fbpx

Dianabol kuur: werking, resultaten en nakuur

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 9 minuten

Dianabol ook wel D-Bol, Danabol en nog vele andere namen, is wereldwijd de meest bekende AAS. Het wordt algemeen beschouwd als de stamvader der anabolen steroïden 

Geschiedenis Dianabol

Methandrostenolone a.k.a. methandienone, Dianabol, D-Bol, Danabol en nog vele andere namen, is wereldwijd de meest bekende AAS. Ontwikkeld door dr. Ziegler in de 50er jaren voor het Amerikaanse Olympische team en door de Amerikaanse FDA in de 90er jaren verboden. Het wordt algemeen beschouwd als de stamvader der anabolen steroïden.

Dr. Ziegler werkte begin jaren ’50 voor het farmaceutisch bedrijf Ciba. Als veteraan die ooit met schotwonden in het hospitaal was opgenomen in de tweede wereldoorlog en afstammeling van 3 generaties dokters had hij zich gespecialiseerd in herstellende medicatie. Hiernaast was hij een fanatiek gewichtsheffer en kende diverse Amerikaanse topgewichtsheffers van dat moment. Ciba had toegang tot documentatie van de Nazis over experimenten op kampgevangenen met testosteron en maakte testosteron voor diverse, vaak experimentele, doeleinden zoals voor patiënten met brandwonden en gehandicapten.

In oktober 1954 vergezelde Ziegler als teamarts het Amerikaanse gewichthefteam naar de wereldkampioenschappen in Wenen. Daar sprak hij met een Russische chemist die hem na een paar drankjes vroeg: “Wat geef je je jongens?”. Toen Ziegler dezelfde vraag aan de Rus stelde, vertelde deze hem dat de Russen testosteron kregen. Bij terugkomst testte hij de invloed van testosteron op gewichtsheffen en bodybuilding door het te verstrekken aan meerdere competitieve bodybuilders en gewichtsheffers (waaronder zichzelf, trainer Bob Hofman, John Grimek, Jim Park en Yaz Kuzahara), voor een periode van minder dan 6 weken. Dit leverde meer spierkracht en massa op dan normale training, maar zorgde ook voor veel nare bijwerkingen. Hij zocht naar een beter alternatief en vond dit in Methandrostenolone dat in 1958 als Dianabol werd geproduceerd door Ciba in de V.S.

Volledige Amerikaanse gewichtshefteam aan de doping

Hij voorzag het gehele Amerikaanse gewichtshefteam van Dianabol voor de Olympische spelen in 1960 in Rome. Dit klinkt in de huidige Olympische geest natuurlijk heel vreemd omdat er tegenwoordig miljoenen worden besteedt om doping te weren uit de sport. Op dat moment echter begon pas net duidelijk te worden welke voordelen (en nadelen) AAS opleveren. Bovendien was de koude oorlog in volle gang en werd door beide grootmachten alles aangegrepen om de eigen superioriteit aan te tonen. Ondanks de Dianabol verloren ze van de Russen. Het verschil tussen de Amerikanen en de Russen was echter een stuk kleiner dan tussen hen en de rest van het deelnemersveld.

Ziegler stopte met experimenteren met AAS toen hij erachter kwam dat sommigen 20 maal de voorgeschreven hoeveelheid innamen en leverklachten kregen. In Science werd hij geciteerd:

“I lost interest in fooling with IQ’s of that caliber. Now it’s about as widespread among these idiots as marijuana.” En later: “but I wish to God now I’d never done it. I’d like to go back and take that whole chapter out of my life” .

Dit latere berouw is helemaal begrijpelijk als je weet dat toen Ziegler zelf met hartproblemen in het ziekenhuis voor zijn leven vocht, sommige van zijn vrienden al overleden waren aan o.a. prostaatkanker en hartklachten. Aan de andere kant, toen de Russen ermee begonnen was de toon gezet en was het slechts een kwestie van tijd tot er iemand met een betere variant zou komen.

Diverse bodybuilders hebben bekend dit middel veelvuldig en langdurig gebruikt te hebben, waaronder Arnold Schwarzenegger, Lee Haney en Sergio Oliva. Langdurig gebruik betekent overigens langdurig gebruik van relatief korte kuren. Door de aromatiserende werking (omzetting in Estradiol), maar vooral de schadelijke werking op de lever wordt het vaak in kort durende kuren gebruikt. Dit was vooral in de 70er jaren populair.

Dianabol oraal inneembaar

Dianabol is oraal in te nemen door zogenaamde 17 alpha  alkylatie. Door toevoeging van een methyl groep (CH3op de 17e positie) wordt de effectiviteit verlengd/vergroot door dat de afbrekende werking van de lever wordt geremd. Sommigen noemen dit de verbeterde “First pass”, de eerste keer dat de lever gepasseerd worden. De stoffen passeren de lever echter vaker. De vraag is dan ook of het specifiek de eerste keer is dat de hormonen de lever passeren of elke keer dat de methyl toevoeging z’n werk doet.

Werking dianabol en effect op de lever

De toevoeging van methyl zorgt niet alleen voor verbeterde opname, maar vormt ook een zware belasting voor de lever. Levertumoren en beschadigde levercellen zijn al toegeschreven aan het gebruik van 17 alpha alkyl Anabool-Androgene Steroïden. Dianabol was erg populair en vrij verkrijgbaar totdat men achter de effecten op de lever kwam. Dit was ook de voornaamste reden dat dr. Ziegler stopte met het voorschrijven van Dianabol toen deze effecten bekend werden. Ervaren (en dus regelmatige) gebruikers houden dan ook rekening met de hoogte van de dosage, duur van gebruik of geven toch de voorkeur aan injecteerbare AAS. Omdat het beschadigende effect inmiddels bekend is, worden meestal kortere kuren gedaan. Als je echter alleen Dianabol als korte kuur gebruikt, zal je zien dat je minimaal de helft van de gewonnen massa weer kwijtraakt in de periode dat je niet gebruikt.

Dianabol stacken

Daarom wordt het vaak gestacked gebruikt. Dat wil zeggen in combinatie met andere, meestal langzamer en langer te gebruiken  steroïden zoals testosteron enanthaat of Nandrolon. Vaker wordt gestacked met injecteteerbare AAS als Deca-Durabolin en Primobolan. Op deze manier wordt Dianabol als een soort kickstart voor de kuur gebruikt omdat het erg snel werkt in tegenstelling tot andere producten waarbij dit 2-3 weken kan duren. Als stack wordt vaak aangeraden D-Bol 5-6 weken te gebruiken aan het begin van een 10 weken durende kuur samen met de genoemde langdurige steroïden. Als je voor het eerst D-Bol gebruikt, stack dan niet met andere producten. Dit geldt overigens voor elk product dat je voor het eerst probeert. Om de werking van een specifiek product op jouw lichaam te zien, moet je de andere factoren zo stabiel mogelijk houden.

Dianabol only: hoeveel ml?

Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van hoe je lichaam er op reageert, maar dus ook hoe en met wat je het gebruikt. De minimale hoeveelheid is 15ml. per dag al zullen sommigen hiervan niets merken. Dit kan gemiddeld oplopen tot 60 ml. al wordt alles boven de 50ml als gevaarlijk gezien. Meer dan 100ml komt soms ook voor al is het twijfelachtig of dit effectief is. Wat het lichaam niet kan verwerken, wordt namelijk uitgeplast. Hiernaast vormt dit een nog zwaardere belasting van je lever en portemonee. Voor vrouwen gelden overigens lagere hoeveelheden.

Dianabol kuur, verdelen over de dag of niet?

Over het verdelen over de dag als je alleen D-Bol gebruikt, verschillen de meningen. Sommigen stellen dat je juist niet moet verdelen over de dag. Door de lever wordt nl. elke keer dezelfde hoeveelheid afgebroken. Met verdelen over de dag hou je dus per saldo minder methandienon over, de werkzame stof. Als je niet combineert met andere middelen zou je volgens hen het beste de dagelijkse dosis in één keer innemen. Bij voorkeur in de ochtend. Door de korte halveringstijd is het dan nl. al uit het bloed verdwenen wanneer het lichaam zelf de hoogste niveau’s testosteron produceert, in de vroege uren van de nacht. De meeste gebruikers, trainers, begeleiders raden echter ook in dit geval aan om de dosis te verdelen over de dag door de korte halveringstijd van 3-6 uur.

Aromatase

Dianabol is sterk aromatiserend dat wil zeggen het heeft de eigenschap estradiol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in het vrouwelijke hormoon estradiol (een type oestrogeen). Dit kan o.a. gynaecomastie tot gevolg hebben, ”Bitchtits”. Behalve dat het om deze reden dus ook in korte kuren wordt gebruikt, kan ook met andere producten deze werking (deels) geremd/geblokkeerd worden zoals Arimidex en Cytadren.

Resultaten en eigenschappen dianabol

 • Het is een C17aa hormoon en dus oraal in te nemen. Dit kan dus ook leverklachten opleveren bij verkeerd gebruik (wat feitelijk elk niet-medisch gebruik is, maar dat terzijde).
 • Het is vooral voor het bouwen van spiermassa en -kracht en niet voor spierhardheid of definitie.
 • Dianabol is slechts licht androgeen, maar erg anabool. Omdat het licht androgeen is, is de kans op vermindere testosteronaanmaak door het lichaam relatief klein (afhankelijk van het gebruik)

Bijwerkingen dianabol

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)
 • Acne en vette huid
 • Erectiestoornissen (tijdelijk)
 • Vergrote kans op hartaandoeningen
 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)
 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)
 • Toename van het lichaamshaar
 • Alopecia androgenetica(haaruitval)
 • Vermannelijking (bij vrouwen)

Invloed Dianabol op cholesterol?

Een andere bijwerking die minder bekend is, is de stijging van het slechte LDL (low density lipoproteins) en een daling van het goede HDL (high density lipoproteins) zoals geconstateerd door de onderzoeksgroep van Charles Glueck in 1984. LDL kan je zien als noodzakelijke in vetbolletjes verpakte proteïnen die in de bloedvaten getransporteerd worden. Deze kunnen zich echter ook hechten aan de vaatwanden waardoor deze als het ware verkalken en niet meer flexibel zijn. Wanneer bij bovendruk (het hart pomp en brengt de bloeddruk omhoog) kunnen verkalkte vaatwanden knappen met een inwendige bloeding tot gevolg.

Bovendien is het maar de vraag welke delen van het lichaam nu niet meer van bloed voorzien worden en wat de gevaren daarvan zijn. HDL zorgt voor de afvoer van overtollig LDL. Doordat het HDL daalt en LDL stijgt tijdens een D-Bol kuur verslechterd deze balans aanzienlijk. Overigens werd dit getest bij een inname van 100ml per dag, wat wel voorkomt, maar erg veel is.

Is Dianabol verboden?

In principe staat er niets over doping in de wet. Een deel van de stoffen die op de IOC- dopinglijst staan, zoals EPO, groeihormoon, anabole steroïden en DHEA, zijn medicijnen en vallen daarom onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WoG). Het verstrekken van deze medicijnen is alleen toegestaan aan apothekers op recept van een arts. Artsen mogen deze medicijnen alleen voorschrijven wanneer iemand een bepaalde ziekte heeft (bron: www.infopolitie.nl). Ondanks dat je vaak hoort dat alleen de handel illegaal is, geldt dit dus ook voor gebruik en bezit zonder recept van een arts.

In Nederland wordt echter nauwelijks opgetreden tegen anabolengebruik of handel, anders dan in België waar daarvoor een speciaal team is opgezet.

Thais, Chinees of  Russisch, echt of nep?

Zoals voor meerdere AAS (en supplementen) geldt, is de prijs- kwaliteitverhouding deels afhankelijk van waar en wanner ze geproduceerd (kwaliteit) zijn en de moeite die het heeft gekost om het op de eindbestemming te krijgen (prijs). Het komt ook voor dat er neppe batches in omloop zijn. Neem bijvoorbeeld Akrihin, de Russische variant die niet meer geproduceerd wordt, althans officieel. Deze werd verkocht in potten van 200 en 300 stuks en strips van 100 stuks. Er worden nog steeds regelmatig potten van 300 stuks aangeboden. Deze bevatten echter erg veel methyltestosteron in plaats van Methandrostenolone, de chemische naam voor D-Bol.

Je hoort sommige bodybuilders wel eens praten over de ”Goede oude tijd dat Akrihin nog de echte shit was”. Een beetje als de (ex-)gabbers die dagdromen over de goede XTC die vroeger nog verkrijgbaar was. Hoewel methyltestosteron erg krachtig (en androgeen) is en je er minder van zou hoeven te gebruiken dan van D-Bol is het zo schadelijk voor de lever dat weinigen het nog gebruiken.  Anderen bevatten clenbuterol wat in 1997 zorgde voor meerdere ziekenhuisopnames in de regio van R
otterdam met klachten als duizeligheid, trillen, moeten overgeven, zeer hoge bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, drukkende pijn op de borst, en hartritmestoornissen.

Net als bij de XTC moest je maar net weten welke kleur, omvang of afbeelding op het pilletje betekende dat het ”goede shit” was of niet (zo is mij verteld natuurlijk). Voor D-Bol geldt hetzelfde. Hoewel nep, zijn dit tenminste nog pillen waar een werkend anabool bestanddeel in zit. In andere pillen zit aspirine of cafeïne zoals veel voorkwam toen neppe Thaibolpotten werden verkocht. Wat je dan ook vaak ziet is dat men op een forum met/voor ervaren gebruikers foto’s plaatst van de pillen en verpakking met de vraag of het echt is. Dan nog moet je maar afwachten of de visuele verschillen duidelijk genoeg zijn. In het algemeen staat de (echte) Russische D-Bol bekend als één van “de beste”.

Dianabol kopen?

Tja, dat is net als alle andere illegale drugs afhankelijk van de markt. Reken maar dat je veel meer betaald dan de productiekosten en winstmarge van de producent. Het echte geld gaat naar de importeerder die de risico’s loopt en de gast in de sporschool die het je toevallig kan verkopen. Hieronder zie je bijvoorbeeld de prijslijst van Blue Runners uit China, eerste per verschillende tabletgrootte, maar ook doorberekend naar een (milde) kuur van 6 weken (bron:www.ergogenics.org).

Kijk je op internet dan betaal je voor 800mg zo’n €32-€140. Let wel op. Omdat de verkoop in Nederland verboden is, moet je niet verbaasd zijn als de onlineshop waar je net besteld hebt opeens niet meer bestaat.

Blijf en ga eten!

Voor AAS in het algemeen geldt dat deze je helpen harder en zwaarder te trainen en je spiercellen in staat stellen de eiwitsynthese te verhogen. Dit kan echter alleen als er ook voldoende bouwstenen aanwezig zijn. Bovendien heb je meer brandstof in de vorm van koolhydraten nodig voor spiergroei en (goede) vetten nodig om de verhoogde intensiteit van trainen mogelijk te maken.

Algemene waarschuwing voor het gebruik van Anabool Androgene Steroïden (AAS)

 • Ik ben niet voor het gebruik van AAS. In de praktijk worden deze veel te vaak gebruikt wanneer de natuurlijke potentie nog niet maximaal is benut. Overweeg (eventueel) het gebruik van AAS pas wanneer je je natuurlijk potentie op dat moment volledig benut heb. Zorg dus eerst dat je enkele jaren correct en voldoende traint en eet voordat je naar dit olifantenmiddel grijpt. Zorg ook dan dat je training en voeding met elkaar in overeenstemming zijn. Door AAS verander je niet in een paar dagen van een magere lat in de Hulk. Als de basis er niet is, komt het resultaat ook niet.
 •  AAS en het resultaat dat ze bieden kunnen mogelijk geestelijk verslavend werken. Wees je hiervan bewust wanneer je ”Het een keertje uit wilt proberen”.
 • De verkoop  van de meeste AAS en het bezit en gebruik zonder medisch recept zijn verboden onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening.
 • Het gebruik van AAS kan diverse schadelijke bijwerkingen hebben die de gezondheid kunnen bedreigen en bij verkeerd gebruik levensgevaarlijk zijn. Leer daarom van degenen die reeds ervaring hebben opgedaan en verdiep je zoveel mogelijk in het onderwerp voordat je AAS gebruikt. Stel je zelf vervolgens de vraag of die paar kilo extra spiermassa de risico’s waard zijn.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • ababolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen