fbpx
Lichaamstype mesomorph training en voeding

Lichaamstype mesomorph training en voeding

Geschreven door Koen Heijmans
Geschatte leestijd: 3 minuten

Je hebt jezelf vast al vaker vergeleken met andere mensen en dan zie je hoeveel diversiteit er wel niet is in lichaamsbouw. In een ander artikel op deze site is het lichaamstype ectomorph al uitgebreid beschreven. Dit zijn de zogenaamde“hard gainers” oftewel mensen met een lang en slank uiterlijk en met een snelle stofwisseling. Er zijn dan ook verschillende lichaamstypen met verschillende lichaamseigenschappen.

De drie verschillende lichaamstypen zijn: Ectomorph, Mesomorph en Endomorph. Het is te simpel om te zeggen dat iedereen precies in een van deze drie categorieën valt en dat is dan ook niet het geval. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een combinatie van twee lichaamstypen. Wat vaak voor komt is dan ook een Ectomorph/Mesomorph combinatie en een Mesomorph/Endomorph combinatie. Ook zijn er nog wel eens uitzonderingen op de regels te vinden die hier beschreven worden dus ga er niet vanuit dat iedereen binnen de beschreven situaties valt.

Stofwisseling en spieropbouw

Een belangrijke factor die zorgt voor een variatie in lichaamstypen is de stofwisseling. Het lichaam is een enorm ingewikkeld en complex systeem maar kan zich ook aanpassen aan de prikkels die je erop los laat. Door training is het namelijk mogelijk je lichaam te veranderen en dit heeft ook gevolgen voor je stofwisseling. Een voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer je veel spiermassa aankomt. Spieren zijn metabolisch erg actief en verbranden daarom ook veel calorieën. Dit kan er uiteindelijk dus voor zorgen dat het makkelijker is om slank te blijven.

In dit artikel richten we ons vooral op het lichaamstype Mesomorph. Maar om een en ander wat overzichtelijker te maken worden de eigenschappen van een Endomorph en Ectomorph lichaamstype kort weergegeven:

Ectomorphs zijn mensen met een hele smalle en dunne lichaamsbouw. Een kort bovenlichaam met een platte borst en smalle schouders zijn hier eigenschappen van. Daarnaast zijn de armen en benen vaak lang en dun en hebben ze smalle handen en voeten. Ectomorphs hebben een snelle stofwisseling en verbranden gemakkelijk calorieën.

Endomorphs zijn mensen met een gedrongen bouw, brede heupen en een korte nek. De spieren van Endomorphs zijn niet erg gedefinieerd. De stofwisseling is niet snel en deze mensen komen makkelijk aan zowel in spier als vetmassa, daarom hebben deze mensen een hoger vetpercentage.

Lichaamstype Mesomorph

Wat is het voor lichaamstype
Mesomorphs zijn mensen met een grote borstkas en romp en ze hebben vaak een brede schouderpartij. Deze mensen zijn goed gespierd en zijn vaak erg krachtig. Dit lichaamstype heeft de meest atletische bouw en is ook de ideale lichaamsbouw voor bodybuilding. Arnold Schwarzenegger is een voorbeeld van een Mesomorph lichaamstype. Arnold beschrijft zelf dat hij van nature uit heel slank is en daarom zal hij een combinatie van twee lichaamstypen kunnen zijn ook wel ecto-mesomorph genaamd.

Wat zijn de voor en nadelen van dit lichaamstype
Mesomorphs hebben weinig moeite om spierweefsel op te bouwen, maar ze moeten wel gevarieerde krachtoefeningen doen om de spieropbouw in proportie te krijgen en de spieren goed gedefinieerd eruit te laten komen. Mesomorphs moeten wel op de calorie inname letten, omdat ze sneller vetmassa aankomen dan Ectomorphs. Aan de andere kant beschikken Mesomorphs weer over meer spiermassa dan de Ectomorphs, waardoor ze ook meer calorieën in rust verbranden (spiermassa is metabolisch actiever dan vetmassa).

Wat moet je doen indien je wilt groeien als Mesomorph
Aankomen is voor de Mesomorph minder lastig dan voor de Ectomorph. Wel moet er een grote variatie in oefeningen zijn om de spierdefinitie er goed uit te laten komen. Isolatie oefeningen zijn dan ook erg geschikt voor de Mesomorph. Ook moet het dieet voldoende proteïnen bevatten omdat Mesomorphs meer spiermassa hebben dan Ectomorphs.

Wat moet je doen indien je wilt afvallen als Mesomorph
Mesomorphs moeten niet teveel bulken, omdat afvallen lastiger is dan voor de Ectomorph. Daarnaast is een combinatie van kracht en cardiotraining ideaal voor dit lichaamstype. Wil je afvallen als Mesomorph dan is de regel hetzelfde als voor de andere lichaamstypen. Meer calorieën verbranden dan dat je consumeert. Dit kan gerealiseerd worden door meer te bewegen of door minder te eten, of een combinatie van allebei.

Conclusie

Bepaal voor jezelf wat je lichaamstype is en doe wat onderzoek naar de eigenschappen van dit lichaamstype. Het is ook altijd goed om een overzicht te hebben van het aantal calorieën dat je consumeert en het aantal calorieën dat je verbrand. Een Mesomorph lichaamstype is ideaal voor bodybuilding. Let wel op dat een combinatie van lichaamstypen mogelijk is en dat uitzonderingen op de beschreven eigenschappen nog wel eens voor kunnen komen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen