Eleen Vendevielle: Fitness Leven met reuma

Eleen Vendevielle liet de beperkingen door reuma haar niet weerhouden van de wens een fitness physique te ontwikkelen. Twee weken geleden deden we een fotoshoot om het resultaat vast te leggen. En dat mocht er zijn…

I love it when a plan comes together

Vorig jaar kreeg ik een bericht van Eleen. Ze vertelde dat ze graag willen werken naar dat droomfysiek, maar daarbij rekening moest houden met beperken door reuma. Omdat ik zelf niet de benodigde tijd had voor de toewijding die personal coaching vereist, verwees ik door naar Bell Coaching (de app was nog niet gelanceerd).

Begin mei dit jaar kreeg ik weer een berichtje van Eleen. Ze was inmiddels 10 maanden, succesvol, onder begeleiding van Sanne Leenman van Bell Coaching en wilde het resultaat bij mij vast laten leggen. Ik vond het natuurlijk erg leuk om te horen dat het tracject goed was verlopen. We spraken af de shoot twee maanden later te doen en zijn beiden erg blij met het resultaat.

Eleen Vendevielle

Naam: Eleen Vendevielle

Geboortedatum: 18-06-1974

Woonplaats: Hilversum

Beroep: Commercial trade Channel manager

Fitness Leven met reuma?

Als kind had ik op¬†12 jarige leeftijd¬†zeer¬†regelmatig last van Agina¬†(keelontsteking).¬†Meerdere¬†jaren¬†hielden die aanvallen van keelontsteking¬†aan. Later bleek dat mijn keelontstekingen de boosdoener zijn¬†geweest in¬†het ontstaan van¬†de¬†reuma. Het virus was overgeslagen op mijn gewrichten. ¬†In die tijd waren de¬†medische¬†inzichten over¬†‚Äúverdenkingen van reumatische aandoeningen‚ÄĚ,¬†en¬†hoe¬†met¬†deze¬†klachten om te gaan/¬†te behandelen, heel anders.¬†

Jaren heb ik rondgelopen met reuma, zonder daarvoor behandeld te worden. Kreeg geen gehoor bij de huisarts. Als jong meisje, heb ik jarenlang last gehad van pijnlijke en gezwollen gewrichten. De enige persoon die altijd in mij heeft geloofd is mijn moeder, ze was en is mijn onvoorwaardelijke steun. 

Zelf¬†heb ik moeten¬†leren om¬†te¬†gaan¬†met een pijnlijk lichaam.¬†Ik¬†heb zelf manieren¬†moeten vinden¬†om met mijn klachten om te gaan.¬†Ik heb geleerd om slim met mijn energie om te gaan, bijvoorbeeld: “hoe deel ik mijn dagen in?”.¬†Luisteren¬†naar mijn intu√Įtie! “Wat voelt prettig voor me?!”

Ik heb vele soorten therapie√ęn gevolgd¬†zoals:¬†fysiotherapie, bewegingstherapie, Mensendieck therapie,¬†accupunctuur, homeopatische producten, allerlei supplementen, zalfjes geprobeerd. Medische hulpmiddelen gehad,¬†zoals tapes en braces.. enz enz…¬†Echt, ‚Äúyou name it‚Ä̬†ik heb van alles geprobeerd.

Ook ben ik me gaan verdiepen in voeding, waar voel ik me lekker bij?

Wat ook geweldig was, is dat mijn moeder me daar ook bij hielp en mij steun gaf, ze ging zich ook verdiepen in gezond eten en ging ook gezond en zeer bewust koken, dit tot op de dag van vandaag. Ik kwam er ook achter dat bewegen prettig was, want door stil te blijven zitten kreeg ik alleen maar meer pijn. Dus ik ben gestart met wandelen en ging later ook naar de sportschool. Dit was het begin van een gezonder leven.

“Reuma pati√ęnt”

De offici√ęle diagnose ‚Äúreuma‚ÄĚ kwam pas op mijn 17e¬†jaar, sindsdien ben ik¬†‚Äúreuma patient‚ÄĚ.¬†Ik vergeet nooit meer wat de reumatoloog tegen me zei;¬†‚ÄúHet voordeel is, is¬†dat ik je leven een stuk aangenamer kan maken, door je medicatie te geven.¬†Ik kreeg onstekingsremmers en pijnstillers.¬†Dat was zijn gedeelte, mijn gedeelte was al begonnen.¬†Het lastigste stuk, hoe te¬†leven met reuma,¬†had ik mezelf¬†al grotendeels aangeleerd‚ÄĚ.¬†Ik was¬†blij met de medicatie,¬†het heeft me ook af en toe door hele pijnlijke periodes heen geholpen.

Reuma staat in¬†het teken van¬†leven met pijn, maar het¬†ook last hebben van lage energielevels en vermoeidheid.¬†Het moeilijkste is uit te vinden hoe je daarmee om moet gaan?¬†Maar kenmerkt zich ook¬†door¬†‚Äúleven met beperkingen‚ÄĚ. Last hebben van¬†pieken en dalen en hoe moet je daar mee omgaan?

Maar ik wil geen patient zijn, ik wil gelukkig zijn, ik wil ‚Äúnormaal functioneren‚ÄĚ. ¬†Ik had dan wel een lichaam wat ‚Äúniet meewerkte‚ÄĚ, maar wat heb ik dan wel?¬†In mijn hoofd heb ik er altijd voor gekozen om geen pati√ęnt te zijn die stil gaat zitten wegkwijnen.

Ik kies voor persoonlijk geluk.

Gelukkig¬†heb¬†ik¬†doorzettingsvermogen, ik¬†wilde er alles¬†aan doen om een ‚Äúzo normaal leven te¬†leiden‚Ä̬†Maar hoe doe je dat?¬†Ik wilde het maximale uit het leven¬†halen.¬†Zoals je merkt, ben ik¬†een intrinsiek gemotiveerd persoon.

Dromen

Mijn persoonlijke droom: een ultiem fitness lichaam bouwen.

Iedereen wilt graag slank en gespierd door het leven. ¬†Natuurlijk wilde ik dat ook, alleen had ik een extra uitdaging;¬†een lichaam wat niet betrouwbaar meewerkt¬†en¬†pijnlijk is. Op de een of andere manier had ik naast¬†het¬†gezond eten,¬†zelf uitgevogeld hoe¬†wat¬†kilo‚Äôs af te vallen.¬†Ik¬†ging¬†3 tot 4 keer per week¬†naar de sportschool.¬†Maar ik moest wel¬†binnen¬†bepaalde kaders¬†blijven¬†trainen. ¬†Dus niet te zwaar¬†trainen¬†en ook niet te vaak want anders kreeg ik de volgende dag de ‚Äúrekening‚Ä̬†gepresenteerd, dan¬†ervoer¬†ik pijn en was¬†ik¬†moe.¬†Dus ik zag ook geen echte vooruitgang.

Toch bleef ik dromen van een echt fitness lichaam met het liefst een sixpack. Ik wilde daar ook echt alles voor doen om dat te realiseren, gelukkig heb ik doorzettingsvermogen.

Om die reden huurde ik ook een PT in die me daarbij kon gaan begeleiden want ik wilde het wel op een verantwoorde manier aan pakken. Dus naast mijn trainingen, maakte de PT ook voedingsschema’s. Maar de PT’s waar ik mee samenwerkte, hadden meer ervaring met mensen te laten afvallen in plaats van een lichaam te bouwen. Daardoor ben ik vorig jaar ook overtraind geraakt. Ik had maandenlang op schema’s geleefd van 1400 kcal met 5 tot 6x in de week sporten. Mijn lichaam was meer afgebroken dan sterk. 

De reuma vlamde op en was volop aanwezig in diverse gewrichten en ik zat weer hoog in mijn dosering reuma medicatie (ontstekingsremmers en zelfs aan de opiaten, dit is een morfine). Ik kreeg last van mijn luchtwegen, kreeg een blaasontsteking, een algehele malaise. Ik was zo moe maar kon ’s nachts niet meer goed slapen. Ik had alles van mezelf gegeven, maar niet met een goed resultaat en met alle emoties van dien.

Zo gefrustreerd dat ik was, waarom lukt het mij¬†nou¬†niet om een ‚Äúripped body‚ÄĚte krijgen, terwijl ik alles van mezelf had¬†gegeven?!?

Bouwen

Via Kenneth kwam ik¬†1 jaar geleden¬†terecht bij Bell¬†Coaching.¬†Ik kwam in contact met ‚Äúmijn huidige¬†online¬†coach,¬†Sanne Leenman‚ÄĚ (Managemymealplan), want zij is 1 van de coaches¬†van¬†het Bell team. Mijn¬†hele verhaal aan haar uitgelegd.¬†Na een zeer uitgebreide intake heeft ze voor mij een persoonlijk plan¬†gemaakt¬†(voedings-¬†en trainingsschema).¬†Alles werd en wordt door haar getracked en¬†getraced. Ik startte vorig jaar eind juli bij Sanne.¬†Haar plan van aanpak;¬†De eerste stappen waren¬†mij zo snel mogelijk uit mijn overtrainde status te krijgen richting een nette ‚Äúlean bulk‚ÄĚ waarna ik¬†kon gaan focussen op groei en sterker worden.¬†

Stap voor stap ging het beter en ik voelde me sterker worden, medicatie kon ik gaan afbouwen. 

We gingen het najaar in en normaal is dat voor mij een zware periode i.v.m. kou en nat weer. Mijn lichaam had het zwaar, maar door met Sanne te blijven overleggen hoe hiermee te dealen tijdens trainingen kwam ik ook redelijk door het najaar heen. Er waren nog wel momenten van acute pijnaanvallen en in bed moeten liggen, maar gelukkig werden de aanvallen wel korter. Ik ben door blijven trainen met hier aan daar wat aanpassingen. In mijn hoofd wilde ik sneller gaan, maar ik heb geleerd dat kleine stapjes ook vooruitgang betekenen.

Langzaam aan kwam de balans, mijn hoofd en mijn lichaam kregen hetzelfde tempo.¬†Alles werd sterker.¬†Ik kreeg weer vertrouwen in mijn lichaam, de dagelijkse angst is weg.¬†Ik hoef niet meer te denken, ‚Äúdoe eens rustig aan‚ÄĚ.

Het is meer dan een overwinning, nogmaals de balans is goed!¬†Na veel jaren¬†met lichamelijke beperkingen en zoeken naar een ‚Äúnormaal¬†leven‚ÄĚ heb ik het nu gevonden.¬†

Omdat het zo goed ging,¬†durfde ik ook de volgende stap aan.¬†Ik heb¬†samen met Sanne besloten om ¬†te starten met het¬†‚Äúdroog trainen‚Ä̬†van mijn lichaam.¬†Ook kwam het idee om een fotoshoot te gaan doen, dan had ik iets moois om naar toe te werken.¬†Dus plan van aanpak: ‚Äúnice and easy‚ÄĚ gaan we¬†‚Äúcutten‚ÄĚ.¬†Ik ben afgelopen maart gestart met¬†een droogtrain protocol gevolgd¬†door¬†geweldige resultaten.¬†

Stralen

En toen kwam de dag dat Kenneth Nwosu foto’s van mij ging maken, ook dat vond ik een bijzondere ervaring. Het mooie van deze shoot was, dat ik me vrij voelde bij Kenneth. Voor dat vertrouwen wil ik hem graag bedanken. En ja natuurlijk de foto’s zijn het mooie resultaat.

Zo wil ik ook Sanne¬†enorm¬†bedanken voor haar¬†deskundige¬†begeleiding. Ik wil je bedanken voor het zoeken naar¬†‚Äúde juiste manier om in balans‚Ä̬†te komen. Jouw persoonlijke begeleiding heeft me zo goed geholpen, je was er altijd als ik een steuntje in de rug nodig had.¬†Met het oog op de toekomst wil ik onze samenwerking graag voort zetten. Er valt altijd nog wat te wensen;-0

Hier een intens gelukkig mens die haar eerste fitness doelstelling heeft bereikt en nu doorgaat met haar volgende doelstelling

Ik voel me blij, gelukkig,¬†and¬†‚ÄúLast but not least¬†met¬†een prachtig lichaam‚ÄĚ.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie