fbpx

Victor Martinez de Dominican Dominator

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Op 25 mei wordt de New York Pro gehouden. Na de Olympia en Arnold Classic is dit één van de meest prestigieuze titels in bodybuilding. Voor Roellie Winklaar betekende winst op de New York Pro in 2010 zijn doorbraak bij de pro’s na zijn winst bij de amateurs op de Arnold Classic een jaar eerder. Voor Victor Martinez moet het de comeback markeren van een grote man in bodybuilding die de laatste jaren door een diep dal heeft moeten gaan.

“Dominican Dominator”

Victor Martinéz werd geboren op 29 juli 1973 in San Francisco de Macoris in de Dominicaanse republiek. Op vroege leeftijd verhuisde hij met het gezin naar (zeven zussen en twee broers) naar New York waar ze kwamen te wonen in de wijk Washington Heights. Zijn Dominicaanse achtergrond vergeet hij nooit getuige zijn bijnaam “Dominican Dominator”. Als typisch Amerikaanse tiener speelde hij honkbal, basketball en American Football. Zoals voor zoveel bodybuilders geldt, begon hij met krachttraining ter ondersteuning van de sporten die hij beoefende.

Zijn trainingsmaat Stephen Dickerson zag de potentie in de jonge Vic en motiveerde hem gewichtstraining en bodybuilding een hogere prioriteit te geven. Dit leidde tot deelname van de 19-jarige Victor aan zijn eerste bodybuildwedstrijd gehouden te Elmo’s Gym in de Bronx, NY. Hij won meteen de eerste plaats. Zijn tweede wedstrijd, een jaar later, was voor de NPC (de bond voor amateurs die aspiraties hebben later als pro uit te komen). Hij kwam er achter dat het niveau hier een stuk hoger lag en werd 27e. Hij gaf het echter niet op en kwam drie jaar later groter en sterker terug en won zijn eerste overwinningen bij de amateurs.

De pro’s

Zijn eerste optreden bij de professional’s was in 2001 toen hij meedeed aan de Night of the Champions waar hij 8e werd. In de jaren daarna stond hij op de grootste podia. Hij won de Arnold Classic in 2007 en werd het zelfde jaar tweede op de Mr. Olympia (achter Jay Cutler). In 2005 noemde Ronnie Coleman hem nog zijn opvolger, maar die voorspelling is (nog?) niet uitgekomen.

Achteraf gezien was 2007 misschien het beste jaar voor Victor want hierna ging het bergafwaarts in een heleboel opzichten.

2008 Gescheurde patellapees

In 2008 deed Victor wat “lunges” als warming up voor zijn beentraining toen zijn patellapees scheurde.  Hij werd hetzelfde jaar geopereerd, maar kon dat jaar niet meer meedoen aan de Arnold Classic en Mr. Olympia.

2009 Zus vermoord

2009 was het jaar van groot persoonlijk drama voor de familie Martinéz. Victors zus, Eridania Rodrígeuz, werd vermist nadat ze na haar werk was gegaan als schoonmaker in een wolkenkrabber in New York. Vier dagen later werd ze gevonden in de ventilatieschacht op de verdieping waar ze werkte. Klusjesman, Joseph Pabon, werd opgepakt in het gebouw en op 2 april 2012 veroordeeld voor moord.

Victor Martinez opgepakt

In 2011 leek het op sportief gebied weer wat beter te gaan. Victor won de Arnold Classic Europe  in Madrid. Bij terugkomst op het vliegveld JFK op 9 oktober werd hij echter  aangehouden wegens een verlopen green card (verblijfsvergunning). Wegens een eerdere veroordeling voor handel in steroïden in 2004 werd zijn verblijfsvergunning niet verlengd. Hij werd naar een detentiecentrum in New Jersey (Kearny , NJ County Correctional Facility) gestuurd in afwachting van een procedure over mogelijke uitzetting waarin besloten zou worden of hij terug naar de Dominicaanse Republiek gestuurd zou worden. Hier zou hij verblijven tot de uitspraak over zijn zaak gedaan werd op 27 april 2012. Hij werd hierna vrijgelaten en toegestaan in de V.S. te verblijven.

Zijn verblijf in de gevangenis heeft hem veel gekost. In de gevangenis kon hij niet eten wat hij gewend was en trainen hoe hij het gewend was. Er was nauwelijks apparatuur en hij kon alleen oefeningen als pull-ups, chin-ups, pushups en sit-ups doen. Hij verloor dan ook ruim 27 kilo gedurende zijn verblijf. Zelf maakte hij zich hier nog de minste zorgen over. De zorgen waren vooral bij zijn gezin met vier kinderen en de vraag wat er van hen zou komen als hij inderdaad terug moest naar de Dominicaanse Republiek.

Victor was bovendien mede-eigenaar van een restaurant genaamd “The Muscle Maker Grill” in New Jersey. Hij verloor de zaak wegens het feit dat hij voor meer dan zes maanden veroordeeld was voor immigratie overtredingen.

Tenslotte verloor hij ook zijn huis gedurende zijn gevangenschap.

2012 Schade herstellen

In 2012 verbaasde het dan ook weinigen dat Victor niet meedeed aan de Mr. Olympia waarvoor hij wel gekwalificeerd was. Hij zou slechts een half jaar de tijd gehad hebben om de aangerichte schade te herstellen, laat staan zijn oude vorm te verbeteren.  Hij deed niet mee aan wedstrijden, maar richtte zich volledig op 2013.

2013 Geen Arnold Classic, wel New York Pro!

Ik had dan ook gehoopt dat Victor dit jaar mee zou doen aan de Arnold Classic in maart dit jaar. Mogelijk was dit toch nog te vroeg, want hij deed niet mee. Onlangs kondigde hij echter aan mee te zullen doen aan de New York Pro. Na anderhalf jaar niet meer op het podium gestaan te hebben, is dit de kans om te laten zien dat hij weer terug is én om zich te kwalificeren voor de Mr. Olympia later dit jaar.

Victor’s kans gepasseerd?

Het is maar de vraag of en hoe succesvol Victor nog zal zijn op het podium. Hij kwam ooit in de buurt van het felbegeerde Sandow beeldje toen hij tweede werd achter Jay Cutler. Zij fysiek lijkt op het type figuur dat juryleden tegenwoordig liever lijken zien dan de massa-monsters met uitstekende groei-hormoon-buiken zoals Ronny Coleman in zijn tijd. Maar tegenwoordig zijn er diverse mannen die aan dat beeld voldoen wat betreft symmetrie. Denk natuurlijk aan de huidige Mr. Olympia, Phil Heath, de nr. 3 van vorig jaar Shawn Rhoden en relatieve nieuwkomers als Cedric McMilan die vorig jaar de New York Pro won en onlangs de wedstrijd die gehouden werd tijdens de FIBO in Duitsland. En laten we natuurlijk Kai Greene niet vergeten die misschien niet dezelfde symmetrie en balans heeft, maar niet voor niets al sinds 2009 kans maakt op de titel en het Phil vorig jaar erg moeilijk maakte.

Aan de andere kant is het maar de vraag in hoeverre Victor nog de hoogste ambities heeft. Zoals gezegd heeft de tijd in de gevangenis hem veel gekost van wat zijn carrière hem tot dan toe had opgeleverd. Hij zal dus wel aan de bak moeten om weer voor zijn gezin te kunnen zorgen. Deelname aan wedstrijden als de New York Pro en mogelijke kwalificatie voor de Mr. Olympia zorgt dan in ieder geval weer voor tevreden sponsors en bijbehorende inkomsten.

Verwachtingen New York Pro

Wat New York betreft, zou een Victor in Victor-vorm het moeten kunnen winnen van de namen die ik tot nu toe in de line-up heb zien staan.

Bijvoorbeeld Jon Delarosa, goede vriend van Victor en sinds vorig jaar meedraaiend bij de pro’s (5e plaats New York Pro en 2e bij de Toronto Supershow).

Een andere concurrent is Juan Morel die vorig jaar de IFBB Europa Battle of Champions Hartford won en vierde werd op de New York Pro.

Het is dus maar afwachten in welke vorm Victor straks in New York op het podium staat.

Ik ben zelf altijd groot fan geweest van Victor en zijn type fysiek en wens hem dan ook alle succes toe in zijn comeback!

Stats Victor Martinéz

 • Lengte: 1.75 m
 • Wedstrijd gewicht: 120 kg
 • Off-season gewicht: 138 kg
 • Armen: 58 cm
 • Borst: 59 150 cm
 • Middel: 86 cm
 • Bovenbenen: 76 cm
 • Kuiten: 51 cm
 • Onderarmen: 46 cm

Update 16-6-2014

Inmiddels is er de nodige tijd verstreken sinds dit artikel. Victor eindigde uiteindelijk als tweede op de New York Pro. Vervolgens won hij de Toronto Pro waarmee hij zich plaatste voor de Mr. Olympia van 2013 waar hij als elfde eindigde.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen