fbpx
Coolsculpting

Coolsculpting

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Coolsculpting is een methode waarbij lokaal wordt gekoeld waardoor vetcellen afsterven. Is dit weer de zoveelste hype of werkt het echt?

Coolsculpting

Coolsculpting

Eerlijk gezegd is mijn houding ten opzichte van dit soort methoden:”Onzin tenzij anders bewezen”. Ik moet echter zeggen dat deze manier van lokale vetvernietiging aardig onderbouwd lijkt.

Coolsculpting is een behandeling waarbij lokaal wordt gekoeld met een machine die met een soort zuignap wordt bevestigd aan de huid. Dat deel van de huid wordt als het ware vastgezogen in een opzet stuk (verschillende vormen voor verschillende lichaamsdelen) en vervolgens gekoeld. Deze methode wordt cryolipolyse genoemd, het afbreken van vetten door koeling of bevriezing. Dit proces duurt enkele weken tot twee maanden na de behandeling waarin het lichaam de afgestorven vetcellen verwijdert.

De vetcellen zijn gevoeliger voor kou dan de cellen van de huid. Door de kou treedt apoptose op (natuurlijke manier van celsterfte) wat leidt tot een ontstekingsreactie. Als reactie op deze ontsteking worden macrofagen actief die de gestorven cellen opnemen, of opeten (macrofaag betekent ‘veelvraat’) [1,2,3]. Direct na de behandeling zal je geen effect merken. De macrofagen reageren na ongeveer drie dagen op de ontstekingsreactie. Na 14 dagen piekt de hoeveelheid macrofagen en in de twee volgende weken omcirkelen deze de afgestorven vetcellen en nemen ze op. Na ongeveer drie maanden is het ontstekingsproces verder afgenomen en hebben de macrofagen hun werk grotendeels gedaan.

Diverse studies naar de effectiviteit van cryolipolyse hebben vergelijkbare, positieve, resultaten getoond. Een onderzoek uit 2009 toonde een afname van 20,4% en 25,5% in de laag vet, respectievelijk 2 en 6 maanden na de behandeling [5]. Een later onderzoek uit 2014 liet zien dan 86% van de 518 deelnemers profijt had van de behandeling [6]. De plaatsen van de cryoliposlyse het meest effectief was, was in de buik, rug en zijde (de zwembandjes). De deelnemers vulden achteraf een vragenlijst in en 73% gaf aan tevreden te zijn met de uitkomst.

In een studie verricht aan een privé-kliniek waren slechts 6 van de 528 deelnemers ontevreden met het resultaat. Van die zes waren er vier die na een tweede behandeling wel tevreden waren met de uitkomst [7]. In een ander onderzoek werd met een 3D-camera gekeken naar het verschil tussen een behandelde en onbehandeld kant van het lichaam [8]. Twee maanden na behandeling was de hoeveelheid vet met bijna 56cc afgenomen in de behandelde kant. In de onbehandelde kan was dit 16cc.

De lange termijn effecten zijn slechts één keer onderzocht in een zeer kleinschalig onderzoek [9]. Niet bepaald een sterke studie gezien er maar twee mannen aan deelnemen. Ze werden beide aan één kant behandeld en vervolgens vijf jaar gevolgd aan de hand van foto’s. De afname van vet bleek duurzaam, ondanks fluctuaties in het lichaamsgewicht. Hoewel dit dus niet een heel sterk onderzoek is, zijn er geen aanwijzingen dat de effecten van cryolipolyse slechts van korte duur zij of verdwijnen wanneer je aankomst in gewicht.

Coolsculpting is Big Business

Coolsculting is commercieel natuurlijk een handigere naam dan cryolipolyse. In de VS wordt er veel voor geadverteerd. Het appelleert aan de behoefte van velen om zonder chirurgische ingreep van lokaal vet af te komen.

Aanleiding voor dit artikel was een stuk in de NY Times dat eigenlijk vooral inging op de commerciële kansen die Coolsculpting klinieken biedt. Een behandeling voor een bepaald lichaamsdeel zoals de ‘zwembandjes’ of een dubbele kin kan al snel honderden euro’s kosten. 600 dollar voor een enkele behandeling terwijl een behandelplan voor meerdere lichaamsdelen zou kunnen oplopen tot wel 4.000 dollar.

Heel interessant allemaal en het artikel in de NY Times ging dan ook vooral over de tonnen die per jaar verdiend kunnen worden door klinieken door  2 of meer van de Coolsculpting machines aan te schaffen. Dat moet ook wel gezien een enkel apparaat al snel anderhalve ton kost.  En passant wordt nog wel even gemeld dat de FDA de methode veilig heeft verklaard en wordt kort verwezen naar de onderzoek waaruit de effectiviteit is gebleken. Die FDA-goedkeuring is van belang. Deze goedkeuring betreft namelijk het gebruik van de apparatuur die is ontwikkeld door het bedrijf Zeltiq.

Een snelle Google search toont diverse klinieken in Nederland die Coolsculpting aanbieden. Zelf nam ik contact op met Coolsculpting Centers. Niet heel verassend dat dit bedrijf vestigingen heeft in drie grote steden, maar ook in het Gooi en Vught. Het geeft een beetje aan wat blijkbaar de doelgroep is. Ik stelde hen per mail enkele vragen over kosten en kreeg al snel een reactie. Hierin werd uitgelegd welke resultaten verwacht konden worden, maar ook dat in een klein gedeelte van de mensen het resultaat minder kan zijn.

Precies zoals bovenstaande onderzoeken uitwezen. Een dergelijk eerlijke boodschap kan ik altijd waarderen. Bovendien werd een verklaring gegeven voor het feit dat ik anderen zag stunten met prijzen waardoor ze zich meer kunnen richten op de gemiddelde zuinige Nederlander. Dit verschil in prijs zou verklaard worden door het feit dat dergelijk goedkope aanbieders geen gebruik maken van de FDA-goedgekeurde apparatuur en methode. Je zou daarmee dus niet weten welke resultaten je kunt verwachten.

Waarom en voor wie is Coolsculpting?

Coolsculpting is geen alternatief voor een goed dieet en voldoende beweging. Het biedt echter wel de mogelijkheid om gericht en lokaal bepaalde probleemgebieden aan te pakken. Sommige mensen merken bijvoorbeeld dat ze met een laag vetpercentage toch nog een laagje vet voor de buikspieren zien, anderen hebben last van hardnekkige buikvet of een onderkin. Als alles verder al klopt qua training en voeding, maar bepaalde gebieden problematisch blijven, dan zou coolsculpting een goede methode kunnen zijn.

Zelf zou ik het nooit doen. In eerste plaats omdat ik geen ‘Gooi-salaris’ heb. De keuze tussen een tropische vakantie met zwembandjes of een vakantie in de tuin zonder zwembandjes zou snel gemaakt zijn.

Maar goed, ik heb ook geen zwembandjes of een onderkin dus mogelijk mis ik wat inlevingsvermogen op dit punt.

Referenties

 1. Krueger N, Mai SV, Luebberding S, Sadick NS. Cryolipolysis for noninvasive body contouring: clinical efficacy and patient satisfaction. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. 2014;7:201-205. doi:10.2147/CCID.S44371.
 2. Manstein D, Laubach H, Watanabe K, Farinelli W, Zurakowski D, Anderson RR. Selective cryolysis: a novel method of non-invasive fat removal. Lasers Surg Med. 2008;40(9):595–604. [PubMed]
 3. Zelickson B, Egbert BM, Preciado J, et al. Cryolipolysis for noninvasive fat cell destruction: initial results from a pig model. Dermatol Surg. 2009;35(10):1462–1470.
 4. nytimes.com/2017/07/12/business/fat-freezing-helps-doctors-enhance-physiques-and-their-revenue.html?
 5. Coleman SR, Sachdeva K, Egbert BM, Preciado J, Allison J. Clinical efficacy of noninvasive cryolipolysis and its effects on peripheral nerves. Aesthetic Plast Surg. 2009;33(4):482–448. [PubMed]
 6. Dierickx CC, Mazer JM, Sand M, Koenig S, Arigon V. Safety, tolerance, and patient satisfaction with noninvasive cryolipolysis. Dermatol Surg. 2013;39(8):1209–1216.
 7. Stevens WG, Pietrzak LK, Spring MA. Broad overview of a clinical and commercial experience with CoolSculpting. Aesthetic Surg J. 2013;33(6):835–846.
 8. Garibyan L, Sipprell WH, Jalian HR, Sakamoto FH, Avram M, Anderson RR. Three-dimensional volumetric quantification of fat loss following cryolipolysis. Lasers Surg Med. 2014;46(2):75–80.
 9. Longitudinal evaluation of cryolipolysis efficacy: two case studies.Bernstein EF J Cosmet Dermatol. 2013 Jun; 12(2):149-52.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen