COACH LOGIN
afvallen krachttraining

Afvallen met krachttraining

Sinds vele jaren bestaat er een samenhang tussen afvallen en het doen van cardiotraining. Immers, je verbrandt calorieen met het doen van cardiotraining, right? Een verband met het doen van krachttraining voor je gewichtsbeheersing doelstellingen is er veel minder.

Toch is dat een groot misverstand, wat ook blijkt uit diverse onderzoeken. Krachttraining kan bijdragen wanneer je wilt afvallen en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot betere resultaten dan bij het doen van cardiotraining alleen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de voordelen van krachttraining als je wilt afvallen en wat de effecten zijn op het lichaam. Daarnaast maken we de vergelijking versus cardiotraining.

Afvallen met krachttraining

Eigenlijk is afvallen niets anders dan minder kilogram wegen dan het aantal kilogram dat je nu weegt. Vaak bestaat er een obsessieve fixatie op het getal wat door de weegschaal wordt aangegeven. Dit getal geeft alleen niet alles weer. Immers, het getal op de weegschaal bestaat uit alles dat gewicht produceert in je lichaam: botten, spieren en pezen, organen, vocht en vetmassa. Vaak willen mensen vet verbranden maar zijn ze slechts gefocust op het gewicht. Indien je doelstelling puur afvallen is, dan is een negatieve energiebalans de enige oplossing. Dit kun je creeeren door je voeding aan te passen of door je verbranding te verhogen. Simpel als dat.

Daarnaast zegt lichaamsgewicht niets over je gezondheid. Vroeger werd iemand met veel buikvet gezien als iemand met weelde en had hij of zij aanzien.Wat buikvet is ook een teken van gezondheid. Uit recentelijk gepubliceerde onderzoeken is blijkt dat mensen met een hoger gezondheidsrisico lopen indien ze meer buikvet hebben en niet meer lichaamsgewicht. Uiteraard kan dit met elkaar samenhangen, maar de focus op het totale gewicht alleen is onvolledig. Afvallen betekent dus vooral vet verminderen en niet alleen maar minder wegen. Tot slot wil je natuurlijk gezonder worden en er beter uitzien. De vorm van je lichaam wordt grotendeels bepaald door je bouw en de omvang van je spieren. Jezelf uithongeren zal niet leiden tot het behoud van spiermassa.

Vet als energie

Je lichaam is een slim mechanisme en haalt haar bronnen voor energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Al deze, zogenoemde macronutrienten, leveren energie in de vorm van calorieen. De calorieen die je niet gebruikt slaat je lichaam op als reserve, in de vorm van vet. Dus feitelijk zijn jouw zwembandjes of je bierbuikje een bron van energie voor de dagen dat je lichaam het echt nodig heeft. Dat laatste is van belang, omdat je lichaam pas echt deze vetreserves gaat aanspreken als het geen beschikking heeft over andere energiebronnen.

Vet verbranden

Wanneer je de opgeslagen reserves wilt aanspreken als energiebron moet je zorgen dat je meer verbruikt dan dat je tot je neemt, oftewel een negatieve energiebalans bereiken. Hoeveel energie je dagelijks verbruikt is afhankelijk van 3 onderdelen, namelijk:

De ruststofwisseling, ook wel BMR (Basal Metabolic Rate)
Het thermisch effect van voeding, oftewel de energie die nodig is om je voeding op te nemen en te verteren
Het thermisch effect van arbeid, de activiteiten die je dagelijks onderneemt, zoals werk, training maar ook slaap.

Het effect van fatburners zie je dus voornamelijk op de eerste en tweede punten. Deze verhogen je ruststofwisseling en het thermisch effect van je voeding:

De ruststofwisseling is dus de hoeveelheid energie die je nodig hebt om de hele dag door te komen, zonder iets te doen. Immers, alle lichaamsprocessen, je hartslag en ademhaling, hebben energie nodig. Dit getal is erg afhankelijk van je lichaamssamenstelling, gewicht en leeftijd.

Het thermisch effect van voeding is de waarde die ontstaat bij het consumeren van je dagelijkse voeding. Het kacheltje gaat harder branden als je er hout op gooit en produceert daardoor een hoger vuur en meer warmte.

Tot slot de fysieke arbeid, wat erg afhankelijk is van jouw persoonlijke activiteitenniveau.

BMR berekenen

Met behulp van de onderstaande calculator kun jij je BMR in grote lijnen berekenen. Dus: hoeveel moet je eten met jouw BMR en jouw activiteitsniveau om niet aan te komen en niet af te vallen?

1. Weinig of geen training, kantoorwerk x 1.2
2. Lichte training/sport 1-3 dagen per week x 1.375
3. Gemiddelde training/sport 3-5 dagen per weekx 1.55
4. Zware training/sport 6-7 dagen per weekx 1.725
5. Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijk werk of twee keer per dag trainen, marathon, voetbalkamp, wedstrijd, etceterax 1.9

In de calculator hieronder moet je je gewicht, je lengte, je leeftijd en het nummer van je activiteitsniveau invullen. Druk daarna op de BMR knop die bij jouw geslacht hoort.

Wil je cijfers achter de komma invullen, gebruik dan een punt (.) in plaats van een komma, anders werkt de calculator niet.

 • Gewicht (kg)
 • Lengte (cm)
 • Leeftijd
 • Activiteitsniveau
 • Je BMR
 • Onderhoud

Krachttraining als je wilt afvallen

Bij het doen van krachttraining wanneer je wilt afvallen snijdt het mes aan meerdere kanten: ten eerste, door het doen van krachttraining stijgt je ruststofwisseling. De ruststofwisseling is ongeveer 50 tot 65 procent van je dagelijkse energieverbruik en afhankelijk van je lichaamssamenstelling. Wanneer je aan krachttraining doet, ontwikkel je je spiermassa. Spieren hebben energie nodig, ook in rust. Je spiermassa bepaalt ongeveer voor 20% je ruststofwisseling. Dus iemand met meer spieren verbrandt meer calorieën als hij zij, dan iemand met minder spieren. Spieren worden dus gezien als levend weefsel en hebben energie nodig, in tegenstelling tot vet, dat gezien wordt als opslag van energie.

Dus het is van belang om deze spieren te behouden omdat ze onderdeel zijn van je vetverbranding. Stel dat je 2 kilo aankomt in spiermassa, dan is dat een toename in je ruststofwisseling van 5%. Indien je spiermassa afneemt, neemt ook je ruststofwisseling af.

Ten tweede: wanneer je aan krachttraining doet wanneer je wilt afvallen, verbrandt je niet alleen energie tijdens de training maar ook daarna. Dit afterburn effect, ook wel genoemd Excess Post Excercise Oxygen Consumption (EPOC) houdt in dat je ruststofwisseling tot 48 uur na de training verhoogd blijft. En hadden we al gezegd dat je met krachttraining spieren ontwikkeld die je een betere shape geven?

Samengevat, krachttraining kan helpen bij het afvallen op 3 manieren:

 1. Krachttraining verhoogt je ruststofwisseling door meer spiermassa, die energie nodig hebben in tegenstelling tot vetten die energie opslaan
 2. Krachttraining resulteert in het afterburn effect, dat tot 48 uur na de training energie verbrandt
 3. Krachttraining verbruikt energie tijdens de workout

Krachttraining vs cardio

Tot slot willen we nog ingaan op het verschil krachttraining en cardiotraining. Veel fitness instructeurs adviseren om cardiotraining in te zetten als je wilt afvallen, op een matige intensiviteit. Dit houdt in dat je op ongeveer 65 tot 70 procent van je maximale hartslag gaat hardlopen of fietsen. Hiermee verbrand je onveeer 500 tot 600 kcal per uur en verbrand je meer dan wanneer je een uur aan krachttraining doet. Veel van de hoeveelheid calorieen die je verbrand tijdens de krachttraining sessie is afhankelijk van je intensiteit (rust tussen de sets, gewicht etc). Dat betekent dat het aantal calorieen dat je met krachttraining verbrand in een uur op hetzelfde niveau kan liggen als dat je bereikt met het doen van cardiotraining.

Ten tweede, bij het doen van krachttraining ontwikkel je en behoud je spieren en we hebben hierboven uitgelegd dat spiermassa energie nodig heeft omdat het levend weefsel is. Dit heeft een zeer gunstig effect op je ruststofwisseling.

Tot slot levert krachttraining het afterburn, oftewel EPOC effect op. Daarmee verbrand je tot wel 48 uur na de training nog calorieen.

Let wel: cardiotraining kan zeker bijdragen als je wilt afvallen, maar indien je teveel cardiotraining doet en te weinig of verkeerd eet, kan het leiden tot een lagere spiermassa wat weer slecht kan uitpakken voor je ruststofwisseling. Eet daarom goed en doe aan krachttraining als je wilt afvallen en gebruik cardiotraining als extra ondersteuning.

5 reacties

 1. Ik ben nu 3 weken bezig met krachttraining (4 x p/week) en voel me fitter en energieker als voorheen. De weegschaal geeft geen gewichtafname aan maar mijn broekriem wel 2 gaten minder 🙂
  Ik kan iedereen die wil afvallen en zich energieker wil voelen aan om fitness te gaan doen in combinatie met een goed en gezond voedingspatroon. Voor mij is het handige dagboekboek van voedingscentrum.nl een goede lijdraad om bewust bezig te zijn met de juiste voeding. Veel succes!

 2. Laurence op zegt:

  Hallo, ik doe ook 3x per week aan krachttraining, ik gebruik ook RPM Pre-Workout.
  Ik wil mijn buik vooral droger trainen, ik eet goed. Ik drink veel water, maar toch wil ik mijn onderbuikje wat meer weg krijgen. M’n boveste 4 apps zie je goed, maar de onderste heel slecht, doordat daar nog veel meer vet ziet. Kan iemand mij helpen?

 3. Bas van Engelen op zegt:

  Hallo,

  volgens mij heb ik op correcte wijze de calculater gegevens ingevuld.
  90
  173
  40
  en toen gebeurde er niets meer helaas.

 4. Bas van Engelen op zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik ben na 11jr geen sport, weer begonnen. Ik train nu 5x per week, 1uur per dag. In het begin viel ik heel langzaam af, waarschijnlijk doordat ik grotendeels aan krachttraining deed. Nu combineer ik het met cardio. Daarnaast ben ik nu serieuzer bezig met fruit en groente juices, whey eiwitten en ik eet/drink shakes (sportontbijt). Dus meer cardio en betere voeding. Eind resultaat: mijn gewicht nam iets toe? wat zie ik verkeerd of wat zie ik over het hoofd?

 5. Bas van Engelen op zegt:

  Hallo allemaal weer,

  Ik lees net iets verder het antwoordt op mijn eigen vraag. Ik ben blij dit te lezen, want dat betekent dat ik weer meer ga krachttrainen!!

Plaats een reactie