fbpx
Iomax pillen verboden vanwege speed

Iomax pillen verboden vanwege speed

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 13 minuten

Ok, de titel is een beetje spectaculair gekozen gezien er nog geen sterfgevallen bekend zijn, maar blijkbaar heb ik in ieder geval je aandacht. “Meteen mee stoppen” hoorde ik Benno Bruggink van de Voedingsdienst Van Waren (VWA) vorige week op de radio zeggen terwijl ik in de auto zat op weg naar de sportschool.

IOMAX

Update: Sinds het verschijnen van onderstaande artikel hebben we regelmatig de vraag gekregen of wij weten hoe je nog aan Iomax kunt komen. Tot mijn stomme verbazing eigenlijk, want volgens mij is dit artikel duidelijk gericht op de gevaren van Iomax en geen advertentie. Het heeft dus geen enkele zin deze vragen naar ons te sturen. Ook niet met reacties als:”Ik probeer al zo lang af te vallen en het lukt niet. Dan ligt het toch echt aan een gebrek aan kennis of inzet of een combinatie van beiden”. Wil je afvallen en op een gezonden manier? Download dan de Fitsociety app in de appstore, meld je aan bij een van de coaches, maar verwacht niet dat het afvallen vanzelf gaat. Je zult er toch echt voor aan de slag moeten. Dan nu verder met het artikel.

Het gaat over Iomax. Simpel gesteld: Een product in pilvorm dat vooral gebruikt wordt om af te vallen en voor extra energie. Waar gaat de ophef over?

Hier de informatie zoals vermeld op de site van de VWA.

Waarschuwing Iomax op website VWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten afslankpillen met de naam Iomax niet in te nemen. Iomax is een product dat verboden stoffen bevat en wordt gebruikt door sporters en door mensen die willen afvallen.

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van UMC Utrecht zijn ernstige klachten binnengekomen van mensen die Iomax gebruiken als afslankmiddel. Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgewonden gedrag.Op sociale media staan ook berichten van bodybuilders die dergelijke klachten hebben na het innemen van Iomax. Deze sporters gebruiken het product om meer energie te krijgen en af te vallen. Iomax-gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan. Artsen met vragen over de behandeling van personen die Iomax hebben ingenomen, kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het NVIC via (030) 274 88 88 (dit nummer is uitsluitend voor professionele hulpverleners).

Verboden product

Iomax staat niet geregistreerd als geneesmiddel en bevat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen. Amfetamineachtige stoffen staan op de dopinglijst. Op het etiket staat geen of onvolledige informatie over de samenstelling van het product.

Meld verkopers van Iomax bij NVWA

De NVWA verzoekt kopers van Iomax aan de NVWA te melden waar zij het product hebben gekocht. De NVWA kan dan gericht optreden om mensen te beschermen tegen de verkoop van Iomax. Online melden kan via het Klantcontactcentrum van de NVWA. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Dan een paar reacties over Iomax die ik tegenkwam op diverse fora:

-heb het ook gebruikt en moet zeggen trainde er lekker op
alleen de uitwerking is zwaar …
hoofdpijn druk op me borst, koud en slapen lukt ook niet
en noem maar op.
ik zoek iets wat wel , ook extra energie geeft om te sporten .
maar niet zo schadelijk voor het gestel.
dat er rotzooi in zit is duidelijk maar wat , en kanje er verslaafd aan raken

-Ik dacht dat er pak ephedrine inzat, ik nam het 1x en was alsof ik 4 gram speed gesnoven had en heb 2 dagen niet geslapen/geeten

-Inderdaad, Iomax heeft als werkzame stof phentermine, een amfetamine afgeleide. Gierende hartkleppen als gedocumenteerde bijwerking nummer 1. En dan niet maar zolang je grbuikt, maar mogelijk permanent. Echt het laatste middel wat je ooit zou moeten gebruiken voor wat dan ook. Ik denk niet dat er iets onveiliger is m.u.v. wellicht cyanide ofzo.

– Oorspronkelijk geplaatst door caliber
Ik dacht dat er pak ephedrine inzat, ik nam het 1x en was alsof ik 4 gram speed gesnoven had en heb 2 dagen niet geslapen/geeten

-verkeerd gedacht….
geen efidrine
geen phenteramine
tis gewoon SPEED !!!
Nu zelfs gele speed.

het is troep van de bovenste plank…

-Dit is een namaak versie van Ionamin Forte (niet meer in de markt).

Een soort pep product, ik weet dat er nadelen aan vast zitten, maar als je dit verstandig gebruikt, vinden jullie dit een aanrader?

-Van ionamin forte ben ik destijds in iets meer dan een maand 20kg+ afgevallen. Ik was dan ook wel extreem dik dus val je makkelijker af. Zoals freddy zegt, remt het de eetlust en versnelt de stofwisseling.

-Ionamin werd destijds vervangen door imitatie waar ordinaire speed in zat… Verschil is dat phentermine over de dag verspreid werkt en speed direct inslaat.

hoi ik ben ook afgevallen van iomax en ik verkoop ze nu zelf om vele mensen te helpen.je voelt je beter hebt meer energie, je krijg wel iets hoger bloeddruk ivm snellere spijsvertering, honger heb je absoluut niet per pil is 3,50 en zijn echt de echt je mag me ook smsen 0626208160 verder is het niet schadelijk ALLEEN geen alcohol gebruiken en geen hart medicatie..heel belangrijk niet extreem sporten dat is wel gevaarlijk want je bloeddruk stijg en door het sporten og meer en das nie goed
bel voor vragen

gr marieke

Ach, gelukkig doet Marieke het alleen maar om mensen te helpen:) De VWA wil natuurlijk graag weten hoe men aan dit in Nederland verboden spul komt. Marieke hoeven ze niet te bellen. Dat heb ik natuurlijk ook al geprobeerd en verassing, verassing: Het nummer is opgeheven.

Op forums blijkt dat dit net als de meeste andere illegale middelen via iemand in de sportschool wordt gekocht of op internet. Mij viel op dat verhoudingsgewijs veel vrouwen het spul aanprijzen en soms verkopen. Het is dus niet alleen bodybuilder Henk die in vorm wil komen voor een wedstrijd, maar ook Ingrid die in vorm wil komen voor dat jurkje dat ze al een jaar geleden te klein kocht en nog niet in past. Zo zullen Dianabol of Deca niet snel besproken worden op het forum van de Viva, Iomax wel.

Wat is IOMAX?

Wat is precies Iomax? Iomax zou een opvolger zijn van Ionamin Forte. Ionamin was echter “FDA- (V.S.) en EMA (Europa) approved”. FDA- en/of EMA-approved wil zeggen dat een product als medicatie door deze instellingen is erkend en door deze wordt gecontroleerd. Ionamin Forte werd geproduceerd door Medeva Pharmaceuticals dat in 1999 voor bijna één miljard pond werd overgenomen door het Engelse Celltech (o.a. bekend van de supplementen) dat in 2004 zelf werd overgenomen door het Belgische UCB voor ruim anderhalf miljard pond (nieuwe naam UCB Celltech). Ionamin Forte was, ook vergeleken met andere phentermine-producten een zeer populair afslankmiddel wat blijkt uit alle teleurgestelde reacties op forums om het feit dat het niet meer geproduceerd wordt. Ik heb dan ook een mailtje gestuurd naar het hoofdkantoor in Berkshire in Groot-Brittanië met de vraag waarom het destijds uit productie is gehaald. Andere producten op basis van hetzelfde actieve bestanddeel phentermine (zie verder), zoals “Fen-Phen”, zijn omstreeks dezelfde tijd (eind jaren negentig) “vrijwillig op verzoek van de FDA” van de markt gehaald o.a. wegens gevallen van hartklep-klachten. Van Ionamin heb ik niet kunnen achterhalen waarom ze gestopt zijn met de productie. Wanneer ik antwoord krijg, plaats ik het in een update.

Een mogelijke oorzaak van de huidige problemen is dat Iomax in tegenstelling tot Ionamin niet is goedgekeurd door FDA en EMA. Daarmee kom je op een gevaar losstaand van de bestanddelen die er in zouden moeten zitten. Behalve de mogelijke risico’s van de officiële bestanddelen is er altijd het gevaar dat er heel andere ingrediënten inzitten dan je had verwacht. Ik zal daarom ingaan op zowel de risico’s van de officiële  ingrediënten als die van de andere ingrediënten die er soms in (zouden) zitten.

Phentermine

Het actieve bestanddeel van Ionamin en Iomax is/ hoort te zijn: Phentermine. Phentermine wordt in de medische wereld toegepast als korte termijn middel tegen obesitas die de gezondheid van de patiënt  bedreigt.

Psychostimulant

Phentermine (phenyl-tertiary-butylamine), is een “psychostimulant” die behoort tot de klasse phenethylamine en verwant is aan amfetamine (zie verder). Psychostimulantia zijn een groep van medicijnen die psychische functies stimuleren via het centrale zenuwstelsel. Dit zijn de zogenaamde “uppers” die gebruikt worden om bijvoorbeeld alertheid en energie te vergroten. Het tegenovergestelde hiervan zijn de depressiva, “downers”. Phentermine wordt gebruikt als middel om (in combinatie met training, dieet en gedragsverandering!) op korte termijn gewicht te verliezen door de eetlust te onderdrukken (1). Phenethylamine komt zelf ook voor in diverse organismes en voeding zoals chocola. In orale vorm wordt het grootste deel echter afgebroken voordat het het bloed bereikt (zogenaamde “First pass”). Hoewel het verwant is aan amfetamine, lijdt het gebruik van Phentermine tot minder en minder grote bijwerkingen dan amfetamine (2).

Nor-epinephrine en nor-adrenaline

Phentermine beïnvloed de hypothalamus waardoor deze de bijnier (adrenal gland) stimuleert tot afgifte van norepinephrine/noradrenaline (één en dezelfde stof). Dit is een neurotransmitter (signaalstof) die zorgt voor een vecht-of-vlucht reactie. Hiernaast zorgt Phentermine voor afgifte van epinephrine/adrenaline (ook twee namen voor dezelfde stof) wat leidt tot afbraak van opgeslagen vet om zo energie te leveren. Beide stoffen zijn onderdeel van het sympathisch zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat het lichaam in staat van paraatheid brengt met o.a. een vermindering van honger als resultaat.

Verminderd hongergevoel

De effectiviteit van Phentermine als afslankmiddel is dan ook vooral te danken aan het verminderde hongergevoel. In de reacties van gebruikers kan je lezen dat mensen zichzelf er echt aan moeten herinneren te eten omdat hun lichaam de behoefte niet meer aangeeft. Handig, maar ook gevaarlijk. Ga je echt te weinig eten dan vertraagt je metabolisme (er komt geen brandstof binnen dus gaat je lichaam zuiniger om met de voorraden) en ga je juist minder verbranden. Wanneer je dan wel weer gaat eten, vliegen de kilo’s er meteen weer aan.

Serotonine en dopamine

Phentermine zorgt ook voor afgifte van serotonine. Serotonine besprak ik eerder in het artikel over triptofaan. Serotonine beïnvloedt slaap, maar kan ook zorgen voor verminderde eetlust door beperking van afgifte van dopamine. Dopamine, dat bekend staat om het feit dat het zorgt voor een gelukkig gevoel, zorgt ook dat je honger krijgt wanneer je eten ruikt.

Phentermine zorgt echter naast aanmaak van serotonine ook rechtstreeks voor verhoogde afgifte van dopamine dus de vraag is welk effect groter is, de aanmaak van dopamine (meer honger) of de aanmaak van serotonine en daarmee beperking van dopamine (minder honger). Feit is dat de hoeveelheden van beide veel lager zijn dan de hoeveelheid norepinephrine/noradrenaline waardoor het dus uiteindelijk zorgt voor een verminderde eetlust (3).

Gevaren en bijwerkingenPhentermine

In de waarschuwing en de reacties van gebruikers lees je al een paar van de bijwerkingen die ervaren zijn.

Mogelijke bijwerkingen zijn (4):

“Zelden voorkomend”

Bijwerkingen die zelden voorkomen, maar wel gerapporteerd zijn:

 • Dingen die er niet zijn, zien horen of voelen
 • Ernstige mentale veranderingen

“Frequentie onbekend”

Bijwerkingen waarvan onbekend is hoe vaak ze voorkomen:

 • Borstpijn
 • Verminderd in staat tot trainen
 • Duizeligheid
 • Flauwvallen
 • Snelle, onregelmatige, of “racende” hartslag
 • Hoofdpijn
 • Gevoelloze of tintelende armen en benen
 • Zwellen van de voeten of onderbenen
 • Bibberen en/of trillen van armen, benen, handen en voeten
 • Moeite met ademhalen
 • Moeite met denken, praten en/of lopen
 • Zwakte
 • Verminderd of juist verhoogd libido
 • Moeilijke stoelgang
 • Droge mond
 • “Vals of ongebruikelijk gevoel van welbehagen”
 • Erectiele disfunctie (moeite erectie te krijgen of te behouden)
 • Jeuk
 • Huid irritaties
 • Slapeloosheid
 • Onprettige smaak in de mond

Symptomen van overdosis:

 • Buik-/maagkrampen
 • Vertroebeld gezichtsvermogen
 • Verandering van bewustzijn
 • Verwarring
 • Braakneigingen
 • Diarree
 • Ontmoediging
 • Duizeligheid, flauwte, or lichthoofdigheid wanneer snel wordt opgestaan vanuit liggende of zittende positie
 • Bedroefd gevoel of gevoel van leegte
 • Irritatie
 • gebrek aan trek (duhhhh, daar neem je het voor!)
 • Verlies van bewustzijn
 • Verlies van interesse of vreugde
 • Misselijkheid
 • Nervositeit
 • Overactieve reflexen
 • Paniek
 • Fysiek pogingen jezelf pijn te doen
 • Gebons in de oren
 • Haastige ademhaling
 • Rusteloosheid

Niet voor niets voorgeschreven medicatie zoals je ziet. Dat is een namelijk een hele waslijst. Dat hoeft niet direct te betekenen dat het per definitie gevaarlijk spul is dat te allen tijde vermeden dient te worden. Alle medicatie heeft bijwerkingen, zelfs aspirine kan bijvoorbeeld maagbloedingen veroorzaken.

Gevaren Phentermine in praktijk

Phentermine wordt niet voor niets wereldwijd voorgeschreven in gevallen van obesitas. Onder de juiste omstandigheden kan het niet alleen tot de gewenste resultaten leiden, maar hoeft dit ook geen grote risico’s voor de gezondheid te betekenen. Zo deed men in Korea onderzoek onder 67 “relatief gezonde volwassenen met overgewicht” (5). Ze gaven ze dagelijks 37.5 gram Phentermine of een placebo. De groep die Phentermine kreeg, viel significant meer af dan de placebogroep. De enige bijwerkingen die gerapporteerd werden en (statistisch) significant waren, waren een droge mond en slapeloosheid.

There were no significant differences in systolic and diastolic blood pressure between the groups (p = 0.122 for systolic BP; p = 0.219 for diastolic BP). Dry mouth and insomnia were the only statistically significant adverse events that occurred more frequently in phentermine group. Most side effects of phentermine were mild to moderate in intensity. Short-term phentermine administration induced significant weight reduction and reduction of waist circumference without clinically problematic adverse events on relatively healthy Korean obese people.

-Kyoung Kon Kim, Gachon University Gil Medical Center

In het geval van Iomax of Ionamin kan het echter om dezelfde redenen fout lopen als bij anabolengebruik.

 1. Het wordt niet gebruikt zoals door een arts zou worden voorgeschreven. Denk met name aan de dosering en de duur en frequentie van gebruik.
 2. Het wordt gebruikt onder omstandigheden en om redenen waarvoor een arts het niet zo voorschrijven.
 3. Het gekochte product bevat niet de bestanddelen dat het zou moeten bevatten of in andere hoeveelheden.

De eerste tweede redenen gelden ook voor anabolengebruik. Anabolen worden geproduceerd voor diverse medische doeleinden variërend van gewichts- en/of krachttoename van patiënten met verschillende aandoeningen tot het verhogen van libido door toevoeging van testosteron of hiervan afgeleide middelen. Ze zijn niet ontworpen (medisch gezien dan) om nog sneller, nog meer spieren op te bouwen bij gezonde mensen.

Ditzelfde geldt voor deze dieetpillen. Ze zijn bedoeld als ondersteuning van een goed dieet, beweging en gedragsverandering ten opzichte van voeding in die gevallen waarbij snel afvallen noodzakelijk is door de risico’s van het overgewicht. In zulke gevallen wegen de gevaren van mogelijke bijwerkingen op tegen de gevaren van het overgewicht. Ze zijn niet bedoeld om te gebruiken omdat je hebt gewacht tot het mooie weer van afgelopen zondag en nu pas beseft dat je met een wasbord op het strand wilde lopen.

Door op eigen houtje, zonder voorschrift van de arts, dergelijke middelen te gebruiken, loop je het risico dat je medicatie gebruikt en/of een aandoening hebt waardoor je helemaal geen phentermine zou mogen gebruiken (“contra-indicaties”). Phentermine gebruiken terwijl je al hoge bloeddruk hebt bijvoorbeeld is een no-go. Bovendien is aangetoond dat mensen heel verschillend reageren op phentermine. Dat iemand op een forum roept het al zo lang gebruikt te hebben zonder problemen, hoeft dus niets te zeggen over hoe jij er op zou reageren (6).

Het belangrijkste punt echter is het derde: Je weet simpelweg niet wat er in zit omdat er geen enkele controle op is! Dit zal verder in dit artikel duidelijk worden.

Resin Complex

Phentermine wordt vaak geproduceerd met een zogenaamd cathionic resin complex. Deze chemische bewerking zorgt voor een meer geleidelijke afgifte van de Phentermine zoals esters dat doen voor anabolen (hoewel op andere wijze) (7).

Amfetamine of speed?

Eén van de “gebruikers” die hierboven zijn ervaring beschrijft, zegt: “… ik nam het 1x en was alsof ik 4 gram speed gesnoven had…”

Dat “alsof” kon hij mogelijk weglaten. Zoals gezegd, lijkt Phentermine op amfetamine. Dit is ook te zien aan de chemische structuur die je hiernaast kunt zien en kan vergelijken met die van phentermine zoals hierboven afgebeeld.  Een belangrijke eigenschap is dus echter dat het minder zware bijwerkingen heeft (bij goed gebruik) dan amfetamine.

Speed is amfetamine. Amfetamine is gesynthetiseerde (gemaakte) vorm van de efedrine die in de natuur voorkomt in de Ephedraplant (zie afbeelding). Er zijn verschillende soorten amfetaminen zoals “linksdraaiend” (minder sterk), “rechtsdraaiend” (sterker) en methamfetamine. In praktijk wordt meestal een mix van linksdraaiend en rechtsdraaiend gemaakt en verkocht.

De chemische structuur van amfetamine lijkt veel op het hormoon adrenaline en de neurotransmitter noradrenaline. Het is dan ook een zogenaamde “sympathicomimeticum”, het bootst bepaalde stoffen van het sympatisch zenuwstelsel ( zie ook: stretchen) na. In dit geval dus adrenaline en noradrenaline waarvan ik de werking zojuist al beschreven heb.

Amfetaminen werden in 1887 voor het eerst gesynthetiseerd (gefabriceerd in een lab).  Methamfetamine op kristal basis (“crystal meth”) werd in 1919 in Japan ontwikkeld. Beide werden in de tweede wereldoorlog op grote schaal toegediend aan soldaten om langer actief en scherp te blijven.

De Japanners gebruikten methamfetaminen op kristalbasis omdat dit goed oplosbaar is in water en daardoor makkelijk injecteerbaar. Je ziet op de oude beelden de kamikaze-piloten (kamikaze=”goddelijke wind”) sake drinken voordat ze zich met hun Zero’s en hun leven uit de lucht op vijandelijke schepen stortten. De sake was vooral traditie en is ook niet bepaald iets dat je concentratie helpt tijdens het vliegen en je doet focussen op je laatste actie voor keizer en vaderland. De methamfetaminen deden dat wel.

In de oorlogsjaren kwam men dan ook steeds meer te weten over de bijwerkingen zoals hartklachten met sterfgevallen als gevolg. Hierna mochten ze dan ook alleen op recept worden verstrekt wat tot in de jaren 60 vaak en gemakkelijk gebeurde. In 1970 werden ze als illegale middelen benoemt met het gevolg dat ze in illegale laboratoria werden geproduceerd. In de Vietnam oorlog werden door Amerikaanse soldaten nog meer amfetaminen gebruikt dan in de tweede wereldoorlog.

De Amerikaanse luchtmacht geeft haar piloten nog steeds amfetaminen mee. Deze zogenaamde “Go-Pills” worden meegegeven als “extraatje in het geval van vermoeidheid”. De Piloten krijgen geen methamfetaminen zoals de Jappaners, maar Dexedrine, een merknaam voor een mix van links- en rechtsdraaiende amfetaminen. Het gebruik van Go-Pills kwam bij het grote publiek aan het licht toen een Amerikaanse piloot met zijn F-16 per vergissing Canadese troepen bombardeerde waarbij vier man om het leven kwam. De piloot beriep zich op het feit dat zijn beoordelingsvermogen beïnvloedt was door de “Go-Pills”.

Hoewel het middel misschien handig kan zijn om ervoor te zorgen dat vermoeide piloten hun toestel van 30 miljoen dollar veilig op de grond zetten, kan langdurig gebruik tot verslaving en abnormaal gedrag leiden.

Amfetamine aangetroffen in Ionamin

De heren van Ergogenics publiceerden enkele jaren geleden een lijst met allerlei middelen die getest waren op de ingrediënten, met name diverse anabolen, maar ook Ionamin. Bij de meeste producten bleek dat er niet in zat wat er in zou moeten zitten of dat de dosering niet klopte. Voor producten waarin Phentermine zou moeten zitten, was dit niet anders.  Dit is wat zij aantroffen:

ProductBatchMoet bevattenBevatEcht?
Ionamin Forte99A28 408FPhentermine 30 mg/capGeen actieve stoffen aangetroffenVals
Ionamin Forte (Medeva)
Foto van het geteste preparaat zie onder*
Phentermine 30 mg/capCafeïne 2.8 mg/cap
Amphetamine 7.7 mg/cap
Vals
Medication Phentermine (webwinkel)Phentermine 37.5 mg/capCafeïne 6.6 mg/cap
Amphetamine sulphate 5.6 mg/cap
Plantenextract (niet bepaald)
Vals

Zoals je ziet was de uitdrukking: “alsof ik 4 gram speed gesnoven” nog voorzichting.  In één capsule werd bijna het dubbele daarvan aangetroffen terwijl er in een andere helemaal geen actief bestanddeel zat!

In het geval van Ionamin had je te maken met het officiële product dat goedgekeurd was door de relevante instanties of je kreeg dus namaakpillen in een namaakverpakking. Bij Iomax weet je geeneens of het officiële product wel bevat wat er in zou moeten zitten.

Je pillen laten testen?

Het zou dus handige zijn als je je pillen zou kunnen laten testen zodat je tenminste weet van welk actieve bestanddeel je mogelijk bijwerkingen kan verwachten (of dat je mogelijk betaalt voor iets waar géén actief bestanddeel in zit). Ik heb hiervoor dan ook contact opgenomen met het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos instituut. DIMS analyseert drugs afkomstig van gebruikers op samenstelling (denk aan gevaarlijke stoffen in XTC bijvoorbeeld). Ik stelde de vraag of men bij hen de afslankpillen zou kunnen laten testen. Het antwoord was aanvankelijk dat zij geen afslankpillen testen, maar alleen drugs. Toen ik echter meldde dat het vermoeden bestaat dat de pillen amfetamine bevatten, gaven ze aan wel enkele pillen te kunnen testen, maar dit niet op regelmatige basis te kunnen doen voor een ieder die zijn spul wilt laten checken. Ik heb daarom dezelfde vraag neergelegd bij Jellinek waar drugsgebruikers hun goedje laten testen. Zodra ik antwoord heb, zal ik jullie hierover informeren.

Hiernaast heb ik NVWA gevraagd of er al meer bekend is sinds de waarschuwing anderhalve week geleden. Kunnen zij bijvoorbeeld bevestigen dat het actieve bestanddeel phentermine zou moeten zijn en hebben ze al pillen aangeleverd gekregen van gebruikers om te testen? Vandaag kreeg ik hun reactie waarin zij aangeven nog geen pillen ontvangen te hebbeb en verwijzen naar de dopingautoriteit. Vervolgens heb ik dus dezelfde vragen bij de dopingautoriteit neergelegd, maar die weten ook niets meer dan hetgeen in de waarschuwing stond. Wel vroegen ze zich af of het handig is te speculeren over de inhoud zoals ik hier doe en geven het advies alleen de melding van NVWA te herhalen dat het een illegaal product is van dubieuze afkomst met het advies dit niet te gebruiken. Het probleem is echter dat dit niets nieuws is voor de gebruikers zoals blijkt uit de reacties bovenin dit artikel. Waarschijnlijk zullen sommige Ingrids het afslankpilletje toch een stuk minder onschuldig vinden als dat ze tot een speedgebruiker maakt. Maar toegegeven, het blijft een vermoeden. Reden te meer om die shit op te sturen en te laten testen!!!

Conclusie

Het grootste gevaar dat ik zelf in Iomax/Ionamin zie, is hetzelfde als bij anabolen. Omdat ze verboden zijn, is er geen toezicht en omdat er geen toezicht is, heb je geen flauw idee wat er in zit. Mogelijk schrikt dit dus niemand af aangezien veel van de gebruikers geeneens een idee hebben van wat er in zou moeten zitten, laat staan wat er daadwerkelijk in zit. (update 05-05-14) Dit blijkt ook uit de reacties die ik sinds het schrijven van dit artikel hierover ontvangen heb. In het merendeel van de gevallen wordt namelijk niet in gegaan op de inhoud van dit artikel, maar simpelweg gevraagd of ik het verkoop of dat ik weet waar het gekocht kan worden. Voor de duidelijkheid: Nee! Dat zou immers haaks staan op de boodschap van dit artikel.

Bijlage: Merknamen (bron:Wiki)

Phentermine wordt/is onder verschillende namen verkocht: 

Adipex P (immediate release)Adiphene (India)Anoxine-AMIonamin (slow-release resin, Australia, discontinued in the US)Duromine (slow-release resin, New Zealand, Australia and South Africa)Metermine (slow-release resin, Australia)MiraprontObephenObermineObestin-30PhentreminePhentrolPhenterexPhentrominPro-Fast SAQsymia (with topiramate)RedusaPanbesyPhentermine TrenkerObenixOby-TrimTeramineZantrylSinpet (MX)Supremin (PH)Suprenza (orally disintegrating tablet)Umine (NZ)Weltmine (KP)

Referenties

 1.  “phentermine”. The American Society of Health-System Pharmacists. Retrieved 3 April 2011.
 2. Nelson DL, Gehlert DR (February 2006). “Central nervous system biogenic amine targets for control of appetite and energy expenditure”. Endocrine 29 (1): 49–60. doi:10.1385/ENDO:29:1:149. PMID 16622292.
 3. Rothman RB, Baumann MH, Dersch CM, et al. (January 2001). “Amphetamine-type central nervous system stimulants release norepinephrine more potently than they dopamine and serotonin”. Synapse 39 (1): 32–41.
 4. Micromedex Consumer Medication Information. Phentermine (By mouth). Published: November 1, 2012. PMHT0011706
 5. Kyoung Kon Kim, Hi-Jung Cho, Hee-Cheol Kang, Bang-Bu Youn, and Kyu-Rae Lee
  Effects on Weight Reduction and Safety of Short-Term Phentermine Administration in Korean Obese People. Yonsei Med J. 2006 October 31; 47(5): 614–625.Published online 2006 October 31. doi: 10.3349/ymj.2006.47.5.614. PMCID: PMC2687747
 6. Douglas A, Douglas JG, Robertson CE, Munro JF. Plasma phentermine levels, weight loss and side-effects. Int J Obes. 1983;7(6):591-5.
 7. Inderbir SINGH, Ashish K. REHNI, Rohit KALRA, Gaurav JOSHI, Manoj KUMAR,Hassan Y. ABOUL-ENEIN. Ion Exchange Resins: Drug Delivery and Therapeutic Applications. FABAD J. Pharm. Sci., 32, 91-100, 2007
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Vet verbranden
Roxy says:

ER IS NOGAL EEN VERSCHIL TUSSEN 1 GRAM OF 1 MILLIGRAM. ZO IS 7,7 MG NIET BIJNA 2X ZOVEEL ALS 4 GRAM EN ik denk ook dat er 37,5 mg per dag werd voorgeschreven en geen 37,5 gram per dag

Reactie op: 2023-07-11 21:59:35
Kenzo says:

Ik ben in een depressie gekomen door iomax

Reactie op: 2023-10-17 11:21:09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen