Van mooie meid naar massa-monster

De 23-jarige Natalia Trukhina transformeerde zichzelf van een mooie meid in een massa-monster. Het is een extreem voorbeeld van waartoe gebruik van anabolen en een obsessie voor kracht en spiermassa kan leiden.

Vrouwelijke bodybuilders

Ik heb natuurlijk al vaker geschreven over vrouwelijke bodybuilders, zowel in positieve zin als in negatieve zin. Ik juich het toe als vrouwen krachttraining oppakken al is het alleen maar uit ergernis dat zoveel vrouwen onterecht denken meteen erg gespierd te worden. Als resultaat daarvan zien we dat er over het algemeen veel te veel tijd aan cardio en te weinig aan krachttraining wordt besteedt door vrouwen.

Gelukkig is er onder andere de enorm snel in populariteit gestegen bikini-fitness klasse en de vrouwen die daarin optreden. Dit zijn de vrouwen die een balans weten te vinden tussen een strak en toch vrouwelijk lichaam waarbij krachttraining een grote rol speelt. In dat opzicht zijn ze een voorbeeld voor veel vrouwen en zie ik gelukkig dat krachttraining meer en meer door vrouwen wordt opgepakt.

Met de stijgende populariteit van de bikini-fitness-klasse (maar ook van klassen als womens physique, figure/bodyfitness) is de populariteit van dames bodybuilding juist enorm teruggelopen. Bij de Arnold Classic 2015 (één van de grootste bodybuild-evenementen wereldwijd) was het zelfs voor het eerst zo dat er geen wedstrijden werden gehouden in de vrouwen bodybuild-klasse.

Jong geleerd, oud gedeadlift

Natalia Trukhina before
Before

Deze ontwikkeling heeft blijkbaar geen effect gehad op de keuzes van de 23-jarige Russin Natalia Trukhina. Op haar 14e begon ze al met gewichtheffen en op haar 16e was ze al “de onbetwiste kampioen van de regio Zabaikayle”  [1]. Zelf geeft ze aan dat hiermee alles begon. Vorig jaar brak ze enkele wereldrecords in haar klasse in deadliften (240 kilo) en bankdrukken (170 kilo).

Hiervoor zou ik natuurlijk respect moet hebben. Ik zou immers niet naast haar durven trainen omdat ik eruit zou zien als een watje (maar wel een “natural” watje). Ze zou me aankijken met een blik van:”Bro, do you even lift?”

Van beauty naar beast

Maar als ik dan kijk naar de foto rechts en die vergelijk met foto’s van na haar transformatie dan kijk ik met dezelfde blik als iemand die de voor-en-na-foto’s ziet van een junky: “Wat heb je jezelf in godsnaam aangedaan?”.

After
After

Uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van smaak. Ook van mannelijke bodybuilders geldt dat veel mensen het niet mooi meer vinden, onnatuurlijk en bizar. Door het verschil in het gemiddelde ideaalbeeld van mannen en vrouwen is de kans echter groot dat de gemiddelde lezer de transformatie van Natalia minder zal waarderen dan die van bijvoorbeeld een Big Ramy (om maar een massa-monster bij de mannen te noemen).

Dat sommige mannen de fysiek van Natalia wél mooi vinden blijkt echter uit het feit veel van haar foto’s geschoten zijn door haar echtgenoot.

Anabole steroïden

Over smaak kan je dus nog twisten, maar dat haar levenswijze behoorlijk grote risico’s inhoudt, lijkt mij zeer aannemelijk.

Vooropgesteld: Natalia is ongetwijfeld van nature een ongekend sterke dame met enorm veel aanleg. Dit neemt niet weg dat, ook als ze een man was, ik er met haar leeftijd al vanuit zou gaan dat dit het resultaat was van anabole steroïden, groeihormoon, insuline en/of andere anabole middelen. Helemaal als vrouw is het simpelweg onmogelijk om zulke spiermassa op natuurlijke wijze op te bouwen. Hier is geen onderzoek voor nodig. Je hoeft alleen maar te kijken naar de top bodybuilders uit het pre-anabolen-tijdperk en je zult zien dat Natalia nog groter is dan de mannen die toen titels droegen als Mr. Universe en Mr. World.

Als ik het fysiek van de pas 23-jarige Natalia zie en een inschatting moet maken van de mate en duur van anabolengebruik kan ik mij nauwelijks voorstellen dat dit niet tot de nodige problemen zal leiden [2-4]. Dan bedoel ik overigens de echt nare medische complicaties en niet eens “kleinigheden” zoals het totaal verliezen van alle vrouwelijkheid. Het enige dat er nu nog voor zorgt dat je weet dat je naar een vrouw kijkt, zijn haar lange haar en siliconen borsten (althans in de recentere foto’s). Haar stem is ook niet echt vrouwelijk, maar Slavische vrouwen staan sowieso al bekend om hun lage stem.

Wat vind jij?

Zoals gezegd, smaken verschillen. Wat is jouw eerste indruk bij het zien van de beelden van Natalia?

Referenties

 1. dailymail.co.uk/news/article-3144546/Power-lifter-Natalia-Trukhina-23-shows-extremely-muscular-physique-makes-light-work-240kg-weights.html
 2. Pope HG. Testimony before the United States House Of Representatives Committee on Government Reform. Washington, D.C.: [June 15, 2005]. Widespread anabolic steroid use in American girls and women: an illusion?
 3. Gruber AJ, Pope HG., Jr Psychiatric and medical effects of anabolic-androgenic steroid use in women.Psychother Psychosom. 2000;69(1):19–26. 
 4. Malarkey WB, Strauss RH, Leizman DJ, Liggett M, Demers LM. Endocrine effects in female weight lifters who self-administer testosterone and anabolic steroids. Am J Obstet Gynecol. 1991;165(5 Pt 1):1385–1390. 

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

3 reacties

 1. BarbellBimbo

  Ik snap het punt van deze blog niet zo goed. Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen haar fysiek even mooi vindt, en iedereen heeft natuurlijk recht op zijn of haar mening. Maar om nu een volledig artikel te wijden aan een meisje dat jij toevallig niet zo mooi vindt? Nee, dat begrijp ik niet. Haar lichaam is extreem, en misschien niet het ‘vrouwelijkste’ fysiek dat er te vinden is (al is vrouwelijk natuurlijk enorm subjectief), maar zij heeft daar bewust voor gekozen en daar hard voor gewerkt. Wie ben jij dan om in een blog te verkondigen dat jij het maar niks vindt? En daar ook nog eens termen als ‘massamonster’ bij gebruikt – kom op zeg, van een fitnessdocent zou ik wat minder bodyshaming artikelen verwachten.

  Overigens ben ik het wel volledig met je eens wat betreft anabole steroïden, maar dan ook meer op het gebied van gezondheid en niet zozeer uiterlijk.

  • Kenneth Nwosu

   Beste BarbellBimbo,

   Bedankt voor je reactie. Ik snap je punt. Sterker nog, ik heb een vergelijkbaar punt zelf gemaakt in andere artikelen die ik heb geschreven die gerust “pro women bodybuilding” genoemd kunnen worden. Niet voor niets geef ik regelmatig aandacht aan wedstrijden voor vrouwen in alle klassen. Ik geef echter ook aandacht aan de andere kant van de sport, zoals in de artikelen over muscle dysmorphia.
   Als blogger vind ik dat je beide kanten moet belichten. Als fitnessdocent vind ik juist dat de industrie een zelfregulerende werking zou moeten hebben net zoals we dat verwachten van de mode-industrie en gevaarlijk magere modellen. Als ik met een klant zou werken die op zo’n jonge leeftijd zo’n transformatie zou doorgaan dan zou ik niet alleen maar staan juichen “lightweigt buddy!!”. Ik zou het als mijn verantwoordelijkheid zien om te vragen naar eventueel gebruik, de kennis van de klant daarover en diens verwachtingen. We kunnen allemaal fantastisch motivatie pics online gooien met knallende teksten die je de sportschool in schreeuwen (doe ik zelf ook) en dat is prima voor de mensen die dat net nodig hebben. Er zijn echter genoeg case studies van fitnessfanaten die de balans kwijtraken en hun hele sociale en beroepsmatig leven op zij zetten voor dromen die nooit gerealiseerd worden.

   Ja, het blijft subjectief zoals ik ook in het artikel heb aangegeven. Ik had dit artikel net zo goed over Big Ramy kunnen schrijven terwijl dat artikel een stuk “aardiger” was, touché. Echter, Big Ramy is een bodybuilder en bodybuilding draait per definitie om esthetiek en dus smaak. Je kan er alle objectieve maatstaven aan ophangen als conditioning, massa, symmetry etc., maar die zijn juist ontwikkeld om het subjectieve objectief te kunnen beoordelen met punten. Gaat het om de subjectieve vraag “vind je het fysiek van Natalia nu mooier?”. Dan is het antwoord voor mij simpelweg “Nee, we zijn doorgeschoten”.

   Bij de mannen zou ik antwoorden “Ja, ik vind het mooi, maar we zijn doorgeschoten”. De term “massamonster” gebruik ik ook voor de mannen op het hoogste niveau, vaker positief bedoeld dan negatief. Ook bij hen promoot ik de sport, maar stel ik tegelijkertijd kritische vragen over de onmogelijke hoogte van de lat en daarbij behorende offers.

   Als ik vanuit die context kijk naar deze 23-jarige dan wint de criticus het blijkbaar van de fan.

   Mvgr,
   Kenneth

 2. Cory

  Je ziet aan haar duidelijk teruggeweken haargrens dat ze testosteron-achtige middelen heeft gebruikt.
  Ze zal alle kritiek onderhand wel gehoord hebben, maar het freak-zijn bezorgt je nu eenmaal meer roem dan de gemiddelde vrouw ooit krijgt.

  En het lijkt mij ook best fijn om eens een keer meer dan 3 kg lateraal te kunnen heffen zonder dagen in de lappenmand te zitten want die middelbare spiertjes van mij willen niet zo erg. 🙂

  Hoewel, nu las ik laatst weer dat de pezen niet meegroeien met de spieren als je testosteron neemt. Blegh.

Plaats een reactie