fbpx
Trainen met losse gewichten

Trainen met losse gewichten

Geschreven door Koen Heijmans
Geschatte leestijd: 3 minuten

Er zijn veel verschillende manieren van weerstandstraining. Zo zijn er de wel bekende fitnesstoestellen, de losse gewichten, ook bekend als barbells en dumbbells, kabelmachines, elastische weerstand attributen, medicijnballen, kettlebells en zelfs training met het eigen lichaamsgewicht (calisthenics) vallen onder weerstandstraining.

In dit artikel worden voornamelijk de verschillen tussen trainen op fitnesstoestellen en het gebruik van losse gewichten beschreven. Veel mensen kiezen al snel voor de vaste fitness oefeningen en zullen niet zo snel naar de losse gewichten lopen. Allereerst omdat de oefeningen niet beschreven staan, maar ook omdat het uitdagender is om deze oefeningen te doen en het misschien al snel als ingewikkelder beschreven wordt. Daarnaast is er nog de misvatting dat het gebruik van losse gewichten alleen voor mannen is.

Trainen met fitnesstoestellen

De vaste fitnesstoestellen worden veel gebruikt in sportscholen en zijn vooral goed voor beginnende klanten. Vaak zijn deze oefeningen namelijk makkelijker om uit te voeren en is het minder intimiderend dan trainen met losse gewichten. Daarnaast is fitness apparatuur veiliger in het gebruik vergeleken met losse gewichten. Machines zorgen er vaak voor dat je netjes met een rechte houding de oefening uitvoert en daarnaast is de mogelijkheid tot vrij uit bewegen beperkt, waardoor het veiliger is om de oefening uit te voeren en dus minder kans op blessures. Een ander voordeel van de vaste fitnesstoestellen is dat het vrij gemakkelijk is om het gewicht even wat zwaarder in te stellen. Daarnaast is er bij het gebruik van deze oefeningen geen spotter (iemand die je helpt bij het uitvoeren van de beweging) nodig.

Nadelen fitnesstoestellen

Vaste fitnesstoestellen hebben niet alleen voordelen ten opzichte van losse gewichten. Deze oefeningen hebben namelijk een kleinere bewegingsvrijheid. Daarnaast zorgt een vaste positie er voor dat er minder intensief getraind wordt omdat er minder controle en stabiliteit nodig is. Sommige fitnesstoestellen kunnen lastig zijn om in te stellen en voor grote of kleine mensen zal een oefening niet altijd lekker uitvoerbaar zijn, omdat het apparaat niet goed bij het lichaam past.

Trainen met losse gewichten

Het gebruik van losse gewichten zorgt ervoor dat er meer wordt gevraagd van de core stabiliteit. Zo moeten je buik en rugspieren harder werken om het ongecontroleerde gewicht te balanceren. Er is meer communicatie vereist tussen de spieren en zenuwen bij het gebruik van losse gewichten en dat maakt de oefening dus ook intensiever, waardoor de neuromusculaire efficiëntie beter getraind wordt. Losse gewichten zorgen voor meer bewegingsvrijheid waardoor in verschillende bewegingsvlakken getraind kan worden. Hierdoor leer je om oefeningen beter uit te voeren, waardoor bewegingen in het dagelijks leven ook makkelijker worden.

Daarnaast kunnen met losse gewichten complexe en full body oefeningen uitgevoerd worden, waardoor meer energie wordt verbruikt en dus meer calorieën worden verbrand vergeleken met oefeningen op vaste fitnesstoestellen. Voor beginners zijn oefeningen met losse gewichten door de instabiliteit lastiger en zwaarder en daarom is er een grotere kans op blessures. Het is belangrijk dat men eerst over genoeg controle en kracht beschikt voordat er met losse gewichten wordt getraind. Voor zware oefeningen met losse gewichten die worden uitgevoerd boven het hoofd is er eigenlijk altijd een spotter vereist om goed, zwaar en ook veilig te kunnen trainen. Wanneer je dus alleen bent wordt het lastig om deze oefeningen te doen omdat je vaak iemand om hulp moet vragen.

Trainen met kabelmachines

Naast de vaste fitnesstoestellen en de losse gewichten zijn er ook nog de welbekende kabelmachines. Kabelmachines zijn erg handig omdat ze over meer bewegingsvrijheid beschikken dan de fitnesstoestellen. Daarnaast heb je geen spotter nodig zoals bij losse gewichten. Ook worden zowat alle oefeningen op kabelmachines staand uitgevoerd waardoor de core stabiliteit meer wordt aangesproken vergeleken met vaste fitness apparaten.

Conclusie

Er zijn zowel voordelen als nadelen van losse gewichten vergeleken met de vaste toestellen. Het mooie is dat ze de nadelen van elkaar weer opvullen en zo elkaar dus aanvullen. Vooral wanneer er ook nog gebruik wordt gemaakt van de kabelmachines. Meer ervaren sporters zullen meer gebruik maken van losse gewichten, maar toch blijven ze bijna altijd ook gebruik maken van de overige fitness apparaten. Een combinatie van deze trainingsvormen is altijd prima. Voor beginners is het verstandig om eerst wat kracht op te bouwen op vaste fitnesstoestellen om vervolgens de stap te kunnen maken naar de losse gewichten, zodat de core stabiliteit en de neuromusculaire efficiëntie beter getraind worden en er dus meer uit je krachttrainingsprogramma wordt gehaald.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen