COACH LOGIN

Wat is alcohol

De productie van alcohol vindt plaats door middel van gisting van gerst voor bier of van druiven voor de productie van wijn. Wanneer de omstandigheden qua temperatuur goed zijn kan er bij fijngedrukte druiven of gerst alcohol ontstaan wanneer dit in contact komt met suikers. De gist is hoofdverantwoordelijk dat de suiker in het vruchtensap of vruchtenmoes verandert in alcohol en koolzuurgas.

Spieren hebben vocht nodig om te groeien. Dat alcohol uitdroogt, weet bijna iedereen die wel eens een kater heeft gehad en zich afvroeg hoe die een volgende keer voorkomen kon worden. Dehydratatie (uitdroging) is namelijk één van de vier bekende oorzaken van een kater.

Het anabool-androgene-hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het bouwen van spiermassa. Het verlagende effect van alcohol op testosteron is in meerdere onderzoeken aangetoond. Onderzoekers van TNO in Zeist toonden een verlaging van testosteron in mannen na “matig gebruik”.

Alcohol remt de anabole processen in het lichaam die zorgen voor spiergroei o.a. door het verlagen van testosteron en stimuleert juist de processen die voor afbraak van de spieren zorgen door stijging van cortisol en uitdroging.

Alcohol en sport

Alcohol en sport gaan niet samen. Niet alleen vanwege de kater die alcohol kan veroorzaken. Het effect op spiergroei, spierherstel en overige processen die kunnen bijdragen om in een betere shape te komen zijn nog veel groter. Je leest hier meer over het effect van alcohol op testosteron, op je vochthuishouding en ook op de impact van alcohol op het stresshormoon, cortisol.