Drop Sets uitleg en werking bij fitness

Om spiergroei te realiseren met training is het belangrijk om je spieren elke keer bloot te stellen aan nieuwe prikkels. Trainingen die weinig variatie tonen zullen niet leiden tot veel nieuwe prikkels. Dit kan je doelstellingen aardig in de weg komen te ziten. Een erg effectieve manier om je spieren aan een nieuwe intensiteit bloot te stellen zijn dropsets.

Wat zijn dropsets

Dropsets zijn sets waar je een oefening meerdere keren direct achter elkaar uitvoert, waarbij je het gewicht steeds laat afnemen. Je ‘dropt’ elke set het gewicht, totdat je niet meer verder kunt. Kies de gewichten zo, dat je bij elke set till failure gaat. In de praktijk komt dit vaak neer op vier keer het verlagen van het gewicht tijdens de dropset. Bij de Arnold Press zou het er dan zo uit kunnen zien:

Set 1: 24kg 8 herhalingen,
Set 2: 20kg 8 herhalingen,
Set 3: 16kg 7 herhalingen (tot failure),
Set 4: 14kg 5 herhalingen (tot failure)

Overload

Dropsets pas je toe om je spieren maximaal in te spannen. Je gaat verder dan dat je voorheen ging, waarmee je de weerstand van de spieren laat toenemen. Dit heet ook wel het overload principe. Overload is de spieren een prikkel geven die zij niet gewend zijn. Zij zullen zich hierop moeten aanpassen door zich tijdens periodes van herstel sterker op te bouwen dan voorheen.

Dropsets en hormonen

De meest ideale training is die waarbij je zoveel mogelijk spiervezels aanspreekt en daarmee een optimale staat van spiergroei creëert. De hormonen testosteron, groeihormoon en IGF-1 (insulin growth factor-1) moeten in de spiercellen aanwezig zijn om het groeiproces te optimaliseren. Het lichaam heeft zelf de kwaliteiten om voldoende van deze hormonen aan te maken, mits je effectieve krachttraining doet waarbij de spieren dwingt tot het gaatje te gaan.

Testosteronwaarden stijgen bij het doen van intensieve krachttraining, bij mannen en bij vrouwen. Na ongeveer 20 minuten heeft de testosteronwaarde zijn piek, die na 30-40 minuten weer begint af te nemen. Het doel van elke training is optimaal gebruik te maken van deze testosteronpiek en klaar te zijn met trainen voordat hij helemaal verdwenen is! Groeihormoon wordt afgegeven door het lichaam als reactie op het melkzuur in het bloed. Melkzuur wordt afgegeven tijdens de eerste 2 minuten van anaerobe training. Groeihormoonwaarden blijven voor lange tijd stabiel tijdens de training.

IGF-1 is een van de belangrijkste spieropbouwende hormonen. IGF-1 komt voor in twee varianten; paracrine IGF-1 wordt voornamelijk geproduceerd in de lever en zit in de bloedbaan, waar autocrine IGF-1 alleen in spiercellen vrijkomt die uiterst samentrekken. Om zoveel mogelijk te profiteren van het hormoon IGF-1 zal je dus je spieren tot het uiterste moeten pushen en alles moeten geven in de training.

Variaties van dropsets

Er zijn vele varianten van dropsets. Zo kennen we strip sets, up the stack, drop sets with dumbbells, tight drop sets, wide drop sets, 50% drop sets, power drop sets, descending or ascending drop sets, drop sets with grip or stance change, zero rest drop sets, rest-pause drop sets en drop supersets.

Strip Sets
Dropset met een barbell waar kleine schijven op zitten, die je er stuk voor stuk afhaalt wanneer je niet meer kunt.

Up The Stack
Dropset op een machine waarbij je gemakkelijk en snel het gewicht kunt verlagen.

Dumbbell Drop Sets
Dropset waarbij je steeds lichtere dumbbells gebruikt tot je niet meer kunt.

Tight Drop Sets
Dropset met een verlaging van 5-15% van het gewicht. Wordt veelal gebruikt bij kleinere spiergroepen en isolatieoefeningen.

Wide Drop Sets
Dropset met een grotere verlaging in gewicht, zo’n 30-40%. Wordt veelal gebruikt bij grotere spiergroepen, bijvoorbeeld met squats. Door de grotere daling in gewicht kun je meer herhalingen maken elke set.

Power Drop Sets
Dropset met een verlaging van 10-15% in gewicht bij 6 herhalingen elke set.

Ascending (6-12-20) or Descending (12-8-4-2) Rep Drop Sets
Een oplopend aantal herhalingen betekent dat je het gewicht dermate verlaagt zodat je het hogere aantal herhalingen van de volgende set kunt maken. Een aflopend aantal herhalingen betekent dat de gewichtsafname tussen de sets minimaal is, omdat je minder herhalingen hoeft te maken.

Drop Sets with Grip or Stance Change
Dropset waarbij je alle facetten van de spier aanspreekt door verschillende hoeken te gebruiken. Bij een leg press bijvoorbeeld de stand van de voeten veranderen om elk punt van de spier goed te prikkelen.

Zero Rest Drop Sets
Dropset met absoluut geen rust tussen de sets. Hulp is hierbij noodzakelijk omdat je zelf al gauw 10 seconden nodig hebt om het gewicht aan te passen. Het verschil tussen 0 en 10 seconden is gigantisch!

Rest-Pause Drop Sets
Rust 5-15 seconden tussen de sets om lichtjes te herstellen. Gebruik deze methode als zowel kracht als hypertrofie het doel is.

Drop Supersets
Dropset waarbij je de methode van een superset combineert met die van een dropset. Je voert dus twee oefeningen direct achter elkaar uit, om vervolgens dit rondje zonder rust een paar keer te herhalen met steeds minder gewicht.

Uitvoering Drop Sets

Om het uiterste uit je dropset te halen is het belangrijk om je goed voor te bereiden en tot het gaatje te gaan in elke set. Let hierbij op de volgende dingen:

 1. Houd de rust tussen de sets minimaal
 2. Zet vooraf je benodigde materialen klaar
 3. Train als de sportschool niet overvol is zodat je voldoende materiaal tot je beschikking hebt
 4. Ga voor 2 tot 3 keer verlagen in gewicht
 5. Blijf tussen de 6 en 12 herhalingen
 6. Begin met een set waarbij je maximaal 6 tot 12 herhalingen kunt maken
 7. Gebruik niet alleen maar dropsets, een mooie verhouding is 3:1 (3 ‘normale’ oefeningen gevolgd door 1 dropset)

Tot slot

Er zijn veel trainingsmethoden die je kunt gebruiken om onder hoge intensiteit te trainen, dropsets is zo’n methode. Staar je echter niet blind op het doen van dropsets of een bepaalde soort dropset, varieer met de vele manieren die er zijn want ook met alleen het doen van dropsets kom je er niet! Ieder lichaam reageert anders op een training of trainingsmethode. Ga dus experimenteren met de verschillende methoden en probeer ook verschillende soorten drop sets. Doe uiteindelijk wat voor jou het meeste resultaat oplevert en waar jij de meeste voldoening uit haalt.

7 reacties

 1. pieter

  Training voor beginners reps en sets en gewicht

 2. Oscar

  Waarom staat er nou dat je tot 12 herhalingen moet gaan,terwijl een dropset bedoeld is tot failure te gaan,en met steeds minder gewicht en meer reps te doen!?
  Wat is er nu beter om te doen?

  • Kenneth Nwosu

   Beste Oscar,

   Goede vraag. Het is inderdaad de bedoeling om tot failure te gaan én het is verstandig hierbij een bepaalde rep-range (aantal herhalingen) in gedachten te hebben, gericht op jouw doelstelling. Dat betekent dus dat je bij iedere set en iedere verlaging van gewicht een inschatting moet maken van het gewicht dat je nodig hebt om op dat aantal herhalingen uit te komen. Merk je dat je het verkeerd hebt ingeschat en kan je meer herhalingen, dan ga je tot failure en probeer je dit bij het volgende gewicht te corrigeren.

   Met sportieve groet,

   Kenneth Nwosu

 3. oscar

  okeeee,bedankt…

  nu wil ik graag een dropsetje doen voor de rug!
  je weet dat met de oefeningen voor de rug veel gebruik van de armen word gemaakt,maar dat diezelfde armen eerder vermoeid zijn dan je rug spieren.
  hoe pak ik dat dan aan,mijn armen lopen zo vol als ik rug trainingen doe!?
  moet ik dan lichter gaan zitten????

  gr
  oscar

 4. Ritish

  Heel effe een vraagje, zou een hardloper ook op deze manier mogen trainen?

  En waarvoor zou het wel of niet goed zijn?

 5. Ritish

  Heel effe een vraagje, zou een hardloper ook op deze manier mogen trainen?

  En waarvoor zou het wel of niet goed zijn?

  Mijn excuses voor nogmaals deze vragen te plaatsen. Bij de vorige was mijn emailadres niet goed geschreven.

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Ritish,

   Een dropset is een type krachttraining gericht op de snelle spiervezels waar hardlopen gericht is op de trage spiervezels. Beiden gaan uit van andere energie-systemen en de betere vraag zou dan ook zijn of je als hardloper aan krachttraining in het algemeen zou moeten doen. Dat hangt vervolgens weer vanaf waarom je hardloopt. Hoewel de type spiervezels die je voornamelijk gebruikt bij hardlopen waarschijnlijk niet kunnen veranderen in de spiervezels die je gebruikt voor krachttraining, kan dit wel nadelen hebben als je bijvoorbeeld traint voor een marathon. Doordat je aankomt in spiermassa in de vezels die je niet gebruikt voor hardlopen, krijg je “nutteloze” massa die je extra mee moet dragen.

   Extra informatie hierover vind je in een artikel over de verschillende vezels: https://www.fitsociety.nl/fitness/verschillende-spiervezels/

   mvgr
   Kenneth

Plaats een reactie