fbpx
Dopingcontroles in de sportschool

Dopingcontroles in de sportschool

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

In België kan je in de sportschool overvallen worden door dopingcontroles. In Zweden kan je afgevoerd worden voor een dopingcontrole als je erg gespierd bent. Hier in Nederland lijkt het zo’n vaart niet te lopen.

War on steroids

Heel spuitend Vlaanderen stond op zijn squat-poten toen leden van bodybuildforums melding maakten van invallen in sportscholen. Zoals ‘Kazz’ die net op het punt stond de sportschool te verlaten toen hij hoorde ‘stehen bleiben!’ en controleurs op hem af zag stappen. Vervolgens werd hem verplicht in een potje te pissen.

Sinds 1 april 2015 is in de Vlaamse Gemeenschap een vernieuwde antidopingwetgeving van kracht. Volgens die antidopingwetgeving kunnen zowel recreatieve als professionele sporters aan controles onderworpen worden. Het enige vereiste is dat de sport in georganiseerd verband gebeurt. Hieronder valt ook lidmaatschap van een sportschool. Maar Vlaanderen heeft al een langere geschiedenis van bodybuilder vervolgingen [1,2.3].

Gisteren konden we  in Le Soir lezen dat in het Belgische Wallonië de antidopingfederatie ONAD binnenkort beginnen met dopingcontroles [7]. ONAD neemt hiermee de controlerente taken van de WADA over om zo ook amateurs te controleren. Boetes kunnen oplopen tot 10.000 euro. Lidmaatschap van een sportschool kan verboden worden.

Döping

In Zweden kunnen ze er ook wat van. Pro Bodybuilder Tony Freeman (ook wel bekend als ’the x-man’) kwam daar in 2010 achter. Hij was in Zweden voor een fitness festival. Toen hij promotiewerkzaamheden deed in een lokale winkel werd hij door de Zweedse politie aangehouden en afgevoerd [4]. Volgens Freeman werd hem het recht op juridische bijstand ontzegd en werd hij gedwongen urine af te staan.  Volgens diverse Zweedse media zou hij positief bevonden zijn op het gebruik van testosteron (no shit), groeihormoon en cannabis. Hij werd dezelfde dag echter zonder aanklacht vrijgelaten.

Toney was de eerste internationale pro bodybuilder die het slachtoffer werd van ‘muscle profiling’.

Police staff member Henrik Blusi generalized the actions taken against Freeman to all professional bodybuilders, saying: “If you are a professional bodybuilder you should not come to Sundsvall. We are very well informed here. We are currently conducting the largest doping trial in Europe, and then one should understand that we have an eye out for these things now. [4,5]

Kom je dus als zwarte man uit de VS waar je al gewend bent aan racial profiling, word je vervolgens opgepakt voor je gespierde uiterlijk.

Dopingcontrole in de sportschool

België en Zweden maken dus geen grappen met steroids. In Nederland neemt het zo’n vaart nog niet hoewel ook hier vanuit de politiek wel eens is voorgesteld om in sportscholen te controleren.

‘Het probleem zit evenwel vooral in de anders georganiseerde sport, met name bij de sportscholen en fitness-centra.’

Het is Atsma een doorn in het oog dat amateursporters in Nederland nu vaker worden gecontroleerd dan recreatieve sporters van wie met name in de krachtsport bekend is dat ze zich gemakkelijk laten verleiden tot het gebruik van anabole steroïden (spierversterkers).

Volkskrant, 15-11-2005

De Nederlands politiek stond echter niet te springen om achter anabolen-gebruikers aan te gaan door in sportscholen te controleren. Zoals eerder beschreven in een artikel uit 2015 interesseren anabolen de Nederlandse justitie überhaupt al weinig. Helemaal vergeleken met de Belgen. Hier zijn anabolen vaak ‘bijvangst’ bijvoorbeeld wanneer men op zoek is naar een XTC lab of invalt bij een motorclub.

Goede zaak?

Wat mij echter verbaasde was mijn persoonlijke reactie destijds op de berichten van controles in gym in België. Belachelijk vond ik het, maar ik kon niet echt goed uitleggen waarom.

Ik ben immers een natural bodybuilder die liever een wereld had gezien zonder anabole steroïden, groeihormoon en misbruik van insuline voor spiermassa en minder lichaamsvet. Als het nooit had bestaan, dan had de lat immers nooit zo hoog gelegen. Dan maakte je nog steeds indruk zonder er uit te zien als een tekenfilmfiguur. Zou ik dan niet blij moeten zijn met pogingen om het gebruik van anabolen tegen te gaan? Zou ik dan niet moeten hopen op controles in de sportschool zodat ik lachend in een potje kan pissen?

Volgens mij ben ik gewoon gewend aan de huidige situatie waarin het recreatieve gebruik van anabolen een persoonlijke keuze is. Als het gaat om bodybuilding in wedstrijdverband dan is het gebruik  zo gewoon dat van valsspelen nauwelijks meer sprake is. Een beetje het Armstrong argument. De Belgische justitie trekt het recreatieve gebruik gelijk met gebruik in competitieverband, zowel wat de amateurs als pro’s betreft. Door ook actief te controleren op recreatief gebruik komen deze controles meer terecht in de sfeer van drugsbestrijding dan dopingcontroles.

Misschien vergelijk ik het maatschappelijke probleem dat anabolen vormen met de problemen die voortkomen uit (ander) drugsgebruik en bezit van verboden middelen. “Hebben ze niets belangrijkers te doen?”. Maar dat is natuurlijk zo’n non-argument. Het feit dat er grotere problemen bestaan betekent niet dat dit ‘probleem’ geen aandacht verdient. De vraag is of het proportioneel is.

Kansloos?

Dit soort repressieve maatregelen werken mijn inziens echter niet of nauwelijks. Ten eerste kan je iemand niet verbieden aan bodybuilding te doen zoals je een wielrenner uit de bond kunt gooien. Ja, je kunt deelname aan wedstrijden verbieden en zelfs lidmaatschap van een sportschool. Maar je hebt geen wedstrijden of een sportschool nodig om eruit te zien als een bodybuilder. Zelfs al zou je dagelijks in iedere gym controleren dan zou je daarmee dus niet kunnen voorkomen dat het testosteron zich van sportscholen naar homegyms verplaatst.

Je zou ook naar iedere wedstrijd kunnen gaan om te controleren. Kijken of daar meer deelnemers overblijven dan na de inval in Vlissingen toen iedere atleet vluchtte voor controleurs. Bodybuilding als sport uitroeien en hopen dat daarmee gespierde mensen uit het straatbeeld verdwijnen als tactiek. Maar zoals we onlangs ook beschreven, hebben veel mensen die trainen voor spiermassa helemaal niets met wedstrijden. Je zou dan ook internationaal alle Insta fit rolemodels moeten controleren en accounts opheffen na een positieve controle. Succes.

Referenties

  1. forum.bodybuilding.nl/topics/dopingcontrole-fitness.267543/
  2. forum.body-fitness.nl/Dopingcontrole-in-Fitness-resultaat-m450276.aspx
  3. dopinglijn.be/dopingcontrole-wat-wie-hoe/dopingcontrole-wie-wanneer-waarom/wie-wordt-gecontroleerd/
  4. en.wikipedia.org/wiki/Toney_Freeman
  5. st.nu/medelpad/sundsvall/har-grips-stjarnan-misstankt-for-dopningsbrott
  6. volkskrant.nl/binnenland/dopingcontrole-op-sportschool-bepleit~a686780/
  7. plus.lesoir.be/146240/article/2018-03-19/le-kroll-du-jour-sur-les-controles-antidopage-dans-les-salles-de-sport
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen