fbpx

Anavar oxandrolone

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Een van de anabole steroïde die zijn bekendheid voornamelijk te danken heeft aan haar veronderstelde veiligheid is zonder twijfel Anavar. Anavar is de handelsnaam voor de anabole steroïde genaamd oxandrolone. Anavar is een mild anabool en heeft naast de milde anabolische werking ook een milde androgene werking. Verder aromatizeert Anavar niet oestrogeen, waardoor bepaalde bijwerkingen uitblijven. Het is een orale anabole steroïde waardoor het wel toxisch is voor de lever, al is dit in geringe mate. We gaan in dit artikel iets dieper in op de werking van oxandrolone.

Werking Anavar Oxandrolone

Net als veel anabolen heeft ook anavar haar roots in de VS. In 1964 werd het geintroduceerd door Searle Laboratories in de Verenigde Staten. Het is een anabool dat als vrij zwak wordt bestempeld en daarmee relatief veilig, maar draagt ook een hoger prijskaartje. In de medische wereld wordt het gebruik van anavar gezien als veilig alternatief ten opzichte van de minder veilige anabolen.

De meest opmerkelijke werking van anavar als medicijn is dat het de genezing van wonden versnelt. Vaak wordt anavar ook toegepast bij mensen met brandwonden [1]. Daarnaast wordt het toegediend bij HIV geïnfecteerde mensen die snel gewicht verliezen en bij kinderen bij wie de groei achterblijft.

Geschiedenis Anavar Oxandrolone

Searle Laboratories  introduceerde oxandrolone in 1964 waarna het al snel een zeer populaire toepassing in de sport kreeg vanwege het veilige karakter. In die tijd was dianabol, oftewel methandrostenolon populair, maar het dat was geen anabool zonder risico’s. Anavar bood daarin een uitkomst. Het werd een van de beste verkopende anabolen van die tijd, totdat de verkoop in 1989 werd stopgezet. De vraag naar dit populaire anabool bleef wel bestaan en de geringe hoeveelheid die nog beschikbaar was, werd tegen een hoge prijs verkocht. Hierdoor nam de populariteit enorm af. Vanaf 1995 is oxandrolone weer eenvoudiger te verkijgen onder de naam Oxandrin, wat veelal wordt toegepast bij auto-imuumziektes.

De populariteit van Anavar was groot zowel onder mannen als vrouwen. Het heeft bijna geen vermannelijkende bijwerkingen en het heeft geen aromatiserend effect, waardoor de testosteron niet omgezet wordt in oestrogeen met alle bijwerkingen van dien. Vaak wordt het door bodybuilders gebruikt wanneer ze gaan cutten, of ‘droogtrainen’, omdat het de spiermassa vasthoudt.

Effect Anavar

Daarnaast heeft anavar bijna geen effect op je eigen testosteronproductie [2]. Dat betekent dat je eigen productie van het hormoon testosteron gewoon op gang blijft terwijl je gebruik maakt van Anavar. Hierdoor heb je geen terugval wanneer je stopt met kuren omdat je eigen testosteron de opgebouwde spiermassa in stand houdt. Doseringen zijn vaak niet hoger dan 20mg per dag, waardoor de androgene werking ook klein blijft. Dit is erg laag in vergelijking met andere anabolen.

Anavar voor bodybuilders

De toepassing van anavar bij bodybuilders is natuurijk beperkt als het effect niet erg groot is op de spiermassa. Daarom gebruiken voornamelijk powerlifters en gewichtheffers het die hun spierkracht willen vergroten, zonder dat ze teveel aankomen. Zo kunnen deze krachtathleten in hun eigen gewichtsklasse blijven. De spierkracht toename die anavar veroorzaakt komt tot stand door het vormen van phosphocreatine, die de ATP voorraden kan aanvullen. Hierdoor neemt de anaerobe prestaties toe, wat weer leidt tot betere explosieve krachtinspanningen.

Bodybuilders gebruiken oxandrolone wel, maar vaak stacken ze deze met een zeer androgene stof. Een veel voorkomende stack is anavar in combinatie met winstrol.

Bijwerkingen Anavar Oxandrolone

Zoals eerder beschreven zijn de bijwerkingen van oxandrolone beperkt, maar ze zijn er wel. Zo kunnen gebruikers last krijgen van misselijkheid en hoofdpijn.

Ondanks de schijnbare veiligheid dient bovendien opgemerkt te worden dat anavar een 17-alfa-gealkyleerde stof is, met mogelijk leverbeschadiging bij overmatig gebruik. 

Anavar veilig

Concluderend kunnen we stellen dat Anavar een van de veiligste anabolen is op dit moment. Het is een anabole steroïde die zowel voor mannen als vrouwen geschikt is en weinig bijwerkingen kent. Hierdoor is het een populair product, maar is de prijs daar ook naar.

Zoals altijd willen we wel opmerken dat het gebruik van Anabool Androgene Steroïden niet wordt aangeraden door FITsociety.nl

Referenties

  1. Porro LJ, Herndon DN, Rodriguez NA, Jennings K, Klein GL, Mlcak RP, Meyer WJ, Lee JO, Suman OE, Finnerty CC. Five-year outcomes after oxandrolone administration in severely burned children: a randomized clinical trial of safety and efficacy. J Am Coll Surg. 2012 Apr;214(4):489-502; discussion 502-4. doi:10.1016/j.jamcollsurg.2011.12.038. PubMed PMID: 22463890; PubMed Central PMCID:PMC3412530.
  2. Malhotra A, Poon E, Tse WY, Pringle PJ, Hindmarsh PC, Brook CG. The effects of oxandrolone on the growth hormone and gonadal axes in boys with constitutional delay of growth and puberty. Clin Endocrinol (Oxf). 1993 Apr;38(4):393-8. PubMed
    PMID: 8319371.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
Tom Snoeren says:

Zijn hiervoor voor kuur of na kuurtjes nodig?

Reactie op: 2023-07-03 21:55:23
Randolph Kemper says:

Na zware hersen en knieoperatie, atrofie in rechterbeen. Kan Anavar helpen mijn spieren aan te sterken en weer op te bouwen? Ik ben geen bodybuilder maar eil de spiermassa op mijn been weer doen toenemen, sowieso sterker worden in mijn aangedane been. Wat is een aanrader? Anavar blijft langdurig in het lichaam vandaar.

Reactie op: 2023-07-07 06:37:01
Martijn says:

Dat ligt er maar net aan hoeveel mg je per dag wil gaan nemen. Tot 40/50 mg blijft je lichaam zelf aanmaken daarboven zou ik wel een nakuur aanraden

Reactie op: 2023-08-16 21:05:58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen