fbpx
Het einde van vrouwen bodybuilding?

Het einde van vrouwen bodybuilding?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Dit jaar zal voor het eerst sinds 1980 vrouwen bodybuilding geen onderdeel zijn op de Mr. Olympia. Eerder dit jaar gebeurde hetzelfde op de Arnold Classic 2015. De twee grootste bodybuild-wedstrijden ter wereld bieden beide geen ruimte aan de dames in klasse bodybuilding. Betekent dit het einde voor vrouwen bodybuilding?

Geen vrouwen bodybuilding op Olympia 2015

In het artikel “Het stigma van bodybuilding, krachttraining voor vrouwen” schrijf ik over de opkomst van vrouwen bodybuilding en de ontwikkeling van diverse klassen[1]. “Lichtere” klassen die zijn opgericht omdat, net als bij de mannen, de vrouwelijke bodybuilders steeds groter en groter werden. De vermannelijking van de atleten die hiermee gepaard ging, zorgt ervoor dat er al vanaf de start discussies zijn over het gewenste fysiek van de bodybuildsters. Als jury kan je daarover debateren. Als organisator van wedstrijden kan je echter objectief vaststellen dat vrouwen bodybuilding steeds minder publiek trekt.

Daar staat tegenover dat de andere klassen voor vrouwen die zijn ontstaan zoals figure & physique, women’s fitness en bikini-fitness, meer publiek trekken. Als organisator van wedstrijden heb je een beperkte hoeveelheid tijd om te verdelen over verschillende klassen. Wat betreft populariteit is het een logische ontwikkeling. Geen publiek, geen wedstrijden.

Vorig jaar heeft de IFBB dan ook besloten geen podium te bieden voor vrouwen bodybuilding op de Olympia 2015.

“Schandalig”

Maar leg dat maar eens uit aan tienvoudig Ms. Olympia Iris Kyle en haar conculega’s die hun hele leven gewijd hebben aan de sport. Ik probeer me voorstel te stellen hoe we daarop zouden reageren als het ging om een andere sport. “Sorry mevrouw Williams, maar we hebben besloten om dit jaar maar geen vrouwen deel te laten nemen aan Wimbledon”.

Het grote verschil is natuurlijk dat er wel mensen zijn die naar vrouwentennis kijken. Het klinkt hard, maar de mislukte campagnes om de vrouwen op de Olympia te laten staan wijzen op de magere steun. In tien maanden tijd heeft een petitie van Jim Manion ter behoud van vrouwen bodybuilding op de Olympia amper de helft gehaald van de gevraagde 5000 handtekeningen[2]. Zou het om de open klasse bij de mannen gaan dan zou dit aantal in nog geen 5 minuten behaald zijn. Niemand die een beetje verstand heeft van bodybuilding wil iets afdoen aan de inzet, het harde werk en de toewijding van deze vrouwen. Het verandert echter niets aan het feit dat het overgrote deel van ons het gewoon niet mooi vindt.

De toekomst voor vrouwen bodybuilding

Natuurlijk betekent dit niet het einde voor vrouwen bodybuilding. Er zijn nog steeds andere wedstrijden in deze klasse in de IFBB. Bovendien zijn er genoeg bodybuilders die competitie helemaal niet als motivatie voor hun bodybuilding hebben. Als je gewoon traint om zo groot mogelijk te zijn, heb je niets te maken met een IFBB of een Olympia.

Het neemt echter wel de grootste droom weg van diegenen die wel het hoogste niveau binnen competitief bodybuilding willen behalen. Voor hen is er vanuit de bond waarschijnlijk de hoop dat de vrouwen meer richting de andere klassen bewegen. De “lichtere klassen” zoals figure en physique waarin de dames overigens even gespierd of gespierder zijn dan de vrouwen die in 1980 deel namen aan de eerste Olympia voor vrouwen bodybuilding. En met lichter bedoel ik lichter in spiermassa, niet in de mate van benodigde inzet of toewijding.

Niet eerlijk, wel terecht

Het zou de wereld van bodybuilding op zijn kop zetten als het bovenstaande verhaal ging over de mannelijke bodybuilders. Mannen als Phil Heath en Kai Greene. De mannen waaronder er geen is met meer overwinningen op de Olympia dan Iris Kyle.

De meest succesvolle atleet op de Mr. Olympia ooit heeft te horen gekregen dat zij en haar concurrentie niet deel mogen nemen wegens gebrek aan interesse. Dat is niet eerlijk, maar in mijn ogen wel terecht.

Referenties

  1. fitsociety.nl/krachttraining/het-stigma-van-bodybuilding-krachttraining-voor-vrouwen/
  2. https://www.change.org/p/mr-jim-manion-include-ms-olympia-bodybuilding-to-the-2015
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen