fbpx

Iskra Lawrence: model met een beetje meer

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Iskra Lawrence is een populair Brits lingerie model. Juist dankzij een pondje extra hier en daar en de manier waarop ze strijdt tegen een onhaalbaar schoonheidsideaal zoals geschetst door de mode-industrie en media.

Iskra Lawrence: Maatje tussen wal en schip

Iskra Lawrence werd model op haar dertiende toen ze na deelname aan een wedstrijd van Elle, door het bureau getekend werd. Elle liet haar echter enkele jaren later weer gaan omdat ze vollere heupen kreeg en zwaarder werd.

Als plus-size model was ze echter niet zwaar genoeg en zo viel ze tussen wal en schip.

Als gevolg ging Iskra Lawrence extreem diëten en overwoog chirurgie om net zulke dunne benen te krijgen als de modellen waarmee ze concurreerde. Tot ze besefte dat dit niet de manier voor haar was. Ze tekende bij een klein modellenbureau en begon zelf naar lingerie-bedrijven te bellen.

Vaak kreeg ze te horen dat ze “te vrouwelijk” of “te commercieel” was.

Een paar kleinere bedrijven boekten haar wel en dit gaf genoeg vertrouwen om te verhuizen naar New York. Toen ze vervolgens een klus boekte bij de grote lingerie keten Aerie voor de campagne genaamd “#aerie real”,  ging het hard met haar faam.

https://www.youtube.com/watch?v=nJ6wwJ6Qaf4

“No retouching”

De woorden “no retouching” komen vaker terug als er wordt gesproken door en over Iskra Lawrence. Ze is mede zo populair op Instagram omdat ze alleen een echte versie van zichzelf wilt laten zien.

Ze plaatst alleen onbewerkte, airbrush-vrije foto’s op haar Instagram account.

Als managing editor van de website Runway Riot biedt ze een platform voor vrouwen van alle vormen en maten. Iskra Lawrence vind het jammer dat zoveel vrouwen hun foto’s op Instagram bewerken. Instagram zou echt moeten zijn, gewoon een selfie van hoe je er echt uitziet.

“Haters aangepakt”

Iskra Lawrence heeft een grote gunfactor, zeg maar “likability”. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop ze omging met de volgende reactie op één van haar posts op Insta:

“Fat cow. It’s only cus every F****r on this planet is obese that’s the norm… Plus-size models? give me a F*****g breaking. Everyone needs to stop eating McDonald’s, the NHS is f****d because of people like her eating too many bags of crisps.”

Iskra Lawrence reageerde met deze foto:

Wel een voorbeeld, maar geen voorbeeldfiguur?

Een mooie, zelfverzekerde vrouw waar Destiny’s Child trots op zou zijn. De vraag is echter of Iskra Lawrence daadwerkelijk iets bijdraagt aan een realistischer schoonheidsideaal voor de vrouw.

Natuurlijk verdient ze lof dat ze zichzelf toont zoals ze is. Maar hoe zij is, is voor velen niet haalbaar. Sterker nog: ik denk dat “de gemiddelde vrouw” meer kans heeft op het figuur van een bikini-fitness atlete dan dat van Iskra. De één is namelijk een kwestie van hard werk de ander van geluk.

Het ene onhaalbare ideaal vervangt het andere

Ik was dan ook eerlijk gezegd wel een beetje kritisch wat betreft het “Iskra-fenomeen”. Ik vroeg me af of nu niet het ene onhaalbare ideaal werd vervangen door een even onhaalbaar ideaal.

Iskra Lawrence heeft namelijk een paar grote pluspunten, letterlijk en figuurlijk. De meeste van die pondjes die ze teveel zou hebben voor het gros van de mode-industrie is namelijk fantastisch verdeeld . Iskra zou al in menig rap-video de ster kunnen zijn nog jaren voordat de rest van de wereld billen leerde waarderen (zei het in baby stapjes van Kate Middleton, via Beyonce en J-Lo, tot Kim en Nicki).

Nu we beland zijn in een tijd waarin vrouwen en masse implantaten in hun billen lijken te stoppen is het natuurlijk prachtig als je buik een soort vet-afdrijvende laag heeft en het meeste vet verbant naar je billen, borsten en bovenbenen.

Vaak genoeg echter hoor ik een heel ander verhaal van vrouwen. Klachten over het feit dat bij sommigen tijdens afvallen hun  borsten als eerste kleiner beginnen te worden, gevolgd door hun billen en pas als laatste hun buik. Dat soort vrouwen zouden met een vergelijkbaar vetpercentage als dat van Iskra een minder mooi figuur hebben dan Iskra Lawrence.

En dan bedoel ik naar hun eigen maatstaven.

Iskra eet wat ze wil maar alles met mate. Ze traint bovendien regelmatig, maar is dus in veel mindere mate bezig haar figuur te beïnvloeden zoals dunner modellen in de mode-industrie of zeer afgetrainde fitness atleten. Sommigen zullen daar troost uit halen.”Ik kan er dus ook mooi uitzien zonder er zoveel voor te moeten doen”. De waarheid is echter dat Iskra Lawrence er zo uit kan zien zonder er zoveel voor te hoeven doen.

Dat zegt niets over jou, sorry.

Hoe minder zij er voor doet, hoe meer ze heeft te danken aan haar genen en hoe minder haar resultaten ook jouw resultaten kunnen zijn.

Teruggrijpend op een artikel dat ik onlangs schreef: wil je gelukkiger zijn met je lichaam door je lichaam te veranderen? Of wil je leren gelukkiger te zijn met je lichaam?

Iskra Lawrence valt wat dat betreft in de tweede categorie. Toch bestaat zoals altijd de kans dat anderen eruit zullen willen zien als haar. Als je dan toch iemand zoekt op wie je wilt lijken, zoek dan iemand die dezelfde uitgangspositie had én bereikt heeft wat jij wilt bereiken. De kans is groot dat je dan toch terecht komt bij de mensen die meesters zijn in de lichaamstransformaties zoals modellen en fitness-atleten.

Dan nog de vraag of je bereid bent er even hard voor te werken.

Iskra Lawrence: Vergelijk jezelf niet met anderen

Voor Independent zei Iskra Lawrence zelf daarover:

Stop comparing yourself to anybody else. The [pictures of] movie stars, even the Disney characters, that’s not real. That’s not attainable. You can’t be anybody else. You are you. You can’t be them. So you really just have to start embracing yourself and accepting so-called flaws that society has given the name ‘flaws’. It’s just our body, our patchwork quilt.

Iskra is zelf er actief in voorlichting voor mensen met eetstoornissen en ontvangt vele hulpvragen van vrouwen die met zichzelf in de knoop zitten. Ik geloof ook oprecht in haar betrokkenheid in dit opzicht.

Een groter hokje

Iskra Lawrence laat zien dat je niet in dat ene krappe hokje van de algemene mode-industrie geperst hoeft te worden om als model succesvol te zijn. Ze heeft een ander hokje gevonden, maar daar past ook niet iedereen in.

Het feit blijft echter dat “de media” (waaronder ik zelf ook val als redacteur en fotograaf) laten zien wat “wij” denken dat veel mensen mooi vinden. Anders had ik nu ook niet over Iskra geschreven.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen