fbpx
De 5 beste rugoefeningen

De 5 beste rugoefeningen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

De beste rugoefeningen? De latissimus dorsi is de latijnse benaming voor de brede rugspier. Deze behoort tot de dorsale spiergroep en is de grootste spiergroep van de mens.

Vaak gebruik je deze spier bijna dagelijks, voornamelijk bij bewegingen waar je iets naar je toe trekt. De latissimus dorsi loopt van de voorzijde van de bovenarm via binnenkant arm naar de rand van de heup en zit vast aan de borstwervels. Een goed ontwikkelde rug geeft je de mooie V-vorm waar veel mannen van dromen en een brede stevige rug. We hebben de beste 5 rugoefeningen onder elkaar gezet waarmee je onder andere de latissimus dorsi het beste kunt trainen.

Optrekken

Pull ups, of ook wel optrekken, is een bekende oefening waarbij je je gehele lichaamsgewicht omhoog tilt, totdat je met je kin boven een bepaalde hoogte bent. Optrekken kun je op meerdere manieren uitvoeren. Zo kun je het alleen doen aan een squat rek, met een spotter, met een barbell of met een assisted pull up machine. Hoe je de handen plaatst bepaalt voor een groot deel de intensiteit van de oefening.

Lat Pulldown

De lat pulldown is een oefening voor de latissimus dorsi, rugspieren. De latissimus dorsi is de spier waar de lat pulldown oefening naar vernoemd is. Het is een lange spier dat over de gehele lengte van je rug loopt aan de beide kanten van je wervelkolom. De lat pulldown wordt uitgevoerd op een lat pulldown machine. Deze bestaat uit een lange barbell, die aan een kabel hangt, waar vervolgens weer gewicht aan hangt. De oefening is niet alleen geschikt om de spieren in de rug te trainen. Naast deze groep spieren train je met de lat pulldown ook de spieren in de bovenrug en armen.

Seated Row

De primaire spiergroepen die worden aangesproken met de seated row zijn de latissimus dorsi en de rhomboideus. De secundaire spiergroepen die betrokken zijn bij de seated row zijn de trapezius, de rotator cuff en de biceps. Daarmee is de seated row een compound oefening, waarmee je als beginnend sporter veel voordeel kunt hebben. De seated row is een oefening waarmee je als beginner de spieren in je rug kunt trainen. Doordat de oefening zittend wordt uitgevoerd is de kans op blessures bij de seated row vrij klein.

Barbell Bent over Row

De barbell row is een effectieve oefening voor de grote spiergroepen in je rug, zoals de latissimus dorsi en de trapezius. De barbell bent over row is eveneens een oefening die kan bijdragen aan een betere houding en postuur, vanwege het aanspreken van de stabiliserende spieren van het bovenlichaam. De bent over barbell row is dus een compound oefening waarmee je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Naast de latissimus dorsi en trapezius werken de biceps, schouders en onderarmen ook mee bij het uitvoeren van deze oefening. Daarnaast spelen je buikspieren en de spieren in je benen ook een rol bij de barbell bent over row.

Deadlift

De deadlift is de meest belangrijke oefening na de squat waarmee je een grote set van spiergroepen mee kunt aanspreken. Daarom is het een compound oefening die een vaste plek heeft in het trainingsschema van veel krachtsporters en bodybuilders. Er zijn verschillende variaties van deze fitness oefening, waarmee de nadruk weer op andere spiergroepen gelegd kan worden.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen