Fitsociety Caseïne

Caseïne

Caseïne wordt “trage proteïne” genoemd omdat de snelheid van opname van aminozuren hieruit veel trager gebeurt. Caseïne is een uiterst traag verteerbare en rijke bron van proteïne die nog steeds de spieren voedt lang nadat wei-proteïne hun werk gedaan hebben.

Hoewel wei-proteïne proteïnesynthese in hoge mate kan verhogen, hoger dan caseïne, erkennen wetenschappers nu dat caseïne veel belangrijker is bij het voorkomen van spierafbraak. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat caseïne voor een langere afgifte van bouwstoffen zorgt waardoor het lichaam minder snel in katabole fase overgaat en er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt.

Er zijn drie soorten caseïne:

Micellar (of micellaire) caseïne wordt gemaakt wanneer de caseïne in melk wordt gescheiden van de lactose, wei, en vet. Het is niet zo gemakkelijk te mengen met vloeistof als wei. Dit is te wijten aan het klonteren, maar het is de moeite waard omdat het zo lang duurt om te verteren.

Caseïnaat proteïne wordt gemaakt door toevoeging van calcium, natrium, of kalium. Dit poeder is makkelijker te mengen, zal niet zo veel klonteren en zal een beetje sneller dan micellaire eiwit verteren, maar nog niet zo snel als wei.

Caseïne Eiwithydrolysaat is vergelijkbaar met de wei-tegenhanger. Het is opgesplitst uit grotere ketens in kleinere fragmenten en kan dus sneller worden verteerd. De beste tijd voor caseïne-eiwit is voor het slapen gaan. Zo voorzie je je spieren tijdens de nachtrust gedurende lange periode van de benodigde eiwitten. Afhankelijk van wanneer je je laatste maaltijd met snellere proteïne hebt gegeten/gedronken kan het handig zijn je shake voor het slapen te mixen met snelle en trage proteïne zodat je ook de eerste uren van je slaap over voldoende voedingsstoffen beschikt.

Proteine

Proteïne, of eiwit, is wat je spierweefsel helpt herstellen nadat je dit doelbewust hebt beschadigd door te trainen. Proteïne is onmisbaar in dit proces. Helaas noemen wij in Nederland…