fbpx
South Beach Dieet

South Beach Dieet

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Een van de eenvoudigste en simpele dieeten om te volgen is het South Beach dieet. Met dit dieet hoef je zelf niet alle calorieen te tellen die je dagelijks binnen krijgt en je hoeft de maaltijden niet helemaal af te wegen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger dan de strengere dieeten die je veelvuldig tegenkomt. Om te beoordelen wat de voordelen en nadelen zijn van het South Beach dieet zijn we hier wat verder in gaan duiken en hebben onze conclusie uiteen gezet.

South Beach Dieet

Wat is het South Beach dieet

Het South Beach dieet is een vrij eenvoudig te volgen dieet. Dat komt omdat je niets hoeft te meten en dat je feitelijk alleen rekening houdt met de glycemische index van de voeding die je eet. De glycemische index staat voor de snelheid waarmee de koolhydraten door jouw lichaam worden afgebroken. Indien dit vrij snel plaatsvindt, stijgt ook je insulineniveau snel en spreken we over een insulinepiek. Na de piek komt vervolgens de bekende (after lunch) dip. Indien de afbraak van koolhydraten vrij traag plaatsvindt komt de energie geleidelijker vrij en heb je geen piek in je insuline en ook geen dip daarna. Naast het eten van koolhydraten met een lage of middelhoge glycemische index, dien je bij het volgen van het South Beach dieet onverzadigde vetten te eten. Dit zijn in grote lijnen de richtlijnen van het South Beach dieet: goede koolhydraten en goede vetten. Simpel toch?

De geschiedenis van het South Beach dieet

Het South Beach dieet is feitelijk begonnen als een medisch dieet. De grondlegger van het dieet is Dr. Arthur Agatston. Agatston is een cardioloog die zijn patienten met teveel overgewicht wilde adviseren in het aanpassen van hun levensstijl. Op die manier zouden ze niet alleen afvallen, maar dit zou ook hun hart ten goede komen. Hij besloot een dieet te ontwikkelen dat gunstig zou zijn voor de hart- en vaatproblemen waar veel van zijn patienten mee rondliepen.

Dr Agatston begon met een onderscheid te maken tussen goede en slechte koolhydraten. Datzelfde deed hij met goede en slechte vetten. In zijn visie waren de oorzaken van de vele klachten van zijn patienten niet omdat ze teveel aten, maar omdat ze verkeerd aten. Nadat zijn dieet zijn vruchten begon af te werpen bij zijn patienten, begon de media hier ook lucht van te krijgen. Het dieet waar je mee kunt afvallen zonder jezelf uit te hongeren? Dat klonk te mooi om waar te zijn en de media sprong hier bovenop. Dit heeft de populariteit van het dieet erg goed gedaan. Zo goed zelfs dat de sterren van Miami South Beach dit dieet ook gingen volgen. Vandaar de naam: South Beach dieet. Een andere benaming voor het dieet die je ook vaak tegenkomt, is het Miami Dieet.

Werking South Beach dieet

Zoals gezegd is het South Beach dieet er niet op gericht om minder te gaan eten, maar om minder slecht te gaan eten. Voeding met een lage tot middelhoge glychemische index is toegestaan evenals onverzadigde vetten. Dit geeft je de vrijheid om alle kanten op te gaan qua maaltijdsamenstelling. Het South Beach dieet is samengesteld uit 3 verschillende fasen.

Fase 1 – Ontwenning

In de eerste fase van het South Beach dieet mag je geen koolhydraten die een hoge glycemische index hebben. Dit zijn voedingsmiddelen zoals wit brood, koek, geraffineerde suikers en snoep. Deze fase duurt 2 weken en is erop gericht om het lichaam te de verkeerde voedingsstoffen te laten ontwennen. De eerste 2 weken eet je voornamelijk:

 • Groente
 • Vette vis
 • Mager rundvlees
 • Kip en andere gevogelte zonder vel
 • Kaas: 20+ en 30+
 • Eieren

De eerste 2 weken van het South Beach dieet mag je de volgende zaken juist niet eten:

 • Fruit
 • Snoep
 • Suikers
 • Volle zuivelproducten
 • Wit brood

Fase 2 – Verantwoord afvallen

Na de eerste 2 weken van het South Beach dieet ga je de 2de fase in. In deze 2de fase is het van belang dat je je streefgewicht bereikt. Dit gebeurt in een tempo van 0,5 tot 1,5 kilogram per week, afhankelijk van jouw lichaamssamenstelling. In deze fase worden de goede koolhydraten toegevoegd aan het dieet. Dus dit zijn bijvoorbeeld: volkoren brood en fruit.

Fase 3 – Gewichtsbehoud

De 3rde en laatste fase staat in teken van het vasthouden van je streefgewicht. Nu mag je eten wat je wilt, als het maar geen hoge glycemische index heeft. Je eet 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes. Dus je mag qua voeding doorgaan zoals je in fase 2 bent gaan eten. Het dieet bestaat in fase 2 en fase 3 uit veel mager vlees en veel groente.

Voordelen South Beach dieet

Het South Beach dieet is een vrij eenvoudig te volgen dieet. Hierdoor vinden wij het ook een toegankelijk dieet dat je zelf vrij eenvoudig kunt toepassen. Dr Agatston noemt zijn uitvinding niet een dieet, omdat hij dat een tijdelijk karakter vind hebben, en noemt het meer een levensstijl. In onze ogen is dit hetzelfde.

Je kunt maaltijden samenstelling naar eigen inbreng omdat je veel voedingsmiddelen gewoon mag eten. Er is maar een kleine selectie van voedingsmiddelen die je niet mag eten en dat geeft je aardig wat vrijheid in de keuken.

Naast de eenvoud en toegankelijkheid is ook de wijze van afvallen in onze ogen erg positief. Je valt niet af door jezelf uit te hongeren, maar je valt af doordat je gezonder eet. Dit zorgt ervoor dat je je niet futloos gaat voelen en moe, maar juist energiek.

Nadelen South Beach dieet

Wanneer je gewend bent geweest om altijd veel snelle koolhydraten te eten kan de eerste fase erg pittig zijn. Het is een fase waarin je lichaam dient te wennen aan de nieuwe voeding. Dit kan leiden tot buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en futloosheid. Al deze klachten zullen snel verdwijnen, maar het zijn tekenen van je lichaam dat het schreeuwt om de snelle suikers.

Naast deze bijwerkingen vinden we dat het South Beach dieet te weinig zegt over de porties. In de 3rde fase mag je 3 maaltijden per dag eten, maar het dieet zegt niets over de hoeveelheid calorieen die je per dag mag eten. In onze ogen is het belangrijk dat je gezond eet, maar de porties en hoeveelheden zijn zeker van belang. Verder is het belangrijk om naast een dieet ook te bewegen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen