fbpx
Lichaamstype Endomorph voeding en training

Lichaamstype Endomorph voeding en training

Geschreven door Koen Heijmans
Geschatte leestijd: 3 minuten

Dit is het laatste artikel over de drie verschillende lichaamstypen en hierin wordt het lichaamstype Endomorph beschreven. Allereerst is het misschien goed om in het kort te beschrijven wie deze benamingen eigenlijk verzonnen heeft en hoe deze theorie tot stand is gekomen. Deze benamingen zijn bedacht en beschreven rond 1940 door een Amerikaanse psycholoog William Herbert Sheldon. Zijn voornaamste doel was om lichaamstypen te associëren met (aangeboren) karaktereigenschappen van mensen.

Hedendaags gebruiken wij deze theorie echter meer om trainingstechnieken te beschrijven voor de verschillende lichaamstypen. Dit wordt gedaan omdat het betrekkelijk eenvoudig is een onderscheid te maken tussen verschillende lichaamstypen van mensen en aan de andere kant is het ook eenvoudig grote groepen samen te voegen. Zoals eerder beschreven zijn er variaties in lichaamstypen en is het te simpel om te zeggen dat iedereen precies in een van deze drie categorieën valt en dat is dan ook niet het geval. Veel mensen hebben een combinatie van twee lichaamstypen. Wat vaak voor komt is bijvoorbeeld een Ectomorph/Mesomorph combinatie en een Mesomorph/Endomorph combinatie. Er is zelfs een schaalverdeling voor alle drie de lichaamstypen van 1-7. Een pure Endomorph scoort een 7-1-1, een Mesomorph 1-7-1 en een Ectomorph 1-1-7.

Stofwisseling en spieropbouw

Zoals eerder beschreven kan training ervoor zorgen dat er aan aantal aspecten van je lichaam veranderen. Iemand die van oorsprong vooral Ectomorph is, maar goed eet en hard traint kan zijn lichaam aanpassen zodat hij meer een Mesomorph uiterlijk krijgt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer je veel spiermassa aankomt. Spier en vetmassa zijn te veranderen maar de botstructuur zelf overigens niet.

In dit artikel richten we ons vooral op het lichaamstype Endomorph. Maar om een en ander wat overzichtelijker te maken worden de eigenschappen van een Mesomorph en Ectomorph lichaamstype kort weergegeven:

Ectomorphs zijn mensen met een hele smalle en dunne lichaamsbouw. Een kort bovenlichaam met een platte borst en smalle schouders zijn hier eigenschappen van. Daarnaast zijn de armen en benen vaak lang en dun en hebben ze smalle handen en voeten. Ectomorphs hebben een snelle stofwisseling en verbranden gemakkelijk calorieën.

Mesomorphs zijn mensen met een grote borstkas en romp en ze hebben vaak een brede schouderpartij. Ze zijn goed gespierd en vaak erg krachtig. Dit lichaamstype heeft de meest atletische bouw en is ook de ideale lichaamsbouw voor bodybuilding.

Lichaamstype Endomorph

Wat is de endomorph qua lichaamstype

De typische Endomorph heeft een ronde lichaamsbouw en is meestal wat korter gebouwd met stevige armen en benen. De stofwisseling is vergeleken met de andere lichaamstypen het traagst. De bovenbenen zijn vaak krachtig bij deze mensen. Maar de spieren zijn niet erg gedefinieerd. Mensen met een Endomorph lichaamstype worden vaak beschreven als stevig.

Wat zijn de voor en nadelen van de endomorph

De Endomorph heeft weinig moeite om aan te komen, omdat deze mensen vaak al wat zwaarder gebouwd zijn is dit toch wel een nadeel. Aan de andere kant kunnen deze mensen ook in spiermassa flink aankomen. Het is dus belangrijk een juiste balans te vinden en bij voorkeur de nadruk te leggen op het opbouwen van spiermassa in plaats van vetmassa.

Wat moet je doen indien je wilt groeien als Endomorph

Groeien is geen probleem voor de Endomorph. Maar uiteraard wil je groeien in spiermassa in plaats van vetmassa. Deze mensen zouden dus op meer herhalingen kunnen gaan trainen (meer dan 12 reps) met voldoende sets en korte rustperiodes.

Wat moet je doen indien je wilt afvallen als Endomorph

Endomorphs wordt aangeraden voldoende cardiotraining in hun trainingschema op te nemen. Dit om extra calorieën te verbranden. Daarnaast is het aan te raden niet te veel calorieën te consumeren. Daarnaast is de regel voor afvallen voor iedereen hetzelfde welk lichaamstype je ook hebt. Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je consumeert.

Conclusie

Het is interessant om te bepalen wat je lichaamstype is en het kan geen kwaad om jezelf hierin te verdiepen. Het is ook altijd goed om een overzicht te hebben van het aantal calorieën dat je consumeert en het aantal calorieën dat je verbrand. Een Endomorph lichaamstype wordt vaak gezien als stevig en niet atletisch. Gelukkig kunnen ook deze mensen door middel van training en een geschikt voedingpatroon hun lichaam aanpassen. Let wel op dat een combinatie van diverse lichaamstypen mogelijk is en dat uitzonderingen op de beschreven eigenschappen nog wel eens voor kunnen komen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen