Energiedranken

De consumptie van energiedranken zoals Red Bull, Monster, Rockstar etc. is de laatste jaren sterk gestegen. In 2006 zijn er wereldwijd zon 500 verschillende energiedrank merken bijgekomen. Er is slechts een fijne lijn tussen de positieve effecten van kleine hoeveelheden van een energiedrank en schadelijke effecten door overmatig gebruik. Een ingredi├źnt dat in hoge hoeveelheid voorkomt in energiedranken is Cafe├»ne. Cafe├»ne is de meest geconsumeerde drug ter wereld. In Europa worden dranken met meer dan 150 mg cafe├»ne per liter gelabeld als dranken met een hoog cafe├»ne gehalte.

Energiedranken zijn geen sportdranken!

De leefstijlen en voedingsgewoonten van adolescenten en jonge volwassenen zijn nogal veranderd de laatste jaren. In drukke tijden wordt er nog wel eens gekozen voor een energiedrank in plaats van een gezonde voeding op een gepland tijdstip. Deze dranken zijn erg calorierijk en daarom dragen deze absoluut bij aan overgewicht en obesitas. Ook wordt het verschil tussen energiedranken en sportdranken vaak niet begrepen. Voorbeelden van sportdranken zijn bijvoorbeeld Gatorade, AA drink of Aquarius. Zo worden er vaak energiedranken gedronken voor, tijdens en na het sporten in plaats van deze sportdranken. Helaas leidt het drinken van energiedranken tijdens het sporten vaak tot uitdroging, maar ook ergere gevallen zijn voorgekomen zoals; hitteberoertes en hartaanvallen. De combinatie van vochtverlies door zweten tijdens het sporten en het urineafdrijvend effect van cafeïne leidt tot uitdroging.

De meest voorkomende ingredi├źnten in energiedranken zijn; cafe├»ne, guarana, taurine, suiker, ginseng en pomerans. De hoeveelheid guarana, taurine en ginseng vallen meestal wel mee, waardoor ze geen therapeutische of schadelijke effecten hebben. Wel zorgen guarana en taurine voor een versterkend effect van cafe├»ne. De hoeveelheden cafe├»ne en suiker zorgen vaak wel voor nadelige effecten voor het lichaam.

Effecten van cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat zijn effect overdraagt op het centrale zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem. Het verhoogt de ademhalingsfrequentie, hartslag en bloeddruk en dit alles leidt tot een verbeterde prestatievermogen. Cafeïne zit ook in koffie, thee en softdranken al hebben deze veel lagere cafeïne gehaltes dan energiedranken. Cafeïne is legaal, makkelijk verkrijgbaar en niet duur en daarnaast wordt het makkelijk en snel opgenomen in het lichaam. Een gemiddelde doses cafeïne hoeft helemaal niet slecht te zijn en kan best een positief effect geven aan het lichaam. 85 tot 250mg cafeïne kan leiden tot een beter gevoel van alertheid, verminderde vermoeidheid en een verbeterde concentratie. Hogere doseringen (250-500mg) kunnen leiden tot rusteloosheid, hyperactiviteit, nervositeit, angst en slapeloosheid. Ook kunnen deze hoge cafeïne gehaltes leiden tot toevallen en hartproblemen.
(Babu et al., 2008; Shannon, 2007;Yew & Laczek, 2007).

Effecten van Suiker

Suiker is een grote energiebron voor de hersenen, spieren en andere cellen van het lichaam. Er zit zon 35 gram suiker in de vorm van sucrose, glucose of high fructose corn syrup in een energiedrankje. Amerikaanse voedingsinstanties adviseren een maximale suikerinname van slechts 32 gram voor iedere 2000 calorie├źn (aantal calorie├źn op een dag). Grotere blikken energiedranken bezitten soms wel een suikergehalte van 60-90 gram en dat is dus veel meer dan dagelijks wordt geadviseerd. (Clauson et al., 2008).

Cafeïne met alcohol

Vaak worden energiedranken gemixt met alcohol en dat is eigenlijk een hele slechte combinatie. Cafe├»ne is een stimulerend middel en alcohol is een depressivum en een combinatie van deze twee kan ervoor zorgen dat de effecten van alcohol minder goed worden gevoeld. Hierdoor drinken mensen vaak meer dan dat ze zouden doen zonder energiedrank. Mensen die alcohol en energiedranken combineren hebben minder last van hoofdpijn en gevoel van zwakte, maar hebben dezelfde mindere visuele reactietijd en motorische co├Ârdinatie stoornissen. (Babu et al., 2008; Clauson et al., 2008).

Het drinken van engeriedranken, koffie en andere cafe├»ne producten kan leiden tot een tekort aan slaap. Daarnaast bevatten veel energiedranken zoveel suiker dat het erg slecht is voor de gezondheid van je tanden. Ook bevatten veel energiedranken ongeveer 200 calorie├źn en bij een aantal blikjes per dag wil dat vaak zorgen voor een positieve energiebalans wat leidt tot een toename in gewicht. Een ander nadeel is dat het lichaam gewend raakt aan de stimulerende effecten van cafe├»ne en dat zorgt ervoor dat je eigenlijk steeds meer nodig hebt om hetzelfde stimulerende effect te krijgen. Hierdoor is de kans groot dat je nog meer sportdranken gaat drinken wat alleen maar leidt tot een hogere cafe├»ne en calorie-inname wat dan weer resulteert tot hogere schadelijke effecten voor het lichaam.

Plaats een reactie