COACH LOGIN

WAT IS CARDIOTRAINING

Het woord cardio, cardio fitness of cardiotraining kom je veelvuldig tegen. De uitleg rondom dit onderwerp kun je lezen in de basisregels cardio. Indien je wilt beginnen met cardiotraining kun je kiezen uit meerdere cardio oefeningen en is het aan te bevelen om een trainingsschema te gebruiken. Cardio is een afkorting van cardiovasculair, wat staat voor een training waarbij je hart en bloedvaten aan het werk zet. Het is een vorm van lichaamsbeweging waarbij de hartslag flink omhoog gaat voor een langere periode. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen en fietsen, maar je kunt cardiotraining ook binnen doen zoals op een loopband, cardiotrainer of roei apparaat.

Omdat cardio een vorm van training is waarbij je hartslag omhoog gaat is het een aerobe training. Een aerobe workout is een workout waarbij zuurstof aan te pas komt. Het verschil tussen aerobe en anaerobe houdt in dat in het laatste geval het lichaam geen gebruik maakt van zuurstof voor haar energiebehoefte. Of je eerst krachttraining voor cardio of cardio voor krachttraining hangt erg af van de individuele doelstelling.

Het lichaam gebruikt tijdens een cardio workout voornamelijk koolhydraten, opgeslagen in de vorm van glycogeen in de spieren als energiebron. Zodra deze op zijn worden de vetreserves aangesproken om energie te leveren. Afvallen met cardiotraining is mogelijk maar niet noodzakelijk. Naast de individuele vormen van cardiotraining heb je ook cardio training in de vorm van groepslessen. Beide vormen hebben meerdere voordelen voor het lichaam zoals conditie opbouwen, sneller herstellen na blessures, meer weerstand tegen stress en ziektes.

Cardio Fitness

In het channel Cardio behandelen we topics over cardiovasculaire training zoals hardlopen, maar ook zaken als gewichtsverlies in relatie met cardiotraining komen aan de orde. Cardio, of cardio training, staat voor het type fitness training waar de hartslag een grote rol speelt, om conditie te verbeteren of om te kunnen afvallen. Conditie opbouwen, conditie trainen, maximale hartslag berekenen, vet verliezen en afvallen komen allemaal aan bod in het channel cardio. Daarnaast behandelen we de diverse sporten en groepslessen zoals BodyPump in dit channel.