fbpx

Small Grip Bench Press Smith Machine

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Triceps

De barbell close grip benchpress is een aangepaste versie van het bankdrukken. Door de ellebogen terug te brengen naast het lichaam met de smallere greep komt meer nadruk te liggen op de triceps en minder op de borstspieren. Door de uitvoering in de Smith Machine kan deze op een veiligere manier worden uitgevoerd. Dit biedt bovendien de mogelijkheid om (zonder hulp) tot uitputting te trainen doordat de stang vlak boven de borst gezekerd kan worden. Ook biedt dit de mogelijkheid om de nadruk eventueel volledig op het uitstoten te leggen door de stang vanuit rust uit stoten (anders dan bij het losse bankdrukken waarbij je onderin de spanning houdt). 

De ophanging van de stang in het toestel zorgt voor een vaste bewegingsbaan. Dit kan een extra voordeel zijn voor beginners doordat grote fouten kunnen worden voorkomen (gewicht te ver voor of achter je bijvoorbeeld). De beperking van een meer natuurlijke bewegingsbaan kan ook als nadeel beschouwd worden. Stabiliserende spieren in bijvoorbeeld de schouders hoeven minder hard te werken om balans te houden (wat ook weer zowel als voor- als nadeel gezien kan worden). 

Actieve spieren Small Grip Bench Press Smith Machine

 • Triceps
 • Borst 
 • Schouders (vooral voorkant)

Uitvoering Small Grip Bench Press Smith Machine

 1. (voorbereiding) Hang de lege stang op een hoogte zodat je hier nog bij komt als je er onder zou gaan liggen op een plat bankje.
 2. Plaats de zekeringen van de Smith Machine op zo’n hoogte dat de stang net boven je borst komt wanneer je eronder ligt en de stang zo laag mogelijk laat zakken. De zekeringen zijn de stootplaten waarop je de stang kunt laten rusten zonder deze te hoeven draaien. Te hoog of te laag? Sta dan weer op en pas de zekeringen aan. Soms vind je net niet de juiste stand van de Smith Machine omdat de tussenstappen te groot zijn. Een grote schijf plaatsen onder je bankje om deze iets te verhogen, kan dan uitkomst bieden. Zorg wel dat je bankje dan stabiel staat. 
 3. (voorbereiding)  Stoot de lege stang vanuit liggende positie weer omhoog en vergrendel deze boven in door de stang te draaien. 
 4. (voorbereiding) Plaats nu pas de gewenste gewichten aan de stang en ga weer liggen. Zorg dat de stang boven je hangt in het gebied tussen schouders en borst. 
 5. (voorbereiding) Plaats de handen op schouderbreedte of iets smaller voor je op de stang
 6. (voorbereiding) Stoot de stang uit de vergrendeling door deze omhoog te duwen en te draaien om in de startpositie te komen.
 7. Laat de stang gecontroleerd zakken tot vlak boven de zekeringen. Hou hierbij je ellebogen langs je lichaam en laat ze dus niet opzij uitsteken. 
 8. Duw de stang weer uit tot de armen bijna gestrekt zijn

Techniek Small Grip Bench Press Smith Machine

 1. Zorg altijd voor het plaatsen van de zekeringen op de juiste hoogte om het volle voordeel van de Smith Machine te benutten en de veiligheid te garanderen. 
 2. Hou er rekening mee dat je polsen nog moeten draaien wanneer je de stang vastpakt in het rek. In je startpositie moet de pols recht zijn om blessures te voorkomen. Test dit eventueel eerst een keer uit voordat je begint aan de oefening.

Alternatieven Small Grip Bench Press Smith Machine

 • Barbell chest press
 • Pushups met ellebogen tegen het lichaam uitgevoerd
 • Dumbell chest press met ellebogen tegen het lichaam uitgevoerd
 • Chest press machine met neutrale greep uitgevoerd (handpalmen richting elkaar)