Je kunt als vrouw geboren zijn en je als man identificeren. Maar dan zullen er niet snel dezelfde discussies volgen als wanneer je als geboren man mee wilt doen aan wedstrijden als vrouw.

Biologie en fysiologie hebben namelijk maling aan de steeds veranderende ethiek en de moraal in de samenleving. Biologisch geboren mannen zijn gemiddeld sterker dan (biologisch geboren) vrouwen. Dat is nu eenmaal een feit, ongeacht je mening, politieke kleur of seksuele identiteit.

Niet voor niets scheiden we in de meeste sporten mannen van vrouwen om rekening te houden met dit verschil. In de meeste sporten zouden we het oneerlijk vinden als mannen strijden tegen vrouwen.

Wanneer een man zich als vrouw identificeert en vervolgens in sportwedstrijden strijdt tegen andere vrouwen, dan botsen biologie en politieke correctheid.

Als man geboren vrouw breekt 4 wereldrecords

Een voorbeeld van deze botsing is het verhaal van Mary Gregory.

Mary Gregory deed op 27 april dit jaar mee aan een powerlift wedstrijd in Charlottesville in de V.S . Bij het invullen van het aanmeldingsformulier vinkte ze ‘vrouw’ aan onder geslacht. Dat was immers hoe ze zich identificeerde. ’s Avonds deelde ze trots het resultaat van haar deelname. Een trofee en een hele reeks aan gebroken records. Drie records in de ‘Masters klasse’, een klasse voor oudere deelnemers (40-49 jaar) en een wereldrecord in de open klasse.

transgender powerlifter

Als transgender wist ze niet wat ze moest verwachten en ze was dan ook dankbaar dat iedereen haar als iedere andere vrouw behandeld had.

Volgens de president van de Raw Powerlifting Federation’s, Paul Bossi, werd na de verplichte drugstest pas duidelijk dat ze zich in de verkeerde categorie had ingeschreven. In hun regels zou het biologische geslacht bepalend zijn.
Mary had niet opgegeven dat ze een transgender was. Anders had dit kunnen worden voorkomen. De organisatie voelde zich dan ook gedupeerd.

onethisch of oneerlijk?

Mary Gregory voelde zich hierop gekwetst en boos. Ze voelde alsof men haar geslacht en identiteit weersprak. In de LGBTQ- en in de sportgemeenschap barste de discussie los. Onder de sporters was er vooral begrip voor het besluit van de Raw Powerlifting Federatie en onbegrip voor iemand die als man geboren is, maar strijdt tegen vrouwen.

Mary Gregory weet dit in een interview vooral aan onwetendheid. “Het is niet alsof ik gewoon een jurk heb aangetrokken en het podium bent opgestapt. Ik heb hier keihard voor moeten werken.”

“Wereldrecords”

Laten we het even in perspectief plaatsen. Die dag was Mary de enige ‘vrouw’ op het podium in haar leeftijdsklasse. Dat doet vermoeden dat wereldwijd er niet heel veel vrouwen in die leeftijdsklasse uitkomen voor de Raw Powerlifting Federatie. Dat vermoeden wordt versterkt door de ‘records’ die Mary vestigde.

  • Deadlift: 424 pond (192,3 kg)
  • Bankdrukken: 233 pond (105,7 kg)
  • Squaten: 314 pond (142,5 kg)

Ik ben geen powerlifter en identificeer me als man. Het enige dat ik met Mary deel is dat ik met mijn leeftijd van 42 jaar in de Master klasse uit zou komen. Als ik me als vrouw zou identificeren en zou deelnemen aan dezelfde wedstrijd dan zou ik twee van die drie records verbroken hebben. Sterker nog, het zijn gewichten waar ik meerdere reps mee doe.

Niet dat ik zo sterk ben, die cijfers zijn gewoon niet erg indrukwekkend. Vooral niet voor mannen die gericht op powerlifting trainen.

Man of vrouw

Maar zo moet ik het volgens Mary niet zien.

Mary identificeerde zichzelf nog als man toen ze begon met powerliften, maar startte daarna met hormoon vervangende therapie. Oestrogeen en pillen die testosteron onderdrukken. Ze legt uit dat dit zorgde voor veel verlies van kracht. Hierdoor zou haar maximale squat met ruim 45 kilo gedaald zijn en het bankdrukken met 27 kilo in slechts enkele dagen tijd.

“But I was inspired by other women and thought, ‘Well, they don’t have testosterone, and they still lift a lot of weight, so why can’t I?’”

Testosteron wordt inderdaad als een van belangrijkste oorzaken gezien in het verschil in kracht tussen mannen en vrouwen. Het IOC heeft in 2016 dan ook regels ingesteld voor maximale testosteron limieten voor vrouwen (zie ook de discussie over Caster Semenya).
USA Powerlifting heeft hier echter striktere richtlijnen voor. Mannen danken hun grotere kracht volgens de bond niet alleen aan een verschil in testosteron, maar ook aan verschillen in de bijvoorbeeld botstructuur, -dikte en sterkte. Maar ook een grotere spierdichtheid en sterker bindweefsel. Ook met verlaagde testosteron-niveau’s zou je als (biologisch geboren) man een oneerlijk voordeel hebben.
Mary vindt ook dat teveel waarde wordt gehecht aan testosteron, maar redeneert de andere kant op. In plaats van te wijzen op andere mannelijke voordelen wijst zij op andere zaken waar ze zelf aan heeft gewerkt om haar kracht te verhogen. Zaken als techniek, houding en inzet.

Maar dat zijn natuurlijk zaken waar al haar (al dan niet aanwezige) tegenstandsters ook aan kunnen werken. Het gaat juist om het oneerlijke voordeel waar anderen niets aan kunnen veranderen.

Egoïstisch?

Mary legt uit dat ze niets in de regels kon vinden over deelname door transgenders. Op haar rijbewijs en medische papieren staat ze vermeld als vrouw.

Ik zal er als man (die zich identificeert als man) wel niets van snappen, maar op dit punt vraag ik me af of Mary niet een beetje egoïstisch is.

Alleen al statistisch gezien kan ze zelf vermoeden dat ze een oneerlijk voordeel heeft. Hoeveel biologische geboren vrouwen zullen er deelnemen wereldwijd en hoeveel transgenders? Honderd op één? Duizend op één. Als je dan als die ene transgender wereldrecords vestigt dan mag je toch echt wel vermoeden dat je een oneerlijk voordeel hebt.

Maar nog veel belangrijker; waarom zou je überhaupt mee willen doen aan wedstrijden waarin je uitkomt tegen vrouwen? Met name in een sport waarin alles draait om kracht. Wie doe je daar een dienst mee behalve je eigen behoefte aan erkenning? Je bevordert de strijd voor transgenders waarschijnlijk niet door biologische geboren vrouwen het gevoel te geven dat ze genaaid worden. Vrouwen die misschien hun leven lang gewijd hebben aan een sport en nu zien dat ze kansloos zijn omdat jij besluit dat je een vrouw wilt zijn.

Je kunt van mensen vragen te respecteren dat je jezelf op een bepaalde manier identificeert en van hen hetzelfde vragen. Maar op deze manier verlang je anderen zichzelf daarmee te benadelen en dan vraag je wel erg veel.

Discriminatie

De Raw Federation heeft aangeboden een nieuwe klasse in het leven te roepen voor transgenders, maar dat ziet Mary als discriminatie.

“Dat is net als een aparte klasse voor lange mensen of Afro Amerikanen of Latijns Amerikanen”, aldus Mary. Die uitspraak toont aan hoezeer Mary het echt niet snapt of niet in staat is haar eigen oneerlijke voordeel in te zien. Ten eerste zijn er sporten met aparte klassen voor mensen van verschillende lengte. Namelijk in sporten waarin wordt beoordeeld dat verschil in lengte een oneerlijk verschil biedt. Net als verschillende klassen op basis van lichaamsgewicht. Dat onderscheid is er niet voor mensen van verschillende afkomst omdat dit niet als oneerlijk voordeel wordt gezien.

Is het dan oneerlijk dat je als transgender niet mag uitkomen in de klasse van het geslacht waarmee je jezelf identificeert? Misschien. Misschien is het net zo oneerlijk als dat Mary ook niet opeens zwanger kan worden nu ze zichzelf als vrouw identificeert. Er zijn nu eenmaal aangeboren verschillen tussen mannen en vrouwen die met de beste wil niet opgeheven kunnen worden.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie