fbpx

Anabolen en XTC Lab opgerold: “Want ik heb doping & drugs”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Een in april opgerold drugslab blijkt nu ook anabolen geproduceerd te hebben. Zo meldt het OM aan de NOS vandaag [1].

Doping en drugs

Anabolen en Drugs, een nieuwe combinatie in drugslabs. Althans volgens de woordvoerder van het OM. In Rotterdam werd op 18 april dit jaar een inval gedaan in een loods naar aanleiding van een onderzoek naar gestolen auto’s. Daar trof men een drugslab aan waar XTC en amfetaminen werden geproduceerd. Nu blijkt uit onderzoek van Het Nederlands Forensisch Instituut dat er ook anabole steroïden werden geproduceerd.

“De stoffen werden onder onhygiënische omstandigheden gemengd. Als je op die manier anabolen produceert, is dat een groot risico voor de gezondheid van de gebruikers. Die weten uiteindelijk niet wat ze spuiten of slikken.”

“Liever doping dan drugs”

“We zijn die combinatie niet eerder tegengekomen”, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Dat verbaast me, maar tegelijkertijd ook niet.

Kijken we naar de handel in anabole steroïden dan zal menig gebruiker je kunnen vertellen dat hetzelfde “mannetje” dat ze voorziet in anabole steroïden hetzelfde mannetje is dat zorgt dat hun weekenden wat vrolijker zijn. Vreemd is dat niet, beiden zijn illegaal en dealers zijn altijd bereid te springen in een markt die door de wetgever verboden is. Iemand moet toch immers aan de vraag voldoen. We zien dus al regelmatig dat bij invallen anabolen worden gevonden als bijvangst van een operatie die toch vooral op harddrugs gericht was [2,3].

Thuislabs voor drugs zijn niet nieuw. Thuislabs voor anabolen echter ook niet. Twee jaar geleden sprak ik met journalist Dirk Bayens ter voorbereiding op een uitzending van KRO Reporter over thuislabs die anabolen produceren. Volgens bronnen in zijn programma zouden er destijds zo’n 8 labs zijn in Nederland. Naast dealers die handelen in beiden was het dus slechts een kwestie van tijd voor er een lab gevonden werd waarin beiden werden geproduceerd. In dat opzicht verbaast het dat het niet eerder gebeurd is.

Aan de andere kant. De handel in en het gebruik van anabole steroïden interesseert de Nederlandse Justitie geen zak, zoals ook duidelijk blijkt uit diezelfde uitzending van KRO Reporter. Daarin klagen Belgische politieagenten en medewerkers van Justitie over de magere inzet van Nederland en het ontbreken van een specifiek team in Nederland dat zich hierop richt zoals in België. Er is hier ook geen wetgeving tegen de handel in en productie van anabolen. Het valt simpelweg onder de geneesmiddelwet.

“Anabolen? Boeiuh”

Je kan in Nederland waarschijnlijk beter een drugsprobleem hebben dan een verslaving aan anabole steroïden. Drugs kan je laten testen, anabolen niet. Toen ik voor een artikel over vervuilde supplementen een fatburner wilde laten testen na klachten van lezers, kon ik hiervoor niet terecht bij de gebruikelijke instanties die wel drugs testen voor de wekelijkse feestvierder.

Voor drugs kan je terecht bij diverse instanties om te praten over je problemen. Aan anabolengebruik wordt nauwelijks aandacht besteedt. Ten opzichte van drugs en drankgebruik is het probleem “te klein” voor de Nederlandse overheid om daar een apart beleid voor op te stellen. Anabolengebruik interesseert hier niemand tenzij het om wielrennen gaat.

Kwaliteit onbekend

Anabolen kan je op verschillende manieren verkrijgen. Via de officiële weg, met een verwijzing van je arts bijvoorbeeld. Formeel zou dit echter vooral gebeuren in situaties waarin je natuurlijke testosteronproductie zo laag is dat toediening van testosteron nodig is om normaal te kunnen functioneren.

Een andere manier is om deze vanuit het buitenland te laten komen. Dit kan van legitieme fabrikanten zijn die in andere landen minder te maken hebben met wetgeving tegen verkoop, waarop het er vervolgens op neerkomt om het in Nederland te krijgen. Kopers nemen hierbij voor lief dat niet alles langs de douane komt.

Een derde manier is via thuislabs. Je bespaart daarmee de noodzaak om het nog over de Nederlandse grens te krijgen als het hier geproduceerd is. Ook in het buitenland gekochte anabolen kunnen echter nep-producten zijn, zogenaamd van een bekende farmaceut met gekopieerde of nagemaakte labels. Daarom weten veel anabolengebruikers precies hoe het potje, het label en de deksel van de door hun gebruikte producten eruit horen te zien. Zoals de dopingautoriteit aangeeft bij de NOS kwamen deze nep-producten vooral uit China. Iedereen echter, die Scarface, of één van de talloze daarop gebaseerde films heeft gezien, weet dat er meer te verdienen valt als je de “middleman” uitschakelt. Waarom Chinezen betalen voor troep als je zelf troep kunt produceren?

In eerdere artikelen over anabolen en vervuilde supplementen ging ik al in op het grote aantal anabole steroïden die niet de stof bevatten die ze zouden moeten bevatten of in iedere geval niet in de genoemde hoeveelheden. Je weet dus niet wat en hoeveel je binnenkrijgt en je komt er moeilijk achter tenzij je zelf een lab betaalt om het te laten testen en dat dan voor iedere batch.

Eigen risico?

Het is waarschijnlijk omdat ik een natural ben die graag gezien had dat anabole steroïden nooit ontdekt waren. Een zacht stemmetje diep in mij zegt dat mensen die troep spuiten de consequenties maar moeten accepteren. Het is echter altijd makkelijk een ander op zijn zwaktes aan te spreken wanneer jezelf  andere zwaktes hebt die op dat moment “off topic” zijn. Iemand aanspreken op overgewicht terwijl jezelf drie pakjes sigaretten per dag rookt bijvoorbeeld.

Toch denk ik dat specifiek deze groep zeer hardnekkig kan zijn. Bodybuilders lopen vaak tegen onwetendheid aan. Onwetendheid over voeding, training én anabolengebruik, zelf door artsen. Ze zijn vaak gewend overdreven verhalen te horen over de risico’s van gebruik waardoor reële waarschuwingen niet meer gehoord worden. Als je het gevoel hebt meer te weten dan je arts, dan neem je diens advies niet meer serieus.

Een alcoholist weet diep van binnen dat wat hij doet niet goed is net zoals dat geldt voor een drugsverslaafde. Hoezeer ze ook proberen zichzelf en jou wijs te maken dat ze gewoon kunnen functioneren. Veel anabolengebruikers die ik persoonlijk ken, zijn van mening dat ze alle risico’s goed kennen en weten te beheersen. In sommige gevallen deel ik die mening in de zin dat de gebruiker over veel kennis beschikt.  In andere gevallen is duidelijk dat dit echt niet het geval is.  Bijvoorbeeld als je als gebruiker aan mij, een niet-gebruiker, vraagt hoe om te gaan met bepaalde problemen waar je tegen aan loopt. Deze vragen worden mij natuurlijk gesteld omdat bekend is dat ik er uitvoering over schrijf, maar dan nog: Als ik degene was die dat spul erin spoot, reken dan maar dat ik nog veel meer zou weten over het onderwerp. Bovendien zou ik willen weten wat ik spuit en dat blijkt in praktijk dus erg lastig.

“Als je bitch wilt flexen, is ’t geen probleem”

Ach waar doen we eigenlijk moeilijk over? Het is toch alleen maar handig om niet eerst naar je xtc dealer te moeten gaan en vervolgens langs je anabolen-mannetjes voor een lekker weekendje uit Geordie Shore-stijl? Pilletje erin, spuitje erin en knallen met je spierballen. Niet alleen kan je nu terecht op één adres “for all your christmas shopping”, maar ook nog eens goedkoper omdat je direct bij de bron bent. “Ik zeg doen!”.

Aan de andere kant wel klote als je zelf alleen anabolen gebruikt en je anabolen-leverancier wordt opgepakt omdat hij erachter kwam dat de productie van XTC toch meer opleverde. Moet je weer op zoek, zucht. Doet me een beetje denken aan de Godfather waarin de oude garde liever geld blijft verdienen aan “nette zaken” als prostitutie en afpersing. Die “vuile” drugshandel levert dan wel veel geld op, maar ook de aandacht van de politie.  Tja, je kan niet alles willen.

Referenties

  1. nos.nl/artikel/2067176-xtc-fabrikanten-werpen-zich-ook-op-anabolen.html
  2. destentor.nl/algemeen/binnenland/politie-vindt-harddrugs-en-anabole-stero%C3%AFden-bij-inval-sportschool-drunen-1.4604091
  3. wos.nl/nieuwsbericht/item/20151105-inval-in-maassluis-autobedrijf-vanwege-xtc-onderzoek/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen