fbpx
Wat is Natural bodybuilding + interview natural bodybuilder

Wat is Natural bodybuilding + interview natural bodybuilder

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 25 minuten

Natural bodybuilding is bodybuilden zonder gebruik van anabool androgene steroïden (AAS) en groeihormonen. Omdat natural bodybuilders een uitstervend ras lijken hebben we onderaan dit artikel een interview geplaatst. Maar eerst gaan we in op het fenomeen: natural bodybuilding.

Natural bodybuilding

Eigenlijk vond ik dit artikel overbodig. Net als een artikel over “natural voetbal”. Natuurlijk weet ik van het bestaan en gebruik van AAS. Ik schrijf er immers artikels over.  De term “Natural bodybuilding” is voor mij echter net iets als “patat zonder” in plaats van gewoon “patat”. De toevoeging van het begrip “zonder/natural” impliceert dat er meerdere gebruikelijke mogelijkheden zijn waardoor je specifieker moet aangeven wat je bedoelt.

Zo ben ik er op een gegeven moment achter gekomen dat ik voortaan beter kan zeggen dat ik aan “natural bodybuilding” doe (ipv “bodybuilding”) omdat de meesten er anders standaard vanuit gaan dat ik “patat met” wil, met andere woorden, dat ik anabolen gebruik. Waarom? Omdat ik een beetje resultaat heb bereikt (en) omdat ik al meer dan 13 jaar aan bodybuilding (en een leven lang aan krachttraining) doe en dan blijkbaar een uitzondering ben door geen AAS te gebruiken.

Ik ging er  lang vanuit dat (niet-competitief) bodybuilden zonder gebruik van AAS de norm is en dat het gebruiken van anabole steroïden vooral gebeurde door de minderheid van regelmatige sportschoolbezoekers dan wel door de megagrote pro’s. Ik kende de cijfers, maar plaatste daar toch een beeld bij van de jongens die langer trainen dan ik en groter zijn dan ik of de paar jongens die net bezig zijn met bodybuilden en geen geduld hebben om op resultaat te wachten. Je begrijpt al dat ik het mis had.

Ik kwam erachter dat ik de uitzondering ben op de regel ben! Tenminste, één van de uitzonderingen op de regel. Ik train nu zo’n 11 jaar, serieus gericht op spiermassa, netjes rekening houdend met voeding. In die tijd ben ik (met een lengte van 1.83) van 63kg naar 83kg gegaan. Ja, ik was een magere lat, maar zo droog gespierd als Bruce Lee en trainde al sinds m’n vijfde veel met lichaamsgewicht. Ik ben een ectomorph wat wil zeggen dat ik weinig/geen aanleg heb om lichaamsvet op te slaan, maar ook moeite heb om snel in spiermassa aan te komen. Zoals voor velen bekend voor zal komen, bereikte ik de eerste jaren de meeste resultaten, kwam de wet van verminderde meeropbrengst tegen en ben sindsdien vooral het niveau aan het vasthouden dat ik hiervoor heb bereikt.  Waarom noem ik mezelf een uitzondering op de regel? Omdat ik inmiddels geleerd heb dat de meeste jongens die even serieus (of serieuzer) met dezelfde doelstellingen trainen na die eerste periode van (snelle) winst in spiermassa helemaal geen genoegen nemen met het feit dat ze steeds meer moeten doen voor steeds minder resultaat of dat ze hun natuurlijke limiet hebben bereikt.

Voor de artikelen die ik heb geschreven over anabolen heb ik diverse onderzoeken gelezen naar gebruikers in Nederland. Die cijfers lijken dan mee te vallen (vandaar ook mijn aanvankelijke misconceptie). Veel van dit soort onderzoeken richten zich namelijk op fitness en sport in het algemeen. Als je een gemiddelde sportschool inloopt en aan willekeurige mensen vraagt of zij anabolen gebruiken en zij zouden naar waarheid antwoorden dan kom je inderdaad waarschijnlijk op zo’n 6%-8% van de mensen die blijken te gebruiken zoals ook het NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken) ondervond. Zij stellen de vraag dus ook aan de huismoeder die 1,2 keer per week traint om in die strakke broek te passen en de vele mensen die vooral willen afvallen of voor de gezelligheid naar de sportschool gaan. Stel je echter dezelfde vraag aan jongens zoals ik, die niet voor de gezelligheid 1,2 keer per week trainen en maar wat aankloten, maar echt keihard trainen om meer spiermassa te krijgen dan zal je waarschijnlijk schrikken.

Dit was mijn ervaring nadat ik dit soort jongens steeds vaker op dit onderwerp aansprak. Niet alleen gebruikten bijna ze zonder uitzondering, ze gingen er automatisch vanuit dat ik dat ook deed! Toen ik vorige week iemand in de sportschool vertelde dat ik een artikel schrijf over natural bodybuilding zei hij vol verbazing: “Maar daar ben jij toch niet van, jij bent toch van het chemische?”. Het was vooral de vanzelfsprekendheid in de aanname dat ik gebruik waarvan ik schrok. Het klonk bijna als:”Zwem jij nog in het pierebadje, nee toch?”

Voorop gesteld, dit is ook sterk afhankelijk van de sportschool. De sportschool waar ik hier zoveel mee in aanraking kwam, stond hier enigzins om bekend.

Anabolengebruik in wedstrijdverband en onder topbodybuilders

Begrijp met niet verkeerd. Ik ben nou ook weer niet zo naief iets anders te denken dan dat de volledige jaarlijkse lineup van bijvoorbeeld de Mr. Olympia verkiezingen flink “aan de juice is” (anabolen gebruikt).

“Alle proffesionele bodybuilders gebruiken AAS” 

Een boute uitspraak misschien die niet door iedereen in dank wordt afgenomen, maar hierover straks meer. Je maakt simpelweg geen kans zonder het gebruik van AAS omdat de fysieken die bijvoorbeeld IFBB-pro’s laten zien het natuurlijk menselijk potentieel overtreffen. Het is dan ook belangrijk verschil te maken tussen wedstrijdatleten en jongens die nooit de aspiratie hebben om ooit op het podium te staan. Op wedstrijdniveau kan ik het me makkelijker voorstellen waarom de verleiding moeilijk te weerstaan is. Net zoals ik het eerder kan begrijpen als je tijdens de Tour de France gebruikt (wie was er verrast toen Armstrong zijn tour-titels moest inleveren?) dan dat je doping gebruikt voor je wekelijkse ritje door de het park en over de dijk. Veel meer nog dan wielrenners staan bodybuilders vooraan in de rij om de nieuwste producten te proberen waarmee ze nog meer kunnen presteren of nog minder snel mee kunnen worden betrapt. Er valt dan ook echter wat te winnen. Win de Mr. Olympia en je kan een paar ton aan wedstrijdgeld en vooral sponsoring vangen. Doe het een paar keer en je hebt je oprit van je vrijstaande woning vol staan met de duurste auto’s zoals Ronnie Coleman. Leer vervolgens acteren en spreken met een Oostenrijks accent en je wordt de gouveneur van California.

Het verschil met andere sporten is overigens dat atleten normaal gesproken “pas” doping gebruiken wanneer ze op hoger niveau wedstrijden gaan doen terwijl bodybuilders dit vaak al doen om stoer op het strand te kunnen paraderen. Dit is ook van belang in de discussie of bodybuildwedstrijden zonder anabolen wel interessant zijn. Ik zeg niet dat er geen natural grote jongens zijn, maar wie gaat er naar een WK of mr. Olympia kijken als je in je eigen sportschool grotere jongens rondlopen die wel gebruiken? Wie zou er nog naar Usain Bolt kijken als jongens in je eigen straat de 100 meter onder de 9 seconden lopen omdat ze ongecontroleerd doping kunnen gebruiken?

Natural bodybuilding?

Natural bodybuilding is bodybuilding zoals het ooit bedoeld was: Een manier om je gezondheid te verbeteren en tegelijkertijd je fysiek te verbeteren. Kijk je naar de hierboven genoemde IFBB-proffesionals dan besef je dat van het eerste gedeelte weinig is overgebleven. In de woorden van een bekende IFBB-proffesional, Kenneth “Flex” Wheeler: “Bodybuilding has nothing to do with health”. Hij zei dat omdat hij per wedstrijd voor meer dan $25.000 aan AAS en groeihormonen gebruikte en uiteindelijk door (in ieder geval hierdoor versnelde) nierklachten moest stoppen met bodybuilding.

Bij natural bodybuilding draagt de training en je voedingspatroon juist bij aan je gezondheid in plaats dat dit een extra risico vormt

(uitzonderingen als ongelukken in de gym en blessures daargelaten).

Zoek echter eens op “natural bodybuilding” op de grotere forums over bodybuilding. Je hoort dan vooral reacties als: “Daar liegt toch iedereen over” of “Echt groot worden, kan alleen met anabolen”, “Natural trainen? Waarom zou je?”. Je krijgt de indruk alsof bodybuilding zonder anabolen als sex zonder condoom zou zijn. Leuk voor in het begin, maar niet vol te houden wanneer het serieus wordt.

Als ik in de sportschool kijk waar ik zelf train dan lijkt men hetzelfde te geloven. Van de jongens die evenveel spiermassa hebben als ik (of meer), gebruikt minimaal 80%, en zo groot ben ik niet!! Van de overige 20% weet ik het overigens niet dus ik kan niet stellen dat zij niet gebruiken. Ik heb het over de jongens die genoeg tijd in de sporschool besteden en genoeg verstand hebben van (de basics van) training en voeding om echt resultaat te bereiken. Ik heb het dan dus niet over de ongeduldige, ongedisciplineerde en onwetende sukkels die nauwelijks een jaar bezig zijn, geen flauw benul hebben van voeding en trainingsprincipes, niet weten wat creatine is, maar wel al naar de anabolen grijpen.

Voordelen natural bodybuilding

Het voordeel van natural bodybuilding is simpelweg het ontbreken van de nadelen van anabolengebruik. Denk aan alle mogelijke bijwerkingen van AAS zoals vermeld in het algemene artikel over AAS en in artikelen over specifieke AAS zoals nandrolon en dianabol. Naast mogelijke bijwerkingen is een groot nadeel van anabolengebruik het jojo-effect en de mentale effecten hiervan. Met anabolengebruik boek je sneller resultaat, maar je bent dit resultaat ook zo weer kwijt. Ik kan van verschillende jongens direct zien of ze aan het kuren zijn of juist net gestopt zijn met een kuur omdat de verschillen zo groot zijn. Deze terugval na beëindigen van een kuur is voor velen mentaal erg zwaar. Bovendien hoef je als natural niet te rommelen met injectienaalden of bang te zijn dat je nepanabolen verkocht krijgt.

Natural bodybuilding is bodybuilden voor en op de lange termijn. De resultaten duren misschien wat langer, maar je behoudt ze ook langer. Bovendien is het langer vol te houden. Bij natural bodybuilding hoef je alleen je rust in te bouwen en moet je af en toe veranderen van trainingintensiteit en -methode. Gewichtsverlies is dan alleen bewust wanneer je aan het cutten bent of dus extra rust neemt, maar niet opgelegd omdat je moet stoppen met een kuur en met lede ogen je spieren weg ziet smelten.

Wedstrijden voor natural bodybuilders

Hetzelfde scepsisme hoor je wanneer het gaat over wedstrijden voor naturals. In meerdere opzichten. Ten eerste is er de vraag in hoeverre de deelnemers daadwerkelijk natural zijn. Hiernaast vinden sommigen deze wedstrijden helemaal niet interessant omdat het niveau lager ligt. Toen ik overwoog met een wedstrijd voor naturals mee te doen kreeg ik al snel van insiders te horen dat sommige van de zogenaamde naturals op het podium blijkbaar een erg ruim begrip hadden van natuurlijk trainen. Lees op hetzelfde forum als hierboven genoemd en je zal jongens zelf horen vertellen dat ze ondanks gebruik in het verleden later toch hebben meegedaan aan een wedstrijd voor naturals. Dit was dan nog een eerlijk verhaal van iemand die al een tijd niet gebruikt had (maar hier toch nog van profiteert). Zie het artikel over “Spiergeheugen“), maar er zijn er genoeg die tot een maand of twee voor de wedstrijd gebruiken, of zelfs tot de wedstrijd gebruiken en op de dag van de wedstrijd gewoon het plasje van een ander inleveren.

Dit zijn de jongens die op “normale wedstrijden” kleiner zijn dan de rest en dan maar met de naturals meedoen zodat ze zich tenminste nog een beetje groot kunnen voelen. Hoewel ik altijd zeg dat ik gebruikers van AAS niet veroordeel, kan ik over dit soort gasten maar één ding zeggen: “You fucking loser!” Net zo erg als Cartman die zich als een mongool voordoet om met de Special Olympics mee te doen om een keer kans te maken iets te winnen.

Wat de reden voor gebruik ook is, de achterliggende gedachte is blijkbaar: “Zonder anabolen kan ik niet zo (snel) gespierd worden als ik wil.”

De vraag is dus:

Hoe groot, of gespierd, kan je worden zonder anabolen?

Nou, behoorlijk groot, maar nooit zo groot als een Ronnie Coleman, Phil Heath, Jay Cutler, Kai Greene, Marcus Ruhl en ga zo maar door. Deze vraag kan je ook niet in het algemeen beantwoorden omdat dit zeer afhankelijk is van persoonlijke eigenschappen. Anabolen zijn wat dat betreft net als een borstvergroting, ze doorbreken door grenzen die zijn gesteld door genen. Waarom heeft de één na 3 jaar trainen èn spiermassa èn een wasbord, terwijl een ander met dezelfde inzet latmager blijft en weer een ander maar niet van zijn wasbord afkomt? Nurture en nature, of te wel, opvoeding en genen. Dit is dus voor iedereen anders en niet voor iedereen even makkelijk te accepteren. Waarom nooit zo groot als de genoemde topbodybuilders? Omdat dat met recht de (fysieke) top is. Dit zijn de mensen die fantastische genen hebben, in combinatie met een ijzeren discipline, professionele begeleiding en sponsors om ze van de beste supplementen te voorzien….èn tonnetjes aan anabolen.

Natural of niet, een kwestie van genen, opvoeding en vrienden of principes, motivatie en discipline?

Dit is voor mij ook de reden waarom ik het gebruik van AAS niet altijd kan veroordelen. Ik zie soms jongens in de sportschool die echt iedere maaltijd afwegen en misschien gedisciplineerder trainen dan ik zelf doe, maar geen/weinig resultaat bereiken door hun genen en/of lichaamstype. Of door het feit dat ze in hun jeugd zoveel extra vetcellen hebben aangemaakt die ze nooit meer kwijt kunnen raken. Of door het feit dat ze in hun jeugd nooit hebben geleerd tot het gaatje te gaan. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik in zo’n geval zou doen. Dit moet echter niet te makkelijk een excuus zijn. Je weet pas wat je kan als je al jaren getraind hebt op hoog niveau en ook in je voeding goed zit. Ik hoor vaak genoeg dat je niet groot kunt worden zonder AAS. Dat is onjuist en wordt vaak gezegd door mensen die het zelf om welke reden dan ook niet gelukt is waarbij afgunst een grote rol speelt of waarbij in algemene termen wordt gesproken terwijl het een persoonlijke beperking van de spreker betreft. Je kan wel groot worden, maar niet bovenmenselijk groot.

Ter illustratie, als ik over een strand loop, zijn er altijd wel mensen die (even) naar mijn lichaam kijken. Het blijft dan echter bij kijken en af en toe de vraag hoe je zo gespierd kunt worden. Ik ben niet zo groot, maar wel altijd droog. Kijk je echter naar een Roelie Winklaar in New York of Kai Greene die met Shawn Ray over een boulevard loopt dan zie je dat ze om de meter moeten stoppen om met mensen op de foto te gaan. Ze hebben een dergelijke omvang dat het gewoon een freakshow is met bijbehorende reacties van het publiek. Ik ben als een chick met DD in strakke bikini die nagestaard wordt op het strand, de IFBB pro’s zijn als die vrouw in het Duitse “Supertalent” die borsten die zo’n beetje tot haar knieën kwamen meloenen verpletterde en honkbalknuppels doorsloeg. Het één is groot, het ander is overdreven groot.

Bij opvoeding hoort ook je omgeving zoals school en vrienden. Ik heb altijd alleen getraind, wel met af en toe hulp in de sportschool, maar zonder vaste trainingspartner. In al die jaren van trainen is er pas 1 keer iemand naar me toe gekomen met de vraag of ik niet zou willen gebruiken en die vraag werd alleen gesteld omdat ik net een artikel over AAS aan het schrijven was. Ik zou er zelf echt actief naar op zoek moeten gaan als ik zou willen gebruiken en heb geen vrienden die gebruiken. De drempel is dan behoorlijk hoog. Maar wat als je met vrienden gaat trainen die wel gebruiken? Je laat je overhalen om mee te gaan naar de sportschool, bent niet zo slim lekker voor jezelf op eigen niveau aan de slag te gaan, maar wil meteen met hen mee kunnen draaien. Hoe lang duurt het dan voor ze jou adviseren te gebruiken en jij dit advies volgt? Helemaal als je in die korte tijd merkt, of al weet dat je nou niet genetisch de aanleg hebt om gespierd te worden.

Of je natural traint of gebruikt, hangt in praktijk vaak af van je persoonlijke potentie en doelen en het eventuele verschil hiertussen in combinatie met omgevingsfactoren als vrienden en het type (bezoekers van de) sportschool waar je traint.

Voorbeelden natural bodybuilders.

Om even terug te komen op behoorlijk groot, wil ik je kennis laten maken met één van ’s werelds meest bekende natural bodybuilders, Ron Coleman. Nu lach je mischien keihard en denk je “Als Ronnie Coleman natural is dan was Michael Jackson geen pedofiel”, maar ik bedoel niet de 8-voudig Mr. Olympia, maar de IFBB professional, voormalig Mr. Universe, winnaar van de IFBB North America klasse, “Gold medalist” tijdens de Pan America games en overall winnaar van de Team Universe, Ron “Alcatraz” Coleman. Deze man heef dus niet alleen een mooie fysiek weten op te bouwen, maar is zelfs Mr. Universe geworden en heeft daar ongetwijfeld een hoop gebruikers voor in het stof gelaten. Andere voorbeelden zijn o.a.: Kiyoshi Moody, Doug Miller, Jim Cordova en Jeff Rodriguez. Tenminste zij geven aan natural te zijn. Vaststellen dat iemand gebruikt, is namelijk veel makkelijker dan vaststellen dat iemand nooit heeft gebruikt. Zelf heb ik mijn twijfels over sommige van bovengenoemde namen.

Hoe weet je of iemand clean is of anabolen gebruikt?

Niet! En hier zit meteen het probleem: Hoe weet je of iemand natural is? Hoe vaak wordt er niet iemand betrapt op dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen of bijvoorbeeld de Tour de France? Ik sloeg een krant open toen de Olympische Spelen in Londen in volle gang waren en las in een artikel hoe getwijfeld wordt aan het feit of de jonge Chinese zwemster Ye Shiwen van 16 die al twee gouden plakken te pakken had, geen doping gebruikte. Dit ondanks het feit dat ze meer dan honderd keer gecontroleerd is geweest het afgelopen jaar.

Lance Armstrong vlak voor het schrijven van dit artikel op 28 augustus 2012 al Tourzeges kwijt terwijl er al die jaren niet genoeg bewijs was van gebruik in één van de meest gecontroleerde sporten! Controles kunnen nooit 100% zekerheid geven van gebruik of geen gebruik. Je kan niet iedereen altijd controleren. Zelf al zou je als het IOC met een whereaboutslijst werken zodat bodybuilders te allen tijde moeten laten weten waar ze zijn zodat ze gecontroleerd kunnen worden. Niet alleen omdat niet alle nieuwe middelen bij de controleurs bekend zijn, maar vooral ook omdat controles erg duur zijn en je dus niet iedereen op elk bekend middel kan laten testen zonder dat dit honderden euro’s per test per persoon gaat kosten.

Hiernaast kan je jaren blijven profiteren van anabolengebruik nadat je hiermee gestopt bent. Onderzoek heeft aangetoont dat door AAS aangemaakte extra spiercelkernen niet verdwijnen wanneer gestopt wordt met gebruik. Ze worden wel weer kleiner waardoor je geen zichtbaar grotere spieren ziet, maar blijven aanwezig als extra potentieel wanneer je gaat trainen. Als iemand op zijn 25e begint met wedstrijden kan hij/zij al jaren gebruikt hebben. Controles zeggen dus weinig als iemand tot een jaar eerder enorm heeft geprofiteerd van AAS.

Er zijn wel formules en indicatoren zoals de FFMI (Fat Free Mass Index) aan de hand waarvan je sterk kunt vermoeden dat iemand gebruikt door het simpele feit dat iemand simpelweg té groot zou zijn (droog gewicht in verhouding tot lengte) om natural te zijn. Hiermee zijn echter een paar problemen. Dit zegt niets als je wel gebruikt, maar nog niet groot genoeg bent om door deze berekening door de mand te vallen. Hiernaast is het gebasseerd op het uitgangspunt dat er een natuurlijke limiet is voor de vetvrije massa. Deze natuurlijke limiet is vastgesteld door 83 gebruikers te vergelijken met 74 niet-gebruikers. Even ervan uitgaande dat de niet-gebruikers echt niet gebruikt hebben, is er nog steeds een probleem met deze formule. Zij stelden vast dat voor de niet gebruikers een index van 25 de limiet bleek te zijn. Hiernaast keken ze naar 20 mr. America’s uit de tijd dat anabolen nog niet bekend waren. Zij zaten gemiddeld op 25.4. Op zich niet gek als je dit beschouwd als de beste naturals. Toen keken ze naar de 83 gebruikers en zagen dat deze makkelijk boven de 25 uitkwamen en soms zelfs boven de 30!  Je moet je dus maar afvragen hoe representatief de onderzochte groepen zijn al kan je met enige zekerheid zeggen dat iemand met een index van boven de 26 gebruikt. Dit voegt echter weinig toe aangezien je dat toch waarschijnlijk al dacht van iedereen die onwaarschijnlijk groot is.

Gebruikers liegen vaak hierover om diverse redenen. Ik kan me er in sommige gevallen ook wel iets bij voorstellen. Je traint hard, eet goed en krijgt dan te horen dat al je resultaat aan anabolen te danken is.  Vooral in het geval van mensen die zelf niet trainen en onwetend zijn. Tegelijktertijd is dit erg misleidend. Ooit vertelde een zekere persoon (A) in een sportschool dat een ander persoon (B) (sorry, vaag taalgebruik ivm privacy) hem verteld had dat hij (B) slechts eenmaal, lang geleden AAS gebruikt had. Ik verbaasde mij hierover omdat dezelfde persoon (B) mij meerdere keren verteld had over zijn regelmatige gebruik en ik uit zijn eigen mond wist dat hij zeer recentelijk nog een kuur gevolgd had. De enige goede reden die ik mij hiervoor kan bedenken is dat hij de andere persoon in kwestie (A), die nog niet al te lang traint, niet wilde aansporen tot gebruik.

Dit is dan ook de reden dat ik bij dit artikel, bij uitzondering, foto’s van mijzelf heb geplaatst omdat ik alleen van mezelf met zekerheid kan aangeven dat ik natural ben. Foto’s waarvan sommige naturals zullen zeggen “wat een ukkie” terwijl anderen zullen zeggen “Echt niet dat hij natural is” omdat ze het niet voor elkaar krijgen hetzelfde resultaat te bereiken. Dat wil dus niet zeggen dat sommige naturals niet veel groter kunnen zijn terwijl anderen dit niveau nooit zullen kunnen bereiken door genetische verschillen of verschillen in inzet.

Controles op anabolengebruik bodybuilders in Nederland

Dat bodybuilders ondanks hun omvangrijke gestalte, opgepompte spieren, uitgedroogd lichaam en met een zwaar calorietekort door de wedstrijdvoorbereiding toch nog concurrentie kunnen zijn voor Usain Bolt blijkt wanneer er tijdens een wedstrijd opeens officials binnenlopen voor een dopingcontrole. Dan zie je namelijk hoe iemand met 100kilo+ aan droge spiermassa de 100 meter onder de 10 seconden rent. Dit gebeurde o.a. in 2009 in Vlissingen toen de Belgische kampioenschappen geen doorgang meer konden vinden omdat er na deze massasprint geen deelnemers meer over waren. Ook in 2011 in Etten-Leur gebeurde iets dergelijks toen Belgische dopingcontroleurs binnen wandelden onder begeleiding van politieagenten. Niet alleen de Belgen, maar ook de Nederlandse bodybuilders wisten toen niet hoe snel ze weg moesten zijn. “Jammer voor het publiek” hoor je dan zeggen. “Sorry guys, steroids have left the building”. Het grappige is dat zij zwaar verontwaardigd reageren op het feit dat de dopingcontroleurs de wedstrijd verziekt zouden hebben. Deed me denken aan de priesters in Southpark (ja, ik ben fan) die niet probeerden te bedenken hoe ze sexueel misbruik konden voorkomen, maar hoe ze die lastige jongens hun mond konden laten houden. Wie heeft het nu verpest, de deelnemers die niet zonder anabolen op podium durfen te staan of de controleurs?

Er zijn in Nederland diverse bodybuildbonden die op verschillende manieren omgaan met dopinggebruik. Ik ga in op de grootste en enige door het IOC erkende. IFBB/NBBFWereldwijd is de IFBB, International Federation of Bodybuilding, de grootste bond voor bodybuilden. IFBB/NBBF is de Nederlandse tak. Stel je wilt voor het eerst meedoen aan een wedstrijd en overweegt deel te nemen aan een wedstrijd van de IFBB. Je bent echter natural en wilt wel voorkomen dat je met allemaal gebruikers op het podium komt te staan en gaat daarom op zoek naar info over dopingbestrijding binnen de IFBB. Uit de website van IFBB/NBBF wordt je niet veel wijzer dus stuur je een mail met een aantal vragen zoals ik dat onlangs deed. Ik kreeg als snel antwoord van niemand minder dan Juliette Bergmann, de enige Nederlander ooit  die de overall titel won op de Olympia en tegenwoordig internationaal jurylid voor de IFBB en secretaris en penningmeester van de NBBF: Kenneth: Is het gebruik van AAS en andere doping toegestaan in de IFBB/NBBF? Juliette: Gebruik van AAS is niet toegestaan in de IFBB, wij vallen onder de IWGA en onder WADA Kenneth:Hoe, hoe vaak en wanneer wordt er op gebruik gecontroleerd? Juliette: Er wordt out of competitie getest en op de IFBB wedstrijden worden er bij de weging randomtesten uitgevoerd en onder de finalisten van elke afzonderlijke klasse. Kenneth:Wat zijn de consequenties indien betrapt? Juliette: schorsing en/of een geldboete. Kenneth:Hoe vaak komt het voor dat iemand wordt betrapt? Zijn er bijvoorbeeld jaarlijks deelnemers die worden geschorst voor deelname aan wedstrijden en zo ja, voor hoe lang? Juliette:Wat NL atleten betreft zijn dit er niet veel gemiddeld 1 per jaar, schorsing kan varieeren van 1 jaar tot 2 jaar of royering dit is afhankelijk van of het een eerste keer is of herhaling en wat er gebruikt is. Kenneth:Als gebruik in de IFBB/NBBF niet is toegestaan waarom worden er dan wedstrijden voor naturals georganiseerd? Juliette:Er zijn meerdere bonden Natural en niet Natural maar van al deze BB & Fitness bonden is alleen de IFBB als enige erkent door IWGA (Worlgames) en door WADA*.

*WADA staat voor World Anti-Doping Agency, het door het IOC opgerichte en bestuurde werelddopingagentschap. Nu zal de kritische geest misschien opmerken dat mevrouw Bergmann zelf eens is betrapt op dopinggebruik in 1988. Nogmaals, zij is de enige Nederlander ooit die de overall titel van de Olympia won, het zou naiëf zijn dergelijke prestaties te verwachten zonder dat iemand alle mogelijkheden benut om zich op dit niveau met de allerbesten te meten. Bovendien vind ik het alleen maar positief dat een dergelijke topatleet zich inzet voor de IFBB. Een ander zou wijzen op gevallen van verdenking van betrokkenheid in handel in anabole steroïden door een IFBB jurylid en zeggen dat doping en bodybuilding in het algemeen, maar ook in het geval van de IFBB onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom even wat meer uitleg over de IFBB:

De IFBB is opgericht door de in 2005 overleden Ben Weider. Samen met zijn broer Joe Weider vormde hij het Weider imperium dat niet alleen sturing geeft aan de IFBB maar ook miljoenen verdiend met magazines als Flex, Muscle&Fitness, Men’s Fitness en Shape. Hiernaast verdien(d)en ze kapitalen met de verkoop van fitnessapparatuur, maar vooral met de verkoop van voedingssupplementen. De voedingssupplementenindustrie is de belangrijkste geldschieter van bodybuilders in de vorm van sponsordeals. Weider toont in hun publicaties op de voorpagina trots de nieuwe mr. Olympia en andere bekende massamonsters. Vervolgens kom je in het tijdschrift reclames tegen van dezelfde bodybuilders die reclame maken voor bepaalde supplementen. Dit onder het mom van:”Gebruik dit revolutionaire product om ook zo groot te worden als de big guys”. Dit terwijl zij dus tienduizenden dollars en meer uitgeven aan AAS en groeihormonen.

Net zoals de voor dopinggebruik veroordeelde atlete Marion Jones reclame maakte voor ZMA van Balco industries terwijl Balco haar onder de toonbank van THG voorzag, een nieuw type doping (dat testosteronnivea’s kon verhogen zonder zichtbare pieken waardoor detectie moeilijker werd). Weider is dus afhankelijk van deze grote jongens om hun producten aan de man te kunnen brengen. Tegelijkertijd hebben ze de dikste vinger in de IFBB-pap en zijn er dus bij gebaat dat de de grootst mogelijke massamonsters op het podium staan omdat dit de omzet verhoogt. Lees je echter (de geschiedenis van het tot stand komen van) het dopingbeleid van de IFBB dan zie je dat Ben Weider decennia lang gestreden heeft voor een streng dopingbeleid i.o.m. het IOC en voor erkenning door het IOC.

Hoe verhoudt dit zich tot bovenstaande? Simpel, het is een symbolisch beleid. Net als bij de Tour de France kan de organisatie in ieder geval zeggen er alles aan te doen om dopinggebruik te voorkomen terwijl ze weten dat de praktijk anders is. Nogmaals, je zou iedere atleet op alle bekende middelen moeten laten testen. Dat kost honderden tot duizenden euro’s per atleet per wedstrijd. Zelfs dan heb je geen zekerheid omdat nieuwe middelen niet altijd detecteerbaar zijn. Het eerder genoemde THG van Balco, ook wel “The Cream” genoemd, is 14 jaar lang gebruikt voordat nieuwe opsporingsmethodes werden ontwikkeld naar aanleiding van de rechtzaak.

“Kom maar op met die controles?”. Natural trainen, een principekwestie.

Er zijn genoeg naturals, die graag zouden willen zien dat bodybuilders net zo streng worden gecontroleerd als, of zelfs strenger dan, atleten op de IOC-lijst. Juist omdat je clean traint, juist omdat hier zo vaak aan getwijfeld wordt en juist omdat je niet met die zogenaamd-niet-gebruikende-losers-die-een-maand-voor-een-westrijd-stoppen-met-kuren op het podium van een natural wedstrijd wil staan. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dat gedaan. Een alcoholcontrole vind je vaak wel leuk als je weet dat je niets gedronken hebt. Effe blazen, de wout een neerbuigende blik geven en weer doorrijden. Maar natuurlijk wordt het lastig als je iedere dag op weg naar huis hiervoor wordt aangehouden. Toch heb ik liever dat dan één keer de onterechte beschuldiging dat ik met een slok op achter het stuur zou gaan zitten. Zoals hierboven aangegeven is het echter niet mogelijk zekerheid te geven door middel van testen. Natural trainen is dan ook een principekwestie. Jijzelf bent de enige die weet of je een echte natural bent. En je kan bij natural wedstrijden dan ook alleen maar hopen op de integriteit van andere deelnemers.

Relatieve spiermassa

Je hebt misschien wel eens gehoord van relatieve armoede. Relatieve armoede is wanneer je heel tevreden bent met je Volkswagen Golf totdat jij als enige in de straat niet mee hebt gedaan aan de postcodeloterij en al je buren in Bugatti Veyrons en Ferrari’s rijden wanneer de hoofdprijs op jouw postcode is gevallen. Spiermassa is in dit opzicht ook relatief. Ok, armen van 50 cm zijn 50cm, maar of je daarmee gespierd bent, is een kwestie van perceptie. Niet alleen omdat dit aan de ene kant afhangt van de omvang van de armen van de mensen om je heen. Op kantoor ben je misschien het alfamannetje, in de sportschool ben je de middenmoot en dan sta je voor het eerst op het podium en blijk je de kleinste te zijn. De sportschool is dan waarschijnlijk nog een noodzakelijk kwaad, je wilt immers groeien, maar het podium kan je dan misschien beter aan je voorbij laten gaan.

Definities van gespierd zijn, verschillen per tijd en persoon. Kijk maar eens naar het verschil tussen Eugene Sandow, de grondlegger van het moderne bodybuilden, en Arnold Schwarzenegger (die toe heeft gegeven dat hij AAS gebruikte in een tijd dat deze niet verboden zouden zijn). Eugene was in zijn tijd letterijk een circusattractie met zijn fysiek. Tegenwoordig echter zou hij op een lokale wedstrijd van naturals nog niet ver komen.

Dat persoonlijke verschillen in definitie groot kunnen zijn, illustreer ik aan de hand van hetgeen mijn collega eens zei. Ze had het over een Nederlandse presentator:”Je weet wel, hij is lang en erg gespierd”. Ik had geen idee wie ze bedoelde. Toen ze zei “Dat is het, Arie Boomsma” moest ik keihard lachen en zei “Ik was op m’n 14 al gespierder toen ik nog nooit de binnenkant van een sportschool had gezien. Blijkbaar is iedereen zonder bierbuik tegenwoordig gespierd”. OK, nogal arrogant misschien en zeker neerbuigend, maar ik ben van de generatie die opgroeide met films als Terminator en Rambo en speelde met de action-hero-poppetjes als Heman en GI Joe. Tegenwoordig is het Spongebob en is de nieuwe Conan eerder een model voor homo-erotische blaadjes dan voor Flex magazine.

Moet je als natural anders trainen dan met anabolen?

Het belangrijkste verschil is dat je met sommige types AAS minder hersteltijd nodig hebt. Ook versterken sommige AAS je aanhechtingen. Deze aanhechtingen worden soms wel vergeleken met de kanaries in een koolmijn omdat ze vaak het eerste onderdeel van een spier zijn die het begeeft. AAS zoals Deca-Durabolin versterken deze aanhechtingen waardoor er minder vaak sprake is van blessures en ontstekingen van de aanhechtingen en er dus met minder pijn en minder blessures kan worden getraind. De kanaries waren echter niet zonder reden handig in de mijn.
Het feit dat je geen last hebt van aanhechtingen door het gebruik van AAS is net als het geven van een zuurstofmasker aan die kanarie in de mijn. De schade wordt dan verricht aan de eerstvolgende zwakke schakel die niet altijd even zichtbaar/voelbaar is. Naast het feit dat je dus meer rust nodig hebt en meer rekening moet houden met fysieke beperkingen zal voeding moelijker kunnen zijn.

Het gebruik van AAS zelf en het feit dat  je hierdoor meer en intensiever traint zorgt ook vaak voor een betere eetlust waardoor het makkelijker is de juiste hoeveelheden voeding te nuttigen. Alleen al het feit dat je een paar honder euro aan deze AAS hebt uitgegeven kan er mentaal voor zorgen dat je daarom alles uit te training en voeding wilt halen en hiertoe meer gemotiveerd bent. Zelf heb ik dit al als ik me een keer heb laten verleiden tot de aanschaf van de duurdere supplementen.

Tenslotte heb je meer discpline nodig als je natural traint simpelweg omdat de resultaten langer duren. Je zal dus over langere tijd dezelfde inzet moeten tonen als wanneer je zou AAS gebruiken voor hetzelfde resultaat (het verschil in spierkwaliteit daargelaten). Niet alleen dat, maar ook het feit dat het langer duurt voor je resultaat ziet, kan het moeilijker maken jezelf er toe te zetten dit vol te houden. Iedereen kent wel het gevoel van je T-shirt uit te trekken voor de spiegel in de kleedkamer. Natuurlijk zie je op dat moment slechts “the pump” in de spieren waardoor deze op dat moment groter zijn, maar het feit dat je lichaam er zo uit kan zien werkt ontzettend motiverend.

Geeft natural trainen meer voldoening dan chemisch trainen?

Weet ik niet, ik heb immers nooit gebruikt en kan het niet vergelijken. Ik denk natuurlijk van wel. Ik vind het wel fijn te weten dat een ander 3 keer per week een injectienaald in z’n reet moet prikken (afhankelijk vah het type AAS)om hetzelfde resultaat te bereiken. Een gebruiker aan de andere kant zal me voor gek verklaren dat ik een hoop potentie laat liggen en veel meer moeite moet doen voor hetzelfde (of minder) resultaat. Hiernaast zal iedere natural die een beetje resultaat heeft geboekt, zich herkennen in het dubbele gevoel wanneer er gevraagd wordt of je gebruikt.

Aan de ene kant is het een compliment omdat je blijkbaar groot genoeg bent om van gebruik verdacht te worden. Aan de andere kant is het een belediging omdat al je resultaten bereikt zouden zijn door gebruik en niet door je harde werk, inzet en discipline. Dit is helemaal frustrerend wanneer je ze je, na het antwoorden, ziet aankijken met een blik van “Ja, ja, dat zal wel”. Alleen maar omdat zij zelf niet de inzet, kennis en/of genetische aanleg hebben om hetzelfde te bereiken. Uiteindelijk weet alleen jijzelf of/dat je clean bent.

Als ik bovendien de verhalen hoor van jongens die eerst 5 keer per dag op hun vriendin willen springen, maar ‘m dan na de kuur niet meer omhoog krijgen doordat de eigen testosteronproductie (tijdelijk) is verlaagd, ben ik blij dat ik lekker clean ben (o.a. omdat mijn vrouwtje al klaagt als ik ’s nachts een scheet laat omdat ik teveel proteïne heb gedronken voor het slapen gaan). Vaak zijn dat soort problemen te voorkomen als je beter weet welke producten je hiervoor samen met AAS zou moeten gebruiken zoals PCT’s (Post Cycle Therapy), maar ik vind het fijn dat ik al die troep niet nodig heb om er goed uit te zien (m’n portemonnee ook).

Supplementen zijn geen doping!

Even voor de duidelijkheid, supplementen zijn geen doping. Supplementen bestaan uit voedingstoffen die je ook uit normale voeding kunt halen. Je gebruikt ze omdat het vaak moeilijk is de benodigde hoeveelheid van deze stoffen uit je voeding te halen. Niet iedereen lukt het om de dag te beginnen met 8 eieren of om kilo’s rood vlees te eten om een paar gram creatine binnen te krijgen. Toen ik nog in de pauze van werk trainde (luxe he) deed ik na de training een keer creatine in m’n sap. Een collega zei toen “Aan de anabolen?”. Toen ik aangaf dat dit creatine was en geen anabolen kreeg ik de reactie:”Ach, dat is toch allemaal hetzelfde”. Een tip: Als je niet weet waarover je praat, praat dan niet!

Wel kan het voorkomen dat supplementen (en reguliere voeding) vervuild zijn en sporen van verboden stoffen bevatten. [update 7/10/14] Onlangs schreef ik nog over het uit de handel halen van Unstoppable, een pre workout waar een amfetamine-achtige stof in bleek te zitten nor-DMAA). Soortgelijke problemen zagen we ook met afslankmiddelen als Iomax en Craze. Als atleet op de IOC-lijst doe je er dan ook goed aan alleen supplementen te gebruiken van leveranciers die iedere batch controleren.

Natural bodybuilders zijn als good cops

Als natural bodybuilder krijg je soms hetzelfde onbegrip als een New Yorkse politieagent die niet corrupt is. Je collega’s snappen niet waarom je zo stom bent om

easy money te laten liggen. Bovendien voelen ze zich door je bedreigd en zijn ze bang dat je ze zult verraden. Door jezelf “natural bodybuilder” te noemen maak je duidelijk dat veel anderen niet natural zijn, maar ook dat je dit verschil belangrijk vind. Ik kan wel roepen dat iedereen “zijn ding moet doen”, maar als ik dan zelf aangeef dat ik een natural ben en nog nooit gebruikt heb, is het haast onmogelijk om hiermee geen waardeoordeel uit te spreken over degenen die wel gebruiken. Als natural zal je meemaken dat gebruikers echt niet begrijpen dat je zoveel potentie laat liggen en/of afgunstig zijn dat je desondanks hetzelfde of zelfs meer resutaat hebt bereikt dan zij. Laat je vooral niet van het door jezelf verkozen pad afbrengen door dit soort jongens. Ze zullen soms op je inpraten en proberen te overtuigen van het feit dat het gebruiken van AAS echt niet zo erg is.

Erg of niet, gevaarlijk of niet (beiden hangen van zeer veel variabelen af) feit is dat zij zichzelf met hun argumenten net zoveel proberen te overtuigen van hun gelijk als dat ze jou hiervan willen overtuigen. Besef je dat een natural bodybuilder die resultaat bereikt heeft voor veel gebruikende bodybuilders net als het irritante gastje in de klas is die als enige in de klas een goed heeft voor de overhoring terwijl de rest gezamelijk wilde aangeven dat het een onmogelijke opgave was. Besef je ook dat je met veel jaloezie te maken zult krijgen voor het feit dat je genetisch gezegend bent en zonder AAS bereikt wat anderen niet zonder AAS kunnen bereiken. Daarom kan je net als een good cop af en toe denken “waar doe ik het voor?”

Train je netjes clean en wordt je nog anabolengebruiker genoemd omdat anderen niet willen of kunnen geloven dat je natural bent. “Dan kan ik net zo goed wel gebruiken” denk je dan misschien. in dat geval zal je na jaren opeens een sprong in progressie maken en zullen niet enkelen, maar iedereen denken/weten dat je gebruikt. Belangrijker dan dat, je bent dan voor eeuwig “je maagdelijkheid” verloren en zal jezelf nooit meer met dezelfde trots kunnen vertellen dat je alles op eigen verdienste hebt bereikt.

Natural trainen met gebruikers als voorbeeld?

Moet je dan nu al je uitgaven van Flex magazine in de shredder gooien omdat je voor de gek wordt gehouden door de supplementenindustrie die je wijs wil maken dat die grote jongens door hun eiwitshakes zo groot zijn geworden? Moet je nu Ronnie Coleman’s dvd wegsmijten omdat de pillendoos die hij toont hem veel minder spiermassa oplevert dan de pillen en ampullen die je niet te zien krijgt? Persoonlijk vind ik van niet. Ten eerste omdat de prestaties die hij en andere pro’s hebben geleverd ondanks gebruik van doping enorm zijn net zoals dat, wat mij betreft, geldt voor Lance Armstrong nu hem zijn titels zijn ontnomen. Maar belangrijker nog, omdat het zien (trainen en poseren) van deze massamonsters mij, ondanks de wetenschap van dopinggebruik, motiveert om te knallen! Door de lat voor mezelf bewust te hoog te leggen, hoop ik zelf zo ver mogelijk te komen binnen de voor mij haalbare grenzen op natuurlijke wijze. Als het zien van dit soort lichamen er bij jou voor zorgt dat je alle middelen wilt aangrijpen om hetzelfde resultaat te bereiken dan moet je misschien andere rolemodels kiezen. Of niet, het gebruik van anabolen is een persoonlijke keuze. Ik heb de mijne gemaakt.

Interview met natural bodybuilder Rob Tuik

Natural bodybuilders lijken een uitstervend ras. Als je meer dan een decennium serieus traint voor spiermassa en hiervoor nog nooit anabolen hebt gebruikt, ben je een steeds zeldzamere verschijning. Ik ben dan ook blij met de verhalen van andere naturals ter motivatie. Zoals het verhaal van Rob Tuik, oud Nederlands Kampioen Natural Bodybuilding:

“Hoe ik ben begonnen met trainen”

Op mijn vijftiende zag ik een film die zich in een gevangenis afspeelde en de persoon waar het om ging  deed elke dag push ups en sit ups. Ik vond dat wel wat en  zo ben ik toen begonnen met “trainen”.

Tot mijn zeventiende  deed  ik aan turnen en een beetje aan vechtsporten. Een goede vriend van me deed op hoog niveau aan motortrail (behendigheidsport) en hij was al meerdere malen Nederlands kampioen geworden. Ik wilde eigenlijk ook iets vinden waar ik me helemaal in thuis zou voelen en waar ik ook op sportief gebied wat kon bereiken. Vanaf toen ben ik echt gaan trainen in een sportschool en ben ik er nooit meer mee gestopt. Ik train inmiddels 27 jaar en ik train nu thuis.

Het mooie van deze sport is dat het je houvast kan geven in moeilijke tijden en dat het me discipline heeft gebracht.  Ik was net een maand of 11 aan het trainen toen mijn oudste broer zelfmoord pleegde. Ik was toen 19 jaar. Een dag die ik nooit meer kan vergeten.  Mijn wereld stortte in, maar ik had gelukkig de kracht om te blijven trainen. Hier kon ik mijn gedachten kwijt raken en droomde ik weg en zag ik me ooit Nederlands kampioen natural  bodybuilding worden.

Sporten werd de rode draad in mijn leven en het zou er altijd voor me zijn. Ook in moeilijke tijden. Ik kon er op terug vallen. De keerzijde hiervan is dat in het begin alles moest wijken voor mijn sport.

Ik heb toen menig goede baan afgeslagen omdat ik toen dacht dat het mijn sport negatief zou beïnvloeden. Gelukkig zijn de scherpe randjes er nu  af en hanteer ik de gulden middenweg.

Waarom ik altijd Natural ben gebleven

Ik trainde toen vaak met een Belgisch kampioen powerliften. Een beer van een vent maar verschrikkelijk aardig. De sportschool waar ik toen in trainde en ook met name mijn trainingsmaat hebben mij sportvoedkundig goed opgevoed. Met andere woorden, zij waren sterk tegen het gebruik van  spierversterkende middelen. Ik heb dus  het geluk gehad om op sportief gebied tussen de juiste mensen opgegroeid te zijn. Ik zeg dit expliciet omdat veel jongeren überhaupt niet weten dat het ook zonder heel goed kan. Dat men uiteindelijk die keuze toch maakt om het wel te gebruiken, vind ik geen probleem zolang ze maar beseffen waar ze voor kiezen. Ik heb qua trainingsintensiteit en het afzien in de gym respect voor een ieder en laat ook eenieder in zijn waarde.

Eerste wedstrijd Natural Bodybuilding

Na 18 maanden trainen deed ik mijn eerste Natural wedstrijd van Fred Rombouts.  Mijn 2e wedstrijd was in het congresgebouw in Den Haag. Afgeladen vol met 2000 mensen. Wat een beleving zeg.

Het turnen en het beoefenen van andere sporten had al vroeg een goede basis gelegd. Ik ben 1,73 en mijn gewicht was toen rond de 67 á 70 kg. Ik had weliswaar niet veel massa, maar alles zat er op en er aan om het zomaar te zeggen en mijn symmetrie was mijn sterkste punt.

Uiteindelijk stond ik in mijn laatste wedstrijd  bij de junioren weer in een vol concertgebouw.

Wat een sfeer hing er in die zaal zeg. Ik voelde me die dag uitzonderlijk lekker en ik zat in een soort flow. Ik poseerde de sterren  van de hemel op Billy Ocean “when the going get’s tough”. (Ja, het was alweer een tijdje geleden)

 “Nederlands kampioen Natural Bodybuilding is geworden…”

Ik won mijn klasse. Ik had niet verwacht dat ik later die avond ook de overall klasse uiteindelijk  zou winnen. Ik zei toen tegen vrienden en kennissen dat ze al vast naar huis konden terug rijden want ze kwamen van ver. De pose down in de overall klasse was echt super en ik genoot met volle teugen.

Vlak voor de uitslag dacht ik in mijn gedachten aan mijn overleden broer en zei ”deze is voor jou  Gerry”.  Ik hoorde daarna  de woorden door heel het concertgebouw galmen “Nederlands kampioen Natural Body Building is geworden “ Rob Tuik”. Mooiste moment ooit in mijn leven.

Hierna mocht ik naar Amerika  voor een wedstrijd en werd ik 2e in mijn klasse. Wat een avontuur zeg en dat alleen maar omdat ik ooit een droom had.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
Ruben Bongers says:

Heel mooi artikel, ik ben in december 2021 gestopt met roken en Blowen na 18 jaar en ging van 78 kilo naar 120 kilo maar ik werd gewoon dik. Toen heb ik een bewuste keuze gemaakt om te gaan fitnessen 4 dagen in de week en mijn eetpatroon zodanig aan te passen dat ik weer gespierd werd zoals voorheen. Want ik train al wel redelijk vanaf mijn 15e al was daar niks meer van over. Ik ben nu 6 maanden onderweg en train nog steeds 4 dagen per week heb mijn eigen benchpress thuis dus lekker makkelijk. Ook doe ik veel touwtje springen en benen trainen. Het is wel grappig want je ziet bij mij nu echt heel mooi resultaat al en begin weer echt een body te krijgen en ook ik krijg nu al na 6 maanden opmerkingen dat ik anabolen of andere supplementen gebruik. Maar dat is dus niet zo. Ik zeg dan altijd maar "put your money where your mouth is" en vraag ze dan of ze er duizend euro op willen zetten. Want dan ga ik gerust even bloed laten prikken om te bewijzen dat het niet de anabolen zijn maar pure discipline wat me zo gespierd maakt.ik train echt obsessie van maandag tot donderdag en dan pak ik de welbekende 72 uur rust van vrijdag tot zondag om vervolgens weer maandag te gaan knallen met de gewichten. Ook door het stoppen met roken kreeg ik laat van Acne en dat was ook de alarmbel voor mensen denk ik om te denken dat ik iets gebruikte. De acne is nu inmiddels bijna helemaal weggetrokken gelukkig. Ondanks dat je je niks moet aantrekken van wat andere mensen vind ik het soms wel irritant als mensen je ervan betichten steroïden te gebruiken. Gelukkig weet ik beter en ben ik blij dat ik naturel train. Gewoon goed eten waaronder veel pastas eieren fruit sla etc etc.

Reactie op: 2023-05-04 14:09:14
Trener Adam Burdanowski says:

Het op een natuurlijke manier bouwen van een figuur is tegenwoordig een enorme uitdaging. Veel mensen willen resultaten bereiken in de kortst mogelijke tijd en zonder al te veel moeite

Reactie op: 2024-06-13 21:47:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen