fbpx
Zijn noten gezond bij fitness en krachttraining?

Zijn noten gezond bij fitness en krachttraining?

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noten worden vaak in verband gebracht met superfood en gezonde voeding. In dit artikel willen we duidelijk maken wat de voordelen voor de gezondheid kunnen zijn voor sporters die actief aan fitness doen. Er zijn namelijk verschillende noten. Hebben alle noten dezelfde gezonde eigenschappen?

Zijn noten gezond

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te kijken naar de voedingswaardes van noten. Noten bestaan uit gezonde onverzadigde vetten, eiwitten, verschillende B vitaminen, calcium en ijzer. De kunst van ons lichaam in de juiste shape krijgen heeft alles te maken met de juiste training en de juiste voeding. Voeding is onder te verdelen in verschillende macro nutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten). Eiwitten en vetten zijn essentieel voor verschillende processen in het lichaam. Eiwitten zijn als het ware de bouwstenen en de vetten kun je zien als het cement wat alles goed werkend houdt en daarnaast voor energie zorgt. Koolhydraten zorgen voor de energie.

Wanneer we kijken naar verschillende soorten noten dan zien we een overeenkomst, namelijk dat noten allemaal veel vetten bevatten. Vetten spelen een essentiele rol in onze hormoonhuishouding. Voldoende gezonde vetten zorgen er voor dat het lichaam optimaal spieropbouwende hormonen kan aanmaken. Denk hier aan onder andere testosteron (het mannelijk hormoon) en groeihormoon. Zonder voldoende aanmaak van deze hormonen wordt het krijgen van een gespierd uiterlijk een stuk moeilijker.

Gezonde vetten

Zoals gezegd bevatten noten belangrijke vetten die erg belangrijk zijn voor verschillende lichamelijke functies. Deze vetten zijn bestaan uit vetzuren, welke we kunnen onderverdelen in 3 groepen:

  • Verzadigde vetzuren
  • Poly-onverzadigde vetzuren
  • Mono-onverzadigde vetzuren

De vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur zijn de essentiele vetzuren, ook wel EVZ. Deze vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en dienen we dus via onze voeding op te nemen.

Noten bevatten dus onverzadigde vetten en omega 3 vetten en relatief veel calorieën, maar de calorieën haal je in dit geval uit essentiële eiwitten en goede meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn de zo genoemde Omega vetzuren. Omega 3 en Omega 6 zijn hiervan essentieel.

Walnoten

Walnoten bevatten alfa linoleenzuur, wat een essentieel omega 3 vetzuur is dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. De rol van Omega 3 is van belang bij het aanmaken van hormoon achtige stoffen die weer op hun beurt een belangrijke rol vervullen bij de vetstofwisseling. Naast deze rol hebben walnoten een cholesterol verlagende werking en versterkt het ons immuunsysteem.

Pecannoten

Pecannoten zijn net als walnoten ook erg gezond en zitten vol met Vitamine B1. Deze Vitamine B1 speelt een grote rol bij het omzetten van gluconse in energie. Naast deze functie vervult vitamine B1 ook een rol bij het afvoeren van melkzuur uit de spieren en helpt het bij om de spijsvertering te bevorderen. Rauwe pecannoten behouden de hoogste hoeveelheid Vitamine B1.

Amandelen

Amandelen zijn zeer rijk aan Vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en van belang wanneer je aan krachttraining doet omdat het de cellen beschermt tegen vrije radicalen en de weerstand verhoogt. Vitamine E speelt een grote rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en bij het aanmaken van spierweeefsel. Naast Vitamine E zitten amandelen ook vol met magnesium, fosfor en Vitamine B2.

Hazelnoten

Tot slot de hazelnoten. Hazelnoten bevatten eveneens de onverzadigde enkelvoudige omega 6 vetzuren. Daarnaast bevatten ze veel vitamine E en foliumzuur. Net als amandelen bevatten ze arginine, wat een aminozuur is. De rol van Arginine is van belang bij het aanmaken van het groeihormoon en bij het immuunsysteem.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen