fbpx
Gezond leven? Tips voor je zorgverzekering

Gezond leven? Tips voor je zorgverzekering

Geschreven door Redactie FITsociety

Geschatte leestijd: 3 minutenSteeds vaker (willen) Nederlanders investeren in een gezonde lifestyle. Dat is niet zo gek, want zo’n levensstijl is van onschatbare waarde voor het welzijn én voor de kwaliteit van je leven. Dit doe je onder andere door gezond en gevarieerd te eten, genoeg en goed te slapen en voldoende te bewegen. Op die manier investeer je preventief in een gezond leven.

Daarnaast is het een must om een passende zorgverzekering te hebben, eentje die goed aansluit bij je gezonde keuzes. Het is wel zo prettig om te weten dat je toegang hebt tot de juiste zorg op het moment dat dat nodig is. In dit artikel bespreken we enkele tips om je zorgverzekering uit te kiezen en optimaal te benutten en vertellen we je meer over je zorgverzekering vergelijken bij Alpina. Lees je mee?

Zorgverzekering afsluiten is verplicht in Nederland

Voordat we je tips en tricks geven over het afsluiten van een zorgverzekering is het goed om te weten dat iedere inwoner in Nederland vanaf 18 jaar verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Ben je jonger dan 18 jaar, dan ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Daarna ben je er dus zelf verantwoordelijk voor. De basisverzekering van deze verzekering is de enige verzekering in Nederland die verplicht is. Dat is een fijn idee, want met deze verzekering dek je de nodige kosten die komen kijken bij medisch noodzakelijke gezondheidszorg.

Ook wanneer je een gezonde levensstijl hebt, is het nodig om voor een goede en een passende zorgverzekering te gaan. Je kunt hierbij gaan voor een basisverzekering of voor een aanvullende zorgverzekering. Ben je helemaal gezond, heb je geen last van ziektes of aandoeningen en leef je een gezond leven? In dat geval is de basisverzekering meestal voldoende. Deze verzekering dekt de belangrijkste zorg en is qua dekking bij alle verzekeraars hetzelfde. Dat komt omdat de inhoud ervan bepaald wordt door de overheid. Heb je een aanvullende verzekering nodig? Dan kun je de basisverzekering uitbreiden.

Het kiezen van een zorgverzekering voor een gezond leven

Het kiezen van een passende zorgverzekering kan best een lastige klus zijn, zelfs wanneer je gezond leeft en lekker veel beweegt. Je moet namelijk altijd nadenken welke zorg je denkt nodig te hebben in het komende jaar. In andere woorden: je moet je zorgverzekering aanpassen op jouw zorgbehoeften. In de meeste gevallen betekent dit voor gezonde mensen dus dat zij aan een standaard verzekering voldoende hebben. Weet je echter nu al dat je een traject met de fysiotherapeut in gaat of dat je een speciale behandeling bij de tandarts moet laten uitvoeren? Of wil je investeren in preventieve zorg?

Dan is het aan te raden om je zorgverzekering voor het komende jaar aan te passen. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig ieder jaar doen, zodat je per jaar een zorgverzekering hebt die op dat moment bij je past. In de meeste gevallen weet je echter niet welke zorg je het komende jaar nodig gaat hebben, vooral niet als je gezond bent. Let daarom altijd even op je eigen financiële situatie wanneer je een zorgverzekering uitkiest. Als je zelf over een goede financiële buffer beschikt, is het bijvoorbeeld slim om niet voor een heel uitgebreide verzekering te gaan. Daarvan zijn de kosten immers ook hoger. Ook goed om te weten: je hebt, ongeacht voor welke dekking je gaat, altijd te maken met een eigen risico van minstens € 385.

Tips voor je zorgverzekering: start met vergelijken

Juist omdat je zorgbehoefte ieder jaar anders kan zijn, is het slim om jaarlijks je zorgverzekering te vergelijken. Dit kan heel eenvoudig via Alpina, waar je niet alleen de premie vergelijkt maar waar ook gekeken wordt naar de voorwaarden van een zorgverzekeraar. Je moet weten dat je niet het hele jaar door over kunt stappen van zorgverzekeraar, maar dat je wel het hele jaar kunt beginnen met vergelijken. Pas vanaf het moment dat de nieuwe zorgpremies bekend worden gemaakt, kun je tot eind januari (van het nieuwe jaar) overstappen van zorgverzekeraar. De uiterste datum is 31 januari.

Mocht je toch meer zorg nodig hebben, dan is dit dus zeker een must om te doen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je veel meer geld kwijt bent, omdat je dan moet betalen voor de zorg. Met een passende zorgverzekering betaal je slechts je eigen risico en een maandelijks bedrag voor de dekking. De nieuwe zorgpremies worden ieder jaar uiterlijk op 12 november bekendgemaakt, dus het is raadzaam om tegen die tijd te kijken of je dekking nog passend is. Want: ook met een gezonde lifestyle kunnen er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden waardoor je toch extra zorg nodig hebt. Of misschien wil je wel gebruikmaken van preventieve zorg om die gezonde levensstijl te behouden!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen