fbpx

Big Ramy de grootste bodybuilder ooit

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 6 minuten

31 mei 2015 werd bodybuild geschiedenis geschreven. Toen “Big Ramy” zich plaatste voor de Mr. Olympia 2015 door de Arnold Classic Brazil te winnen, deed hij dit met een record brekend wedstrijdgewicht van een slordige 143 kilo.

Mamdouh Elssbiay

Mamdouh Elssbiay wordt voor het gemak maar “Big Ramy” genoemd en terecht. Het is pas twee jaar geleden toen hij schijnbaar uit het niets de New York Pro 2013 won (en dezelfde nacht vader werd). Hierover schreef ik reeds in:”Uitslag New York Pro 2013″. Het was zijn eerste wedstrijd bij de pro’s. Hij had zich eerder al gekwalificeerd voor de Mr. Olympia 2013 waar hij dat jaar als 8e eindigde.

Biografie “Big Ramy”

Mamdouh werd geboren in Egypte in een vissersfamilie en heeft tot zijn 22e als visser gewerkt. Nadat hij met zijn broers naar Koeweit verhuisde, begon hij in 2003 te trainen. Zijn grote voorbeelden op dat moment waren Dorian Yates gevolgd door Victor Martinez. Saillant detail is dat het diezelfde Victor Martinez was die moest toezien hoe Big Ramy de eerste plaats voor zijn neus weg pikte in New York, 2013. Hij trainde in 2003 echter slechts iets langer dan een half jaar toen hij moest stoppen door een ongeluk.

Ik kan nergens terugvinden wat voor soort ongeluk dat was, maar het zou me niets verbazen als het iets te maken had met gamma-straling of een val in een vat groeihormoon. Pas in 2010 pakte hij de draad weer op. Ja, je hoort het goed; deze reus is pas 5 jaar serieus bezig met bodybuilding en behaalde binnen 3 jaar zijn pro-licentie!

O2 Gym

Hij begon dat jaar te trainen in Oxygen Gym waar hij een baantje had gekregen. In 2011 was zijn gewicht nog zo’n 97 kilo met een niet al te laag vetpercentage. De sportschool eigenaar Bader Boodai (die de grootste promotor van bodybuilding is in Koeweit) zag zijn potentie en vroeg de bekende bodybuilder Dennis James, die regelmatig op bezoek kwam in de sportschool, om hem te begeleiden.

Het jaar erop stond Ramy in wedstrijdvorm (dus droog) op het podium bij zijn eerste wedstrijd, de Amateur Olympia 2012. Hij woog toen inmiddels 130 kilo, schoon! Dat is natuurlijk bizar. Zelfs voor “newby gains” is 30 kilo in een jaar, zachtjes uitgedrukt, “opmerkelijk” te noemen. Het zal je niet verbazen dat hij won in zijn klasse “super heavy weight”. Daarmee kwalificeerde hij zich voor de Mr. Olympia 2013 bij de pro’s. Dennis James adviseerde hem eerst nog een andere pro wedstrijd mee te doen. Zo zou hij wat meer bekendheid krijgen voordat hij meedeed aan de Olympia 2013. Die ander wedstrijd werd de New York Pro die hij dus won (en opnieuw won in 2014).

Hoe is Big Ramy zo groot geworden?

Tijdens die Arnold Classic Brasil op 31 mei 2015 woog Mamdouh zo’n 143 kilo (315 lbs). Om dit in perspectief te plaatsen; 8-voudig mr. Olympia Ronnie Coleman die als het toppunt van massa werd gezien, verscheen niet zwaarder dan 136 kilo op het podium. En dat was in zijn latere jaren toen dit gewicht zich ook een weg naar zijn vooruitstekende buik wist te vinden. Mamdouh zit daar nu al overheen! Hoe is dat mogelijk? Laten we de variabelen eens opnoemen:

 • Aanleg
 • Training
 • Voeding
 • AAS, groeihormoon (en synthol?)

Aanleg

Laten we beginnen met aanleg. In het artikel over myostatine (een soort natuurlijke rem op spiergroei) noemde ik al dat van Ramy wel eens is gesteld dat hij een myostatine deficiency heeft.

Omdat deze natuurlijke rem niet of minder zou werken, zou hij van nature gespierder zijn zoals de bekende dikbil koeien. Dit is echter nooit aangetoond. Ongetwijfeld beschikt hij over enorme aanleg tot spiergroei ten opzichte van de gemiddelde persoon, maar dat geldt voor iedere bodybuilder op dat niveau.

Toch ziet Dennis James vooral in zijn aanleg de oorzaak en ook hij vermoed een myostatine deficiency [1].

His body is just different. I can’t even explain it, it’s honestly incredible. This is probably one out of a billion people who can grow the way he can grow.” I really think Ramy is like one of those myostatin-deficient kids, where no matter what you do, because of his genetics, he just keeps gaining. I’ve never worked with such a genetically gifted person.

Dennis James, Flex magazine

Training

Keken we anno 2015 naar de training dan zagen we daarin ook niets bijzonders als we die vergelijken met andere bodybuilders. Hij werd getraind door Dennis James die hem liet trainen zoals hij zelf ook traint.

Als er al iets opvalt dan is het dat hij veel toestellen gebruikt, net als Phil Heath. Iets wat de hardcore bodybuilders altijd juist afraden. Zelf trainde hij eerst ook vooral met losse gewichten. Omdat hij echter altijd alleen trainde, vond hij toestellen erg handig omdat hij dan geen spotter (hulp) nodig heeft wanneer hij tot het uiterste traint. Ook houdt hij van het feit dat hij de contractie van de spieren beter voelt met toestellen.

Voeding

Zelf noemde Ramy naast aanleg vooral voeding als belangrijkste factor in een interview met Flex Magazine [2]

First of all, genetics plays a big part. I have very good genetics and don’t put on fat easily. Second, I get some sort of cardio in every day off-season, even if it’s just 15 minutes on a treadmill after I lift. But everyone starting out in bodybuilding needs to realize that nutrition is the real secret to winning shows. Anyone can lift heavy weights, but to grow as much as I did in just three years, you need to be exceptionally disciplined with your food intake and never miss meals, no matter what.

I believe you need to take in carbs, fats, protein, and a little simple sugar in the form of fruit every day. I keep my diet very simple and hardly ever cheat, which is how I stay lean off-season.

Someone who’s just starting out can adjust the number of meals to five or six, but the key is eating every two to three hours, even if that means waking up to drink a shake. If you keep the diet simple, there are no excuses for missing meals.

Big Ramy, Flex Magzine, 2 december 2013

Ik neem het direct van hem aan, maar dit zijn zaken die iedere bodybuilder je kan vertellen en verklaart niet waarom hij zoveel sneller, zoveel zwaarder is geworden dan de concurrentie. Dennis zegt bovendien dat het weinig uitmaakt wat hij eet. Mamdouh zou zelfs in spiermassa groeien of deze behouden wanneer hij een tijd lang slechts 75 gram koolhydraten per dag eet [1].

He responds so well to whatever he eats. I’ve never seen anything like it. He had all the size he ever needed, he just needed to come in ripped, so I put him on a low-carb diet. Here is the amazing part: Where other people would lose muscle on low-carb diets, he would still gain weight and or maintain it. He was on 75 grams of carbs for a while and almost lost nothing.

Dennis James, Flex magazine

Anabolen

Maakt Big Ramy meer of handiger gebruik van zaken als anabole steroïde, groeihormoon dan andere bodybuilders? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Een leuke theorie op forums waarvoor geen enkele bewijs is, is dat hij een grote hoeveelheid kigtropine zou hebben opgeslagen. Dit is HGH (groeihormoon) geproduceerd door een onbekend Chinees laboratorium dat er bewust voor gekozen heeft via de zwarte markt te werken. Het werd echter zo snel populair dat er al snel vele namaak varianten verschenen terwijl het lab dat het “echte spul” maakte al rond 2012 gestopt zou zijn met de productie. Volgens bepaalde geruchten zou Ramy nog over een grote voorraad beschikken. Nogmaals, hiervoor is geen enkel bewijs en als het er al wel was dan stond nog niet vast dat dit doorslaggevend was voor zijn succes.

Wat synthol betreft, de olie-achtige substantie die rechtstreeks in spieren worden gespoten om ze zo groter te doen ogen: Ik heb vaak genoeg voorbeelden gedeeld van synthol-freaks, mensen die enorm doorslaan in het gebruik hiervan en er daardoor uitzien als Michelin mannetjes. Je ziet direct dat dit nep is. Als Ramy synthol gebruik zoals veel bodybuilders doen om achterblijvende spiergroepen “een beetje aan te dikken” dan kan dit niet verantwoordelijk zijn voor zijn enorme massa, maar slechts in bepaalde mate hieraan bijdragen. Anders zou dit direct zichtbaar zijn.

Aanleg om groot te zijn in de juiste verhoudingen

Persoonlijk denk ik dat het een combinatie van factoren is. Ja, hij zal enorme aanleg hebben tot groei, maar dit alleen is niet voldoende. Veel bodybuilders bereiken op gegeven moment namelijk het punt dat ze niet meer kunnen groeien in spiermassa zonder dat het ten koste gaat van de esthetiek. Dan bedoel ik vooral de buik.

De laatste 15-20 jaar zien we dat bodybuilders vaak last krijgen van een vooruitstekende buik, de “roid gut” of “turtle shell”, die hier vaker besproken is.

Ramy die dus al zwaarder is dan de iets langere Ronnie Coleman op zijn hoogtepunt heeft hier nog helemaal geen last van. Hij heeft dus niet alleen aanleg om snel groot te worden, maar ook vooral om het te zijn op de plaatsen waar je het wilt. Niet voor niets noemde Ronnie Coleman tijdens de Bodypower Expo in Birmingham vorig jaar Big Ramy de toekomstige Mr. Olympia.

Ramy kwam het dichtst bij deze voorspelling in 2017 toen hij tweede werd achter Phil Heath. In 2018 werd hij echter 6e en in 2019 nam hij geen deel wegens een schouderblessure. Zijn grootste probleem is de zogenaamde ‘conditioning’, de hoogte van het vetpercentage en de mate waarin je vocht vasthoudt op de dag van de wedstrijd.

Resultaten Big Ramy

(bron: bodybuilding.com)

 • 2015 IFBB Arnold Classic Brasil 1e
 • 2014 IFBB Olympia Weekend 7e
 • 2014 IFBB New York Pro 1e
 • 2013 IFBB Olympia Weekend 8e
 • 2013 IFBB New York Pro 1e
 • 2013 Mr. Olympia – 8e
  2014 New York Pro Championship – 1e
  2014 Mr. Olympia – 7e
  2015 Arnold Classic Brazil – 1e
  2015 Mr. Olympia – 5e
  2015 Arnold Classic Europe – 4e
  2015 EVLS Prague Pro – 2e
  2016 Mr. Olympia – 4e]
  2016 Arnold Classic Europe – 2e
  2016 IFBB Kuwait Pro – 1e
  2016 EVLS Prague Pro – 2e
  2017 Mr. Olympia – 2e
  2017 Arnold Classic Europe – 1e
  2018 Mr. Olympia – 6e

Referenties

 1. flexonline.com. Big ramys corner december 2 2013
 2. lexonline.com. Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay explodes into the IFBB Pro League. Who is he and where did he come from?
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • bodybuilders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen