fbpx
Pyramide trainingsmethode

Pyramide trainingsmethode

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Vraag eens aan iemand of ze een trainingsmethode kennen en de kans is groot dat je als antwoord de pyramide trainingsmethode krijgt. Bij de pyramide trainingsmethode heeft elke set een andere hoeveelheid reps. Door gaandeweg de intensiteit te verhogen belast je daarmee de spiervezels meer en krijg je uiteindelijk een intensieve en effectieve training.

Pyramide sets

De standaard pyramide trainingsmethode start bij de lichtste belasting en werkt vervolgens naar de zwaarste toe. Je kunt de oefeningen invullen met 15, 12, 10, 8 herhalingen. Een zwaardere invulling is bijvoorbeeld 8, 6, 4, 2 herhalingen. Het veranderen van het aantal herhalingen (reps) en de hoeveelheid gewicht in de piramide set zal leiden tot veranderingen waaraan je lichaam zich moet aanpassen. Hoe meer veranderingen het lichaam te verwerken krijgt, des te meer zal het groeien.

Naast de standaard pyramide trainingsmethode kennen we ook de omgekeerde pyramide sets, waar je met de zwaarste belasting begint, de dubbele pyramide, waar je met de de lichste begint, vervolgens naar het zwaarste gaat en terug naar het lichtste en je hebt de gestapelde pyramide, waar we hieronder een voorbeeld van geven.

Beginnen met pyramide training

Doordat na verloop van tijd de spieren wennen aan je directe belasting is afwisseling noodzakelijk om groei in kracht en spieren te realiseren. Door te starten met de pyramide training verhoog je de directe overload en moeten je spieren weer wennen aan de trainingsprikkels die ze te verduren krijgen. Door licht te beginnen warmen je spieren, pezen en gewrichten prima op, voordat je aan de serieuze gewichten begint. Op deze wijze kan je blessures voorkomen. Bij de standaard piramide wordt eerste set ingesteld op 10 kg. met het doel om 12 herhalingen te maken. Elke set wordt uitgevoerd tot muscle failure (spierfalen). De tweede set van de oefening wordt ingesteld op 15 kg. Met het doel om 12 herhalingen te maken. De derde en vierde set worden eveneens in gewicht verhoogd en de hoeveelheid herhalingen worden verlaagd. Je kunt de oefeningen invullen met 8, 10, 12, 15, 20 herhalingen. Een zwaardere invulling is bijvoorbeeld 2, 4, 6, 8 herhalingen. Hieronder een voorbeeld van een standaard pyramide in sets met gewicht:

Set 1 – 10 kg x 12 reps
Set 2 – 15 kg x 10 reps
Set 3 – 20 kg x 8 reps

Kies een gewicht waarmee je elke set net het aantal herhalingen correct kunt uitvoeren.

Deze oefening kun je ook met een omgekeerde pyramide doen en dan ziet de samenstelling er als volgt uit:

Set 1 – 20 kg x 8 reps
Set 2 – 15 kg x 10 reps
Set 3 – 10 kg x 12 reps

Overige pyramide trainingen

Naast de standaard en de omgekeerde pyramide kennen we ook de dubbele pyramide en gestapelde pyramide. Voorbeelden van deze overige pyramide trainingen in sets zien er als volgt uit:

Dubbele piramide

Set 1 – 10 kg x 12 reps
Set 2 – 15 kg x 10 reps
Set 3 – 20 kg x 8 reps
Set 4 – 15 kg x 10 reps
Set 5 – 10 kg x 12 reps

Gestapelde pyramide

Set 1 – 10 kg x 12 reps
Set 2 – 15 kg x 10 reps
Set 3 – 20 kg x 8 reps
Set 4 – 10 kg x 12 reps
Set 5 – 15 kg x 10 reps
Set 6 – 20 kg x 8 reps

Deze trainingsmethode is minder geschikt voor kleine spiergroepen als biceps en triceps. Deze kleinere spiergroepen kunnen door het intensieve karakter van de pyramide training vrij snel overtraind raken.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen