fbpx
Hoe vaak moet ik mijn armen trainen

Hoe vaak moet ik mijn armen trainen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoe vaak moet ik mijn armspieren trainen om ze groter en sterker te maken? Veel beginnende en gevorderde fitnessers en bodybuilders schijnen te denken dat ze hun armen zo vaak mogelijk moeten trainen, liefst bij elke training, en dat ze dan snel groter zullen worden. Niet dus.

hoe vaak armen trainen

Wat is dan wel de beste manier om je armen te trainen?

Daarnaast wordt je als fitnesser vaak geconfronteerd met onbegrip over je training en voeding vanuit je directe omgeving. Hoe moet je daar mee om gaan?

Hoe Vaak Moet Ik Mijn Armen Trainen

Ik train al wat jaren, maar mijn armen worden niet echt beter. Misschien train ik ze te weinig?

In mijn omgeving hoor ik ook dat ik teveel train (zes keer per week).


Antwoord

Je zegt dat je denkt dat je ze misschien te weinig traint. Je zegt er niet bij hoe vaak en met hoeveel bicepsoefeningen en tricepsoefeningen en sets je je armen traint, maar de armen worden meestal niet te weinig getraind. Eerder te veel. Ik zie sommigen elke dag hun armen trainen, blijkbaar in de veronderstelling dat hun armen dan sneller groeien.

Je armen zijn in verhouding maar kleine spieren, en een teveel aan training zal ervoor zorgen dat ze overtraind raken en niet meer groeien, en dat ze misschien zelfs wel kleiner worden.

Vergeet niet dat je armen meetrainen wanneer je andere spiergroepen traint. Train je je rugspieren, dan worden je biceps flink aangepakt. Train je je borst en schouders, dan hebben je triceps ook veel te verduren.

Misschien dat je je armen teveel laat doen en te weinig rust geeft, en dat ze daarom achterblijven. Bekijk je schema eens goed, en kijk of je niet teveel doet waardoor je armspieren niet zo goed groeien.

Ik raad je aan om elke spiergroep niet vaker dan twee keer per week te trainen. Dat betekent in jouw geval dat je je hele lichaam verdeelt over drie dagen, en dat je dat twee keer doet om je zes dagen vol te maken.

Zet de indeling slim in elkaar, zodat je ervoor zorgt dat je armen gedurende de week ook wat rust krijgen. Ik zou in jouw geval – zes keer per week trainen – bijvoorbeeld de volgende indeling maken:

Dag 1 en 4: rug, biceps
Dag 2 en 5: borst, schouders, triceps
Dag 3 en 6: benen en kuiten

In dit schema hierboven je biceps en triceps twee dagen rust voor ze weer direct worden getraind.

Zou je vier dagen per week trainen, dan zou je deze indeling kunnen gebruiken:

Dag 1 en 3: benen, rug, biceps
Dag 2 en 4: borst, schouders, triceps

Doe voor je biceps en triceps niet meer dan drie oefeningen van tussen de drie en vijf sets, en hou het aantal herhalingen tussen de 8 en 15.

Voor je triceps kun je een set of twee meer doen dan voor je biceps. Je triceps zijn groter en hebben meer werk nodig om te groeien.

Teveel trainen

Wat betreft de opmerkingen van je omgeving dat je teveel traint:

We kennen deze opmerkingen vast allemaal wel… “Wat train je veel. Het is niet goed voor je hoor!”.

Ik raad je aan niet teveel naar je omgeving te luisteren. Je omgeving heeft meestal geen idee wat je allemaal doet, wat je allemaal moet doen om iets te bereiken, traint meestal zelf niet, en kan het niet begrijpen dat andere mensen iets wel fanatiek doen.

Wil je goed resultaat zien, dan moet je daar hard voor moeten werken. Dat kan voor jou misschien zes keer trainen per week betekenen, voor een ander drie keer of misschien vier of vijf keer..

Zorg er wel voor dat het trainen niet je hele leven gaat beheersen. Het is maar een sport, niet je carrière, en voor de meesten zal het dat ook nooit worden. Je zou de eerste niet zijn die alles opzij zet voor de sport en daardoor in de problemen komt.

Verder is het uiteraard aan jou om te beslissen wat je doet.

Hoe vaak train jij je armen? Wat werkt het best voor jou? Deel je gedachten in de reacties hieronder.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen