Anabolen

Een van de onderwerpen waar je helaas vaak mee te maken krijgt zijn anabolen, of voluit anabole androgene steroïden. Anabole androgene steroiden kortweg AAS, zijn synthetische versies of afgeleide versies van testosteron. Dit hormoon speelt een wezenlijke rol bij het ontwikkelen van spiergroei en wordt daarom door veel sporters die snel en onnatuurlijk resultaat willen bereiken aangewend in de vorm van AAS.

Laten wij beginnen met ons standpunt: wij zijn niet voor het gebruik van enige vorm van anabolen of afgeleiden daarvan. Met onze teksten willen wij sporters informeren over de werking en de gevaren.

Onderstaande is de korte uitleg over anabolen. De uitgebreidere uitleg vind je in het artikel: “Anabole steroïden (AAS)”

Geschiedenis Anabolen

Anabolen worden al enige tijd gebruikt in de sportwereld. Zo werd er in de jaren ’50 al gebruik van gemaakt van het bekende Dianabol, door de Amerikaanse Dr John Ziegler. Hij diende dit toe aan de Amerikaanse gewichtheffers om op die manier sterker voor de dag te komen tegen de Russen. Overigens maakten de Russen in die tijd ook al gebruik van vergelijkbare vormen van anabolen. In de loop van de jaren zijn de anabolen steeds verder ontwikkeld en geavanceerd. Hieronder een uitleg over de werking van anabolen in grote lijnen.

Hoe werken anabolen

Voordat we dieper duiken in de werking van anabolen, willen we eerst wat dieper ingaan in de werking van het mannelijk hormoon: testosteron. Testosteron wordt vanwege de uitwerking van mannelijke eigenschappen vaak het mannelijk hormoon genoemd, maar het hormoon komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Zo vindt de productie van testosteron bij de mannen voornamelijk plaats in de zaadballen en bij de vrouwen wordt testosteron aangemaakt in de eierstokken, hetzij in veel mindere mate. Het is een hormoon dat via het bloed naar de organen getransporteerd wordt om daar zijn werking uit te voeren. Vaak wordt de aanmaak van bepaalde hormonen gereguleerd door de aanwezigheid van andere hormonen. Hierover later meer.

Vanwege de gunstige eigenschappen op voornamelijk spiergroei en kracht is het hormoon testosteron vaak synthetisch nagemaakt. Dit is sinds de jaren ’40 van vorige eeuw mogelijk. Doordat de hormonen nagemaakt konden worden, konden ook de werking- en werkingsduur vergroot worden. Anabolen hebben 2 werkingen:

 • Androgene werking: dat zijn de vermannelijkende effecten zoals baardgroei, lage stem, agressie
 • Anabole werking: Letterlijk de “weefsel bouwende” werking, zoals spiermassa (in tegenstelling tot “katabool” dat de afbrekende werking inhoudt).

Vandaar de naam Anabool Androgene Steroïden waarbij “Steroïde” slaat op het feit dat het geslachtshormonen zijn.

De originele toepassing van anabolen is vanwege medische redenen. Anabolen zijn dus ontworpen als medicijn. Veel bekende anabolen zijn Nandrolon (Edgar Davids en Frank de Boer zijn verdacht geweest van het gebruik van dit anabool) en stanozolol, ook wel stromba genoemd. Naast de anabolen zijn er producten die op een natuurlijke manier de hoeveelheid testosteron in het lichaam zouden kunnen verhogen, de zogenoemde testosteron boosters. Deze testosteron boosters zijn goedgekeurd door de Nederlandsche Voedsel en Waren authoriteit en mogen verkocht worden in Nederland. De werking van deze producten zijn niet altijd bewezen dus lees je goed in voordat je de keuze maakt om deze vorm van voedingssupplementen te kopen.

Anabolen Pillen en Anabolen Injecties

Er zijn twee manieren waarop je anabolen kunt toedienen: in de vorm van pillen en injecties. Orale anabolen dien je via de mond toe te dienen en passeren de maag, nieren en lever. De lever breekt in veel gevallen de steroiden af, waardoor de werking ook afgebroken wordt. Daarom voegt men alkyl toe aan anabolen, waardoor de anabolen de lever kunnen passeren. Dit is van belang omdat anders de werking uitblijft. Maar door het toevoegen van alkyl aan de anabolen, worden ze giftig voor de lever. Deze anabole steroiden zjn bekend als 17-AA steroïden of 17 alpha alkylated steroids. In kleine hoeveelheden hoeft dit geen groot probleem te zijn, maar ongevaarlijk is dit niet voor de lever.

Wanneer je anabolen injecteert heb je dit probleem niet en komen de steroiden gelijk in de spieren terecht. Injecteerbare anabolen zijn dan ook in principe veiliger. Let op: veel mensen denken dat je injecteert in een ader, maar dat is dus niet zo.

Anabolen die oraal ingenomen worden kunnen schadelijk zijn voor de lever. Vaak gebruik je anabolen in een cycle, dit wordt in het Nederlands een kuur genoemd. De cycles zijn zo afgestemd dat ze maximaal effect hebben op spieren en minimale impact veroorzaken aan de lever of andere organen.

De algemene gedachte is dat anabolen-kuren die je injecteert veiliger zijn dan anabolen die je middels pillen dient in te nemen. Er zijn minder afvalstoffen en er treed minder schadelijk effect op voor je lever dan bij anabolen die je moet slikken. Het nadeel van anabolen die je moet injecteren is dat je met naalden aan de slag moet en je spieren kunnen pijn doen na een injectie. Daarom worden de beide vormen ook wel samen gebruikt, oftewel gestacked.

Testosteron pleisters en crèmes

In de medische zorg zijn testosteron pleisters en crèmes veelgebruikt voor mensen met een testosteron tekort.

Voordelen zijn duidelijk. Er is geen giftige werking op de lever en er hoeft niet gewerkt te worden met injectienaalden. De pleisters en crèmes zijn makkelijk in gebruik en zorgen voor een geleidelijke afgifte.

De nadelen zijn het dagelijks moeten aanbrengen, maar vooral het feit dat de mate en snelheid van opname in de bloedsomloop verschilt per persoon. Hierdoor is het bepalen van de de exacte benodigde dosering moeilijker.

Bijwerkingen van anabolen

Een van de bezwaren om anabolen te gebruiken zijn de bijwerkingen. Zoals hierboven beschreven is de veiligheid voor je organen erg te betwijfelen, zeker bij het slikken van anabolen in pilvorm. Daarnaast kunnen anabolen nog andere bijwerkingen hebben. Hieronder een opsomming van eventuele bijwerkingen van anabolen:

 • Borstvorming bij mannen, gynaecomastie
 • Hartziekten
 • Vaatziekten
 • Menstruatiestoornissen bij vrouwen
 • Vermannelijking bij vrouwen
 • Groei van de clitoris bij vrouwen
 • Erectiestoornissen bij mannen
 • Prostaatvergroting bij mannen
 • Krimpen van zaadballen bij mannen
 • Haaruitval zowel bij mannen als vrouwen
 • Agressiviteit
 • Pijnlijke erecties
 • Leverfunctiestoornissen
 • Acné

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat de werking van het hormoon testosteron veelzijdig is en dat de mens creatief is gebleken om dit hormoon na te bootsen middels anabolen. Helaas voor de snelle jongens die graag zonder teveel moeite een mooi fysiek willen bouwen is dit geen weg zonder risico’s. Het gebruik van anabolen kent ontzettend veel mogelijke bijwerkingen en permanente schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Het is erg jammer dat velen al naar anabolen grijpen zonder eerst alles uit training en voeding te halen én zonder de benodigde kennis over AAS. Dit zorgt dat er veel meer natuurlijk bereikt had kunnen worden indien men hiertoe de discipline en het geduld had. Misschien had je dan wel gezien dat je helemaal niets extra’s nodig hebt om je doel te bereiken. Bovendien zou meer kennis over AAS veel bijwerkingen die nu optreden door gebrek aan kennis kunnen voorkomen.