fbpx
Trainen bij hoge temperaturen

Trainen bij hoge temperaturen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

De zomer is dan misschien voorbij maar we willen een paar zaken toelichten over het trainen in warme situaties. Veel sporters vragen zich af of het verstandig is om te sporten bij hoge temperaturen. Hitte en warmte maken het trainen er niet makkelijker op en het kan grote risico’s met zich meebrengen. Dus daarom een paar tips wanneer je wilt sporten bij warm weer.

Sporten bij warm weer

Bij warm weer liggen een paar grote risico’s op de loer zoals bijvoorbeeld hyperthermie, oftewel oververhitting. Bij oververhitting kunnen de armen en benen opzwellen, kun je last krijgen van kramp of uitputting. Indien je door blijft trainen tijdens oververhitting of je hebt een extreem geval van hyperthermie te pakken dan kan dit levensbedreigende vormen aannemen.

Wanneer de temperaturen hoog zijn en er weinig wind is met een hoge luchtvochtigheid kun je beter niet trainen. De risico’s in deze omstandigheden zijn te groot en je huid kan minder goed afkoelen.

Uitdroging

Als je tijdens de training in warme omstandigheden weinig drinkt dan kan dat uitdroging tot gevolgen hebben. Dit noemen we ook dehydratie. Wanneer je als sporter een zware inspanning levert kun je makkelijk 1,5 tot 2,5 liter water uitzweten. Dit vochtverlies dien je zo snel mogelijk aan te vullen, omdat het de circulerende bloedvolumes doet dalen, waardoor de doorbloeding van de huid afneemt en oververhitting kan ontstaan.

Voorbereidingen trainen bij hoge temperaturen

Wanneer je besluit om toch te trainen bij hogere temperaturen, doe dat dan volgens de volgende voorschriften:

Kleding

De kleding die je draagt kan enorme invloed uitoefenen op de hitte die je te verduren krijgt. Draag licht gekleurde kleding, en geen zwarte kleding. De zwarte kleur absorbeert de hitte en daardoor krijg je het niet makkelijk. Draag kleding die licht en luchtig zijn.

Tijdstip

De ochtend is de beste tijd om te sporten. In de nacht koelt het vaak flink af en wanneer je besluit om te sporten dan doe je er goed aan om dit te doen na deze afkoeling. Als je besluit om in de avond te sporten dan krijg je de warmte van de dag te verduren. Daarbij is het van belang om niet over warm asfalt te lopen, omdat dit veel warmte opneemt.

Drinken

Drink voldoende voordat je gaat sporten en wacht niet totdat je dorst krijgt. Ga goed voorbereid op weg met bidons die je tijdens de inspanning van voldoende water kunnen voorzien. Drink geen koffie of andere caffeine houdende dranken omdat dit kan leiden tot uitdroging.

Trainen in het buitenland

Ben je op vakantie in het buitenland en wil je trainen tijdens je vakantie? Neem dan de tijd om eerst te wennen aan het klimaat van het land. Als je net uit ons koude kikkerlandje aankomt is de kans groot dat de warmte van je vakantieoord jou kan overvallen. Neem dan even een paar dagen tot een week de tijd om je lichaam te laten wennen aan de hogere temperaturen en luchtvochtigheid.

Smeer je ook goed in met zonnebrandcreme om vebranding van je huid in je gezicht en armen te voorkomen. Draag een zonnebril met de juiste UV protectie. Indien het echt een stuk warmer is houd er dan rekening mee dat je op vakantie bent en schroef het tempo terug. En ook in het buitenland geldt dat je beter in de ochtend kunt trainen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen