fbpx

Cable Lying Triceps Extension

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Triceps

Net als de forward en overhead triceps extensions met de kabel is de liggende variant een oefening om de armen te strekken en zo de triceps te trainen. Qua positie van de bovenarmen (en daarmee de rek op de lange kop van de triceps) is deze oefening meer te vergelijken met de dumbell en barbell triceps extensions. Door het gebruik van de kabel wordt de weerstand echter anders en meer gelijkmatig verdeeld. Voor beginners kan dit dan ook als een makkelijkere en veiligere oefening worden gezien. 

De liggende positie kan een ander voordeel zijn. Anders dan bij de forward triceps extensions kost het minder moeite je positie te houden omdat je ligt in plaats van staat. 

De oefening kan in meerdere varianten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld met korte stang of touwen, met één hand of twee handen, met verschillende grepen en met een schuin staand bankje in plaats van een plat bankje.  

Uitvoering Cable Lying Triceps Extension

 1. Kies het gewenste gewicht.
 2. Plaats de korte stang of het touw.
 3. Ga liggen met de armen gestrekt voor je (haaks op je romp).
 4. Buig je armen bij de elleboog terwijl je bovenarmen op dezelfde plaats blijven.
 5. Breng de stang tot boven iets boven en achter je voorhoofd (in het geval van touwen tot naast je hoofd).
 6. Strek je armen uit waarbij je de bovenarmen weer in dezelfde positie houdt. 

Actieve spieren Cable Lying Triceps Extension

 • Triceps
 • Schouders (stabiliserend)

Veiligheid

Belangrijk is de juiste afstand van het bankje ten opzichte van het toestel en jouw positie op het bankje. Doel is om zo te liggen dat je er nog net weerstand is wanneer je armen in de gebogen positie van de oefening zitten. Te dichtbij en er is geen spanning meer op de kabel wanneer je armen in de gestrekte positie brengt. Te ver en het wordt moeilijk om in en uit je beginpositie te komen. Een partner die de kabel met stang of touw aangeeft, kan dan ook erg handig zijn. 

Alternatieven voor de Cable Lying Triceps Extension

 • Cable forward triceps extension met touw of stang
 • Cable overhead triceps extensions
 • Dumbell lying triceps extensions 
 • Barbell lying triceps extensions