Wat zijn eiwitshakes

Eiwitshakes, of ook wel proteine shakes genoemd, zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen.

Als je spreekt over prote├»nesupplementen, dan is de nummer ├ę├ęn die wordt besproken wei-prote├»ne, of eiwitshakes. Whey komt van melk. Tijdens het proces van het omzetten van melk tot kaas wordt wei-prote├»ne afgescheiden. Wei-prote├»ne is de hoogste waarde in het leveren van vertakte keten aminozuren, die resulteren in het opbouwen en behouden van spierweefsel. Wei is ook een van de snelst te verteren prote├»ne en heeft de hoogste waarde leucine van alle prote├»ne. Leucine stimuleert de prote├»nesynthese om de spieropbouw te verbeteren.

Hoe worden eiwitshakes gemaakt?

Door de enorme toename aan krachttraining en fitness in zijn algemeenheid de afgelopen jaren, is ook de populariteit van voedingssupplementen toegenomen. In het bijzonder natuurlijk de eiwitshakes. Deze eiwitshakes leveren de nodige bouwstoffen die jouw lichaam na een intensieve training nodig heeft en kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij het behalen van jouw resultaat. Over de hele wereld drinken miljoenen mensen dagelijks een whey eiwitshake van hun favoriete merk. Maar hoe wordt een eiwitshake nu gemaakt? Het process gebeurt in een aantal stappen.

Whey is een zuivelproduct

Om whey te maken heb je melk nodig, want whey is immers een zuivel product. Om de zuivel te winnen moet je de koe melken. Logisch toch? De melk die wordt gewonnen na het melken van de koe is rauw en ongepasteuriseerd en is zeker niet bedoeld voor de consumptie. Om de melk klaar te maken voor consumptie dient deze eerst gepasteuriseerd te worden. Er zijn mensen die deze melk drinken omdat ze denken dat het gezonder is dan gepasteuriseerde melk, maar dit is wetenschappelijk nog nooit aangetoond. Daarnaast kleven er flinke risico’s aan om ongepasteuriseerde melk te drinken aangezien deze nog veel bacterien bevatten. De Nederlandse NVWA waarschuwt dan ook om geen rauwe melk te drinken omdat er verschillende bacteri├źn zoals┬ácampylobacter, listeria, salmonella en E. coli kunnen bevatten.

whey-koe-melken

De melk pasteuriseren

Na het melken wordt de rauwe melk gepasteuriseerd. Pasteuriseren is het proces in de voedingsindustrie waarbij schadelijke bacteri├źn tot een ‘veilig niveau’ worden teruggebracht door het product op kort op hoge temperatuur te brengen (72 graden tot 138 graden Celcius) waardoor deze bacteri├źn dood gaan. Het voedingsmiddel wordt hierbij niet beschadigd. Het doel van pasteuriseren is dat je het voedingsmiddel terug brengt naar een veilig niveau qua micro-organismen waardoor het geen ziektes kan veroorzaken, ook niet als je het langer wilt bewaren. Hierdoor is het geschikt voor menselijke consumptie.

De naam “pasteuriseren” is vernoemd naar de uitvinder van dit process namelijk: Louis Pasteur. Veel mensen denken dat bij pasteuriseren alle bacterieen en micro organismen worden vernietigd, maar dat is niet het geval. Bij steriliseren worden alle micro-organismen vernietigd. Dit gebeurt door het process op een veel hogere temperatuur uit te voeren. Bij steriliseren verandert ook de smaak van het product omdat de eiwitten een verandering ondergaan door de blootstelling aan zo’n hoge temperatuur. Steriliseren wordt daarom ook minder gebruikt.

De melk gaat naar de kaasfabriek

Na het melken en pasteuriseren gaat de melk naar de kaasfabriek. Hier wordt de melk gescheiden door zuursel en stremsel toe te voegen aan de melk. Dit zijn een complex van spijsverteringsenzymen die wordt gewonnen in de maag van jonge kalveren. Het resultaat van het toevoegen van deze stremsel is dat er een eiwitsplitsende functie optreedt. De melk gaat stremmen en krijgt een vaste vorm dat we wrongel noemen. En de whey eiwit en caseine eiwit worden gedurende dit proces gescheiden. Immers: melk bestaat uit 20 procent uit whey en 80 procent is caseine eiwit. De vast vorm van melk gaat verder het productieproces in om uiteindelijk kaas te worden. De vloeibare caseine en whey worden verder bewerkt zodat het in jouw eiwitshake terecht kan komen.

Whey drogen en filteren

De gewonnen vloeibare whey en caseïne die je overhoudt na het stremmen heeft niet dezelfde smaak als de whey in jouw eiwitshake. Daarnaast is deze vorm van whey nog vloeibaar dus moet het eerst gedroogd worde. Dit gebeurt door de whey te behandelen met warme en hete lucht. Dit onttrekt de vloeistof en hierdoor blijft er poeder over. De poeder die je overhoudt wordt hierna nog een keer bewerkt om het overgebleven hoeveelheid eiwit zo hoog mogelijk te houden. Dit proces gebeurt door middel van koude lucht te filteren. Dit heet: cross-flow microfiltratie. De whey wordt hierdoor puurder en de koolhyrdaten en vetten worden door dit proces terug gebracht. Het resultaat dat je na dit proces overhoudt is Whey Eiwit Concentraat met een eiwitgehalte van ongeveer 70 procent.

De whey op smaak brengen

Omdat de gewonnen whey poeder niet heel veel smaak bevat is er nog een proces nodig om deze op smaak te brengen. Dit gebeurt door de smaakloze poeder in een grote blender te brengen waar de smaken worden toegevoegd. Deze smaken kunnen dus enorm uiteenlopen en omdat dit proces vrij eenvoudig is zie je ook enorm veel smaken in de diverse webshops. Indien je kiest voor de smaakloze whey dan krijg je dus de whey zonder dit proces.

whey eiwitshake smaken

Soorten whey eiwitshakes

Er zijn vier soorten whey eiwitshakes:

  • Whey eiwit Concentraat is een hoogwaardig eiwit dat ook koolhydraten en vetten bevat . De concentraties zijn ongeveer 70%. Het proces voor het verkrijgen van whey eiwit concentraat lees je hierboven. Indien je deze vorm van eiwit niet voldoende vindt kun je een stap verder gaan en kun je kiezen voor een whey eiwit isolaat.
  • Whey eiwit isolaat is een zuiverdere vorm van whey door de koude cross-flow microfiltratie nog een keer toe te passen. Hierdoor realiseer je nog kleinere deeltjes en is het wordt het aandeel koolhydraten en verder nog verder terug gebracht. Dit resulteert in een eiwitgehalte van 90% of hoger. Deze extra bewerking zorgt voor een paar dingen: de prijs is vaak wat hoger door deze extra behandeling van whey eiwit isolaat omdat het puurder is en de whey isolaat lost beter op wanneer je jouw eiwitshake maakt.
  • Whey eiwit hydrolisaat is het hydroliseren van de whey isolaat. Nadat je de extreem zuivere whey eiwit isolaat hebt overgehouden na het nog eens te cross-flow microfilteren wordt het bij het verkrijgen van whey hydrolisaat nog eens gehydroliseerd. Iedereen die scheikunde heeft gehad kent het process van hydroliseren wel. Dit proces zorgt ervoor dat de eiwitten van de whey islolaat nog zuiverder worden. Omdat veel van de verteringsprocessen niet meer door jouw lichaam gedaan hoeven te worden is de opname van de whey hydrolisaat in jouw lichaam optimaal.
  • Micronparticulated wei is ook sneller dan wei-isolaat vanwege het feit dat de wei is gemicroniseerd. Dit is goed omdat het helpt het eiwit op te lossen wanneer je het mengt met een drank naar keuze.

Kwaliteit van de eiwitshakes

De laatste jaren is er aardig wat controverse geweest rondom de kwaliteit van eiwitshakes. Diverse onderzoeken toonden aan dat de populaire eiwitshakes een ander getal aan eiwit bevat dan werd vermeld. Zo bevatten de meeste eiwitsupplementen veel minder eiwit dan op het label werd aangegeven. De vraag die niet is beantwoord is of dit bewust is gedaan of dat dit door een productiefout is ontstaan. Er zijn methodes om de eiwithoeveelheid tijdelijk hoger te doen lijken. Een van deze methodes is Amino Spiking. Dit houdt in dat er aminiuzren aan het product worden toegevoegd wat er toe leidt dat het eiwit product een hoger gehalte aan eiwit heeft. De aminozuren die worden toegevoegd zijn vaak goedkoper zoals glycine.