fbpx
Fitness supplementen

Fitness supplementen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Indien je net bent begonnen met fitness, dan is de kans groot dat je in aanraking gaat komen met fitness supplementen. Creatine, proteine shakes, weightgainers, testosteron boosters, fatburners en nog veel meer, van verschillende merken en fabrikanten. We willen je meenemen in de wereld van de fitness supplementen. Want wat houd elk supplement exact in en wat kan het voor jou als beginnend sporter betekenen? Bij elke type supplement hebben wij onze top 3 gezet. Op die manier kun je op de juiste manier van start gaan met het gebruik van fitness supplementen.

Fitness supplementen

Welke fitness supplementen zijn er

In grote lijnen zijn de supplementen onder te verdelen in een aantal groepen, met elk een eigen doelstelling. Deze supplementen kun je onder verdelen in de volgende 3 doelstellingen:

  • Kracht
  • Herstel
  • Afslanken

De supplementen die we in dit artikel gaan bespreken hebben dan ook raakvlak met deze 3 doelstellingen. Daarnaast willen we aangeven dat alle supplementen die je momenteel in Nederland of via het internet kunt verkrijgen zijn goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit, en zijn daarom niet illegaal of verboden. We bespreken geen anabolen of andere verboden middelen.

Werken fitness supplementen

De eerste vraag die we willen behandelen is of de fitness supplementen daadwerkelijk doen wat ze beloven. Het antwoord daarop is “NIET ALTIJD”, veel van de supplementen hebben effect maar vaak zijn de effecten wetenschappelijk niet bewezen, waar dit ook nog eens per persoon kan verschillen en waarbij de werking ook afhankelijk is van randvoorwaarden als training, voeding en rust. Maar in grote lijnen kunnen we stellen dat sommige supplementen werken.

Creatine

Een van de meest onderzochte fitness supplementen is ongetwijfeld creatine. Creatine heeft veel functies, maar eenvoudig uitgelegd zorgt creatine voor meer energie in de spieren, waardoor je zwaarder kunt trainen. Dit is overigens voornamelijk merkbaar bij mensen die een tijdje trainen en een ‘plateau’ bereiken. Creatine kan helpen dit ‘plateau’ te doorbreken. Het effect is niet enorm, je gaat niet in tientallen kilo’s vooruit, maar je kan met creatine net de laatste paar herhalingen van een set halen, die je anders niet kon uitvoeren. Daarom valt creatine onder de categorie “kracht supplementen”.

Proteïne shakes

Naast creatine zijn de proteïne shakes erg populaire fitness supplementen. Proteïne zijn de bouwstenen van ons lichaam en bestaan uit meerdere aminozuren. Wanneer je veel aan fitness of krachttraining doet is het belangrijk dat je de hoeveelheid proteine uit je voeding opvoert, om op die manier de juiste bouwstoffen te leveren aan je spieren. Indien je dat niet uit voeding kunt halen zijn proteïne shakes een erg goede aanvulling. Dat maakt de proteïne shakes toe een uitstekend herstel supplement. Immers, de spieren groeien in rust en niet in de sportschool.

Multivitaminen

Niet alleen proteine dien je in een hogere hoeveelheid uit je voeding te halen, maar ook je vitaminen en mineralen. Indien je dit niet uit je dagelijkse voeding kunt halen kun je fitness supplementen gebruiken in de vorm van multivitaminen. Deze multivitaminen kunnen bijdragen aan meer energie en een beter herstel. Dit maakt de multivitaminen tot een perfecte herstel supplement.

Fatburners

Naast de supplementen voor meer kracht en herstel, zijn er ook fitness supplementen die kunnen helpen bij het afvallen. De zogenoemde fatburners, kunnen bijdragen om te kunnen afslanken. Dit gebeurt doordat een fatburner het metabolisme verhoogt. Je metabolisme is je stofwisseling en wanneer je een fatburner neemt verbruikt je lichaam meer energie en kun je daardoor gewicht verliezen. Een andere werking van fatburners is dat het hongergevoel kan wegnemen. Hierdoor ga je minder eten en val je eveneens af. We dienen wel te waarschuwen voor het gebruik van fatburners, omdat dit best heftig kan zijn voor onervaren sporters. Overschrijd nooit de aanbevolen hoeveelheid.

Weightgainers

Een fitness supplement dat juist het tegenovergestelde doet van een fatburner is een weightgainer. Niet iedereen wil namelijk afvallen met fitness. Veel sporters willen graag aankomen en mensen met het lichaamstype ectomorf kunnen hier moeite bij ondervinden. Voor die mensen zijn de weightgainers een uitstekend fitness supplement. De meeste weighgainers bestaan uit whey proteine en koolhydraten. Vaak worden hier nog aminozuren zoals glutamine aan toegevoegd om spierafbraak te voorkomen. Een weightgainer is een typisch een herstel supplement.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen