fbpx
L-Carnitine: de werking van carnitine

L-Carnitine: de werking van carnitine

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

L-Carnitine, of ook wel carnitine is een aminozuur dat een aantal functies heeft bij de energie ontwikkeling en de vetverbranding in het lichaam. Het zou een aantal andere beschermende werkingen moeten hebben, zoals bescherming van het hart en de bloedvaten. Daarnaast heeft L-Carnitine nog meer prestatieverbeterende eigenschappen, maar wat is nu echt daar van waar? We duiken iets dieper in op de claims rondom dit aminozuur, L-Carnitine.

L-Carnitine

Wat is L-Carnitine

De naam L-Carnitine komt net als veel andere woorden uit het Latijn. Het woord is afgeleid van het woord Carnis, wat letterlijk vertaald “vlees” betekent. Carnitine komt voornamelijk voor in voeding zoals zuivel, vleeswaren, vis, gevogelte, tarwe, asperges, avocado’s en pindakaas, maar het lichaam kan ook zelf carnitine aanmaken uit het aminozuur lysine, methionine, de vitamines C, B3 en B6 en het mineraal ijzer. Dit doet het lichaam in de lever en nieren. Deze worden opgeslagen in het de spieren en in de botten. Zoals in de opening van dit artikel aangegeven heeft dit aminozuur meerdere functies waaronder bij de vetverbranding, maar het speelt ook een belangrijke rol bij het opnemen van koolhydraten. Tevens fungeert carnitine als antioxidant.

Werking L-Carnitine

Het lichaam heeft voor uitvoeren van een aantal processen glucose, aminozuren en vetzuren nodig. De voornaamste bron voor energie zijn deze vetzuren. Deze worden omgezet naar energie met behulp van carnitine. Dit process heet beta-oxidatie en vindt plaats in de mitochondrien van de spieren.

Wanneer de vetten omgezet worden naar energie worden ze eerst omgezet naar Tricarboxylic acid, oftewel TCA wat weer op zijn beurt wordt gebruikt om ATP te produceren voor de spiercontracties. De extra hoeveelheid van carnitine dat ingenomen wordt, leidt ertoe dat er een hogere hoeveelheid carnitine wordt opgeslagen in het lichaam. In combinatie met het feit dat deze extra carnitine het vervoer van de vetzuren naar de spiercellen vergroot maak het dat dit aminozuur een vetverbrandende werking kan hebben. Feitlijk worden er in plaats van glucose, vetzuren gebruikt voor de productie van ATP. 

Carnitine transporteert dus vetzuren naar de mitochondrieën waar deze als energie verbruikt worden. Dit gebeurt o.a.  in de spieren en dan met name in de hartspier. Extra carnitine kan het vet­zuurgehalte (triglycerides) verlagen en heeft een gunstige invloed op de hdl/ldl-choles­terol verhouding. Uit een studie is gebleken dat carnitine het cholesterolgehalte verlaagt en het hdl-cholesterol verhoogt terwijl het ECG verbetert.

Bewezen werking

De vetverbrandende werking van L-Carnitine wordt door veel onderzoeken tegengesproken. Zo is er een Braziaans onderzoek gedaan op ratten, die aantoonden dat door toedoen van L-Carnitine de ratten meer vet verbrandden en juist eiwitten spaarden. Dit klinkt positief, maar in de jaren 90 werd er een onderzoek gedaan onder de naam The Effect of L-Carnitine Supplementation on Lean Body Mass in Male Amateur Body Builders, dat aantoonde dat dit effect niet van toepassing was bij mensen. Dit zou te maken kunnen hebben doordat mensen de extra hoeveelheid carnitine slechts beperkt kunnen opnemen, namelijk 5 tot 15 procent. Hierdoor verlaat de overige 85% zonder enige werking te hebben gehad.

Er zijn overigens ook onderzoeken bekend waarbij de opname van carnitine verbeterd werd. Dit werd gerealiseerd door middel van het toedienen van een hogere hoeveelheid koolhydraten. Deze koolhydraten, wat feitelijk suikers zijn, veroorzaken een hogere insulinepiek wat weer de opname van carnitine door het lichaam ten goede schijnt te komen. Helaas gaat het om zeer hoge hoeveelheden koolhydraten, wat weer erg haaks staat op de sportieve doelstelling afvallen.

Conclusie

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar de werking en toepasbaarheid van L-Carnitine, maar helaas zijn de uitkomsten zeer tegenstrijdig. In de theorie kan het een werkzame toevoeging zijn, maar doordat de wetenschap het niet onderbouwt willen wij andere middelen adviseren die wel bewezen effectief kunnen zijn.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen