fbpx
Schwarzenegger: “Bodybuilders worden te groot”

Schwarzenegger: “Bodybuilders worden te groot”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Arnold Schwarzenegger heeft tijdens zijn eigen evenement, de Arnold Classic, dit jaar stevige kritiek geuit op het feit dat pure massa beter gescoord wordt dan symmetrie en esthetiek. Worden bodybuilders anno 2015 te groot?

Massamonsters vs. symmetrie

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze bodybuilders uit de tijd van mannen als Arnold Schwarzenegger, Frank Zane en Serge Nubret er veel mooier uit vonden zien dan de hedendaagse bodybuilders uit de open klasse (geen gewichtslimiet).

Niet zo vreemd.

Ik heb al vaker geschreven over massamonsters in het algemeen en recentelijker nog specifiek over het fenomeen van de uitstekende buik, de “roid gut”. Over het gegeven dat bodybuilders alsmaar groter worden terwijl dit ten koste gaat van de symmetrie, over tailles die breder worden en over buiken die lijken op die van een zwangere vrouw.

Subjectief kan je het waarderen als “freakshow”, maar er zijn weinig mensen die er daadwerkelijk zou uit zouden willen zien.

Zelfs onder fanatieke krachtsporters in het algemeen en bodybuilders in het bijzonder zijn er velen zoals ik die wel onder de indruk zijn van een dergelijk fysiek, maar zelf niet daadwerkelijk zo groot zouden willen zijn.

Begrijp met niet verkeerd: “Ik hoef niet zo groot te worden” is het meest irritante excuus dat ik te horen krijg van mensen die niet bereid zijn om hard te werken en letterlijk alleen maar zo groot zouden worden als je er een hogedrukspuit in zou stoppen.

Ik zal dan ook de eerste zijn die toegeeft dat ik niet eens zo groot zou kunnen worden. Niet alleen omdat ik niet bereid ben de meer “chemische hulpmiddelen” te gebruiken, maar ook omdat ik niet de toewijding hebt die deze topsporters hebben.

Maar los van het feit dat het vaak als excuus wordt gebruikt door mensen die het in praktijk nooit zouden kunnen bereiken, is het daadwerkelijk zo dat als je live naast zo’n massamonster staat je al snel beseft dat dergelijke massa echt onnatuurlijk is (in alle opzichten).

Arnold zegt dat ook dat hij als jury-lid bodybuilders hoog zou scoren als zij eruit zien zoals hij eruit zou willen zien. Niet de grootste, misschien niet eens de droogste, maar de mooiste.

Wie wilde er nu niet uitzien als Arnold?

Hij noemde zelf bijvoorbeeld Cedric McMilan bij naam als iemand die te laag eindigde op de Arnold Classic omdat hij niet zoveel massa meedraagt.

Op basis echter van symmetrie en smalle taille zou hij hoger moeten scoren.

Grappig dat hij Cedric noemt. Een paar jaar geleden noemde ik Cedric als één van de toekomstige Mr. Olympia kandidaten naast Shawn Rhoden. Juist onder andere vanwege zijn symmetrie. Sindsdien heeft hij echter continu lager gescoord dan ik zou hopen. Bij de Arnold Classic eindigde hij als vierde. Vergelijkbaar is de lage score van William Bonac op de Olympia vorig jaar die mijns inziens qua esthetiek misschien wel de mooiste shape op het podium had.

Hypocriet?

Aan de andere kant zou je natuurlijk zeggen dat het een beetje hypocriet is om als Arnold Schwarzenegger een dergelijke oproep te doen. Niet omdat hij de organisator van de Arnold Classic is want daarmee gaat hij nog niet over de jury.

Wel als je echter bedenkt dat Arnold tot de eerste generatie van anabolengebruikers behoorde en zelf dus een actieve bijdrage heeft geleverd in de ontwikkeling van het steeds groter worden van bodybuilders.

Sterker nog, Arnold heeft ook altijd groter willen worden. Toen hij voor het eerst meedeed aan een Mr. Universe wedstrijd wist hij nota bene niet eens af van het concept van “cutten”.

Hij was alleen maar bezig met groter worden en moest op het podium ontdekken dat droog zijn toch wel belangrijk is. Met een dergelijke instelling zou hij er vandaag de dag ook als een massamonster uit gezien hebben.

Het simpele feit is dat bodybuilders destijds het huidige niveau van massa nog niet wisten te bereiken. Het is achteraf dus makkelijk om te zeggen dat je een andere keuze zou maken.

Vacuum pose

Arnold herhaalt bovendien zijn kritiek op het feit dat bodybuilders niet meer in staat zouden zijn om op het podium hun buik in te trekken zoals vroeger in zijn tijd gebruikelijk was [1]].

Bij de “vacuum pose” blaas je alle lucht uit je longen, trek je je buik in terwijl je deze aanspant terwijl je je borstkas groter maakt. Frank Zane is hier een erg goed voorbeeld van. Het maakt zijn taille nog smaller, vooral in verhouding tot zijn borst.

Persoonlijk echter heb ik het nooit een mooie techniek gevonden. Het lijkt mij teveel op iemand die een dikke buik heeft en probeert dat te verbergen door zijn adem in te houden. Dat is een beetje zonde voor iemand die juist erg droog is en zulke trucjes dus niet nodig heeft. Probeer het bovendien eens en je zal merken dat de buikspieren veel minder goed aan te spannen zijn. De separatie tussen de verschillende “broodjes” is veel minder diep wanneer je je buik intrekt. Kwestie van smaak dus, minder harde buikspieren en ingetrokken buik of een mooier wasbord dat verder naar voren komt?

Hoewel er velen zijn die het eens zijn met Arnold dat de huidige bodybuilders door hun massa niet in staat zijn de vacuum pose uit te voeren, weten we dat pas wanneer deze verplicht zou zijn [2].

Krachtig geluid

Bodybuilders tegenwoordig hebben meer verstand van voeding, training, supplementen én zaken als ‘hulpmiddelen’.

Daarbij hoort dus een ander mogelijk resultaat.

Ze worden veel groter dan voorheen, maar zien ook minder wenselijke bijverschijnselen zoals de genoemde uitstekende buik.

Welk resultaat echter wenselijk is, wordt uiteindelijk niet besloten door de bodybuilder zelf of het publiek, maar de jury. Zo lang de jury de massamonsters blijft belonen, duurt deze ontwikkeling zoals Arnold terecht zegt voort.

In die zin doet het mij denken aan de discussie in de mode-industrie als het gaat om te dunne modellen. De industrie zegt het publiek gewoon te geven wat het wilt, waar onderzoekers stellen dat wat het publiek wilt juist wordt bepaald door wat de industrie ze voorschotelt.

Beiden hebben natuurlijk gelijk. We willen de grootste zien. Wanneer bodybuild-media ervoor kiezen om meer esthetische bodybuilders aandacht te geven terwijl jij in je eigen sportschool jongens rond ziet lopen die groter zijn, hoe interessant vind je die media dan nog?

Ook als het alleen gaat om jureren, is dit lastig. Een klassiek verdienmodel voor bodybuilders is namelijk dat ze juist door het winnen van wedstrijden aandacht krijgen in de media. Als alleen de jury voortaan kiest voor meer esthetische bodybuilders terwijl de media de massamonsters blijven tonen, vallen inkomsten weg waarmee het (nog) moeilijker wordt om je brood als competitief bodybuilder te verdienen.

Een klassiek verdienmodel voor bodybuilders is namelijk dat ze juist door het winnen van wedstrijden aandacht krijgen in de media. Als alleen de jury voortaan kiest voor meer esthetische bodybuilders terwijl de media de massamonsters blijven tonen, vallen inkomsten weg waarmee het (nog) moeilijker wordt om je brood als competitief bodybuilder te verdienen.

Laat mensen zelf beslissen

Dit is een discussie die daarom nooit beslecht kan worden. Inherent aan een jurysport zal steeds getwist worden over goede smaak en zoals we allen weten valt daar nu eenmaal niet te twisten. Het is niet gek dat juryleden dan toch gedreven worden door objectieve zaken zoals massa want dat iemand de grootste was dat valt niet te ontkennen.

Een ander belangrijk punt is dat dat oude klassieke verdienmodel helemaal niet meer de enige weg naar inkomsten is voor bodybuilders en anderen uit de fitnessindustrie. Social media maken het tegenwoordig mogelijk om zelf grote aantallen fans te vergaren zonder de hulp van de industrie. Vooral de dames zoals Jenny Selter, Paige Hathaway en Michelle Lewin hebben een grote schare volgers verzameld waarmee ze zich interessant hebben gemaakt voor sponsoren.

Via social media heb jij rechtstreeks invloed uit te oefenen op de populariteit van het type fysiek dat jouw het meeste aanspreekt. Uiteindelijk zal het succes van een bodybuild- of fitnessatleet dan ook vooral bepaald worden door de fans en niet de jury of “de oude” media.

Referenties

  • muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/arnold-schwarzeneggers-vacuum-pose
  • forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=152360163
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen