fbpx

Filemon gebruikt anabolen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Voor een tv-programma gebruikt Filemon anabolen in een poging zijn droomfiguur te bereiken en informatief te zijn. Hij slaat wat mij betreft de plank volledig mis op beide punten. 

Genante vertoning bij De Wereld Draait Door

Vandaag zat ik te kijken naar De Wereld Draait Door. Filemon schoof aan. Tijdens een eerdere poolparty vergeleek hij zijn “welvaartsbuikje” met de sixpacks om hem heen en besloot dat hij dat ook wilde. “Ik wil één keer in mijn leven alles geven om dat goede lichaam te krijgen”. Mathijs van Nieuwkerk: “Die jongens op die poolparty, die waren toch allemaal 20-22…Je bent 36, hoeft toch niet meer?”.

Mathijs vraagt hem het tussenresultaat te tonen en (niet onbegrijpelijk) gegeneerd trekt Filemon zijn T-shirt uit er nogmaals op wijzend dat het een tussenstand is.

Wat je vervolgens als kijker vind van zijn resultaat is natuurlijk subjectief en hangt af van je referentiekader. Hij durft op tv zijn shirt uit te trekken, daar valt tenminste iets voor te zeggen. Over het resultaat zou ik me normaal dan ook niet negatief over uitlaten als ik er persoonlijk niet van onder de indruk zou zijn. Ik ben fitness-fotograaf en bezoek bodybuild-wedstrijden, dus mijn lat ligt nogal hoog. Ik kijk dan ook liever naar waar je vandaan komt en wat dat betreft kan je zien dat Filemon een mooi resultaat heeft behaald.

Al mijn positieve gedachten worden vervolgens in één klap vervangen door allerlei lelijke gedachten wanneer heel luchtig wordt vermeld dat Filemon ook anabolen heeft gebruikt. De 39 jarige, natural bodybuilder (mét sixpack) in mij komt “WTF-end” overeind.

Ik probeer me te bedenken waarom ik zo verontwaardigd ben. Ik heb immers uitgebreid geschreven over anabolen omdat ik pro voorlichting ben en anti demonisering. Ik heb echter ook  in eerdere artikelen duidelijk gemaakt welke gevallen van gebruik ik me wel voor kan stellen en welke gevallen ik alleen maar kan veroordelen. Het geval van Filemon valt voor mij om meerdere redenen in de tweede categorie.

Voorlichting

Filemon’s beste argument om anabolen te gebruiken, is in principe een goede. Sterker nog ik heb om dezelfde redenen zelf overwogen eenmaal te kuren om alle effecten hiervan te documenteren en mijn ervaringen te delen (uiteindelijk niet gedaan om mijn “maagdelijkheid” als natural niet te verliezen). Journalistiek en moreel gezien zou ik daar dus niets kwaad ik kunnen zien, denk je misschien.

Fout, want Filemon is mij niet.

Filemon als proefkonijn voor anabolengebruik is nogal nutteloos. De bijwerkingen die hij beschrijft qua libido en agressie zijn welbekend. Maar belangrijker nog:

Hij is net begonnen met trainen!

Hij zou nu vollop moeten profiteren van de zogenaamde newbie-gains, de snelle winsten die je ervaart als je net begint met trainen. Door in die periode al anabolen te gebruiken, heb je geen idee wat nu het effect is van je training en wat het effect is van de anabolen. Pas als je jaren getraind hebt en de winsten steeds moeizamer komen, is het effect van anabolen duidelijk.

Ook is het handig als je weet waar je over praat en begrijpt wat er in je gespoten wordt.

Weer het cliché-beeld

Filemon’s uitspraken zijn mijns inziens ook beledigend voor waarschijnlijk de meeste jongens op die poolparty waarover hij sprak. Voor de duidelijkheid:

Voor een sixpack heb je geen anabolen nodig!

Aan tafel bij Mathijs wordt het beeld gecreëerd dat anabolengebruik er “standaard bij hoort”. Stel dat Filemon geïnteresseerd zou zijn in wielrennen, zou hij dan ook zeggen:

“En ik heb natuurlijk EPO gebruikt”

In die vergelijking is een sixpack niet bepaald vergelijkbaar met de Tour de France, eerder met een tocht over de afsluitdijk met tegenwind: Lastig, maar te doen.

Gaat het om een sixpack dan is anabolengebruik niet nodig hoewel het een en ander wel makkelijker kan maken. Simpelweg lang genoeg de juiste voeding en je komt er zelfs zonder training. Natuurlijk, cardio en meer spiermassa helpen, maar het enige wat je echt nodig hebt is discipline.

Maar je wilt natuurlijk ook nog wat spiermassa overhouden. Dat betekent dat je dus moet opbouwen naast afbreken en dat duurt inderdaad langer. En wat is daar mis mee Filemon? Je lijkt het begrepen te hebben als je zegt:”Bodybuilding is een lifestyle”. Maar dat strookt er natuurlijk totaal niet mee als je het vervolgens nodig vind om in je eerste zes maanden al te beginnen met anabolengebruik. Je kunt natuurlijk nogmaals het journalistieke argument opwerpen, maar je kunt duidelijk uit Filemon’s woorden opmaken dat hier ook een sterk persoonlijke motivatie als drijfveer gold. Hij wilde “dat goede figuur” en dat kon niet snel genoeg gaan.

“Basismateriaal”

Voglens de AD van afgelopen dinsdag merkte Filemon “dat zijn transformatie niet zo’n vaart liep”. Filemon spreekt in DWDD ook herhaaldelijk over het betere “basismateriaal” van anderen. Hier ligt misschien de enige “positieve waarde” van Filemon’s actie: Het laat zien dat anabolengebruik het gebrek aan goede genen en/of langdurige toewijding niet compenseert.

De belangrijkste reden dat ik anabolengebruik in sommige gevallen niet wil veroordelen, is omdat ik zelf wel gezegend ben met aardige genen. Als jezelf in een half jaar (natural) meer bereikt als anderen in enkele jaren met anabolengebruik dan is het nogal makkelijk lullen. Ik weet niet wat ik zou doen als ik zo weinig resultaat zou zien. Misschien had ik het wel opgegeven. Misschien had ik ook wel geprobeerd anabolen te gebruiken om er vervolgens achter te komen dat die alleen zinvol zijn op lange termijn en de bereidheid er een levensstijl van te maken.

Het punt is Filemon: Als je wilt vasthouden wat je hebt bereikt of meer resultaat wilt boeken dan zal je je voor de lange termijn moeten toewijden. De vraag is dan of je een lifestyle met of zonder anabolengebruik voor je ziet. Dat terwijl je nu geen idee hebt wat je natuurlijk zou kunnen bereiken.

Niet bepaald promotie voor bodybuilding

Ik heb dit express bewaard tot het einde. Je weet wel, een beetje de frustratie er eerst uittypen. Eerder schreef ik mij niet negatief uit te willen laten over Filemons tussenstand, maar ik kan er niet omheen. Een tot nu toe ongedefinieerd gevoel van ergernis toont tijdens het schrijven zijn bron. Ik besef dat Filemons optreden simpelweg de slechtste promotie voor bodybuilding ooit is.

“Doe aan krachttraining! Train hard, let op je voeding, gebruik anabolen, verklein de omvang van je testikels met 1/3 en verlies je libibo. In Slechts zes luttele maanden kunt ook u er zo uitzien:”

filemon

Te vroeg geoordeeld?

“Filemon staat strak” is vanaf 3 maart te zien bij BNN op NPO3. Ik zal natuurlijk kijken. Niet om m’n ergernis moedwillig te voeden, maar in de hoop verzachtende omstandigheden te vinden voor zijn keuze.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen