Geschatte leestijd: 2 minuten

De spieren in ons lichaam bestaan uit verschillende spiervezeltypen. Dit verschil tussen spiervezels heeft effect op de hoeveelheid kracht je kunt leveren voor specifieke activiteiten.

Er kunnen hoofdzakelijk 2 soorten onderscheiden worden, namelijk: fast twitch (FT) en slow twitch (ST). De fast twitch vezels gebruiken we wanneer we explosieve kracht willen leveren en de langzame spiervezels worden aangesproken bij langdurige activiteiten, zoals hardlopen en andere vormen van cardiotraining. In dit artikel gaan we kort in op de soorten spiervezels. Voor een uitgebreidere beschrijving inclusief de wetenschappelijke onderzoeken die hiernaar zijn verricht, verwijzen we naar het artikel “Verschillende spiervezels”.

Soorten spiervezels

In de opening beschreven we dat we in het lichaam 2 soorten spiervezels aantreffen. Beiden worden toegepast voor verschillende doeleinden:

Type I: langzame contractiesnelheid, gebruikt bij aerobe activiteiten.
Type II: snelle contractiesnelheid, gebruikt bij anaërobe activiteiten

Wanneer de Type I of Type II gebruikt worden, hangt af van de drempelwaarde. Dit is de electrische weerstand die een motorzenuw doorstuurt richting de motorunit. Dat betekent dat sommige motorzenuwen eerder geneigd zijn de prikkel door te sturen dan de ander. Wil je weinig gewicht verplaatsen, dan gaat er via het centraal zenuwstelsel een signaal naar de spiervezels met een minder hoog actiepotentieel.

Rode spiervezels

Een andere benaming voor de Type I spiervezels, of de slow twitch, is “rode spiervezels”. Deze benaming is te danken aan het feit dat deze spiervezels snel rood worden omdat ze veel myoglobine bevatten. Deze spiervezels kunnen het lang volhouden en zijn lang bestand tegen vermoeidheid. Hypertrofie van deze rode spieren kan alleen plaatsvinden door een toename van de hoeveelheid mitochondrieen. Hypertrofie middels het vergroten van het aantal spiercellen kan alleen bij de witte spiervezels, oftewel de type II.

Witte spiervezels

Een andere benaming voor de Type II spiervezels, of de fast twitch spiervezels, is “witte spiervezels”. Dit fast twitch weefsel kenmerkt zich vanwege zijn explosieve kracht. Veel krachtsporters hebben veel fast twitch vezels wat middels hypertrofie flink kan toenemen. De energiesystemen die gebruikt worden door de witte spiervezels zijn het melkzuursysteem en het ATP-systeem.

Spiergroei van de spiermassa

De spieren in jouw lichaam zijn opgebouwd uit veel spiervezels. Elk mens heeft een andere verdeling en hoeveelheid spiervezels. Deze verdeling kun je slechts deels veranderen door middel van krachttraining. Met krachttraining verzorg je een vergroting van de reeds aanwezige spiermassa. Je traint de spiermassa met een weerstand die groter is dan de spieren zelf aankunnen (“overload“). Hierdoor zoekt het lichaam naar een nieuw balans en wilt het sterker worden om de volgende keer deze belasting aan te kunnen.

Verschil tussen de spiervezels

Type-I spiervezelType-II spiervezel
Minder grote spiervezelsGrotere vezels
Beperkt sarcoplasmatisch reticulumGroot sarcoplasmatisch reticulum
Uitgebreid capillair netwerkKlein capillair netwerk
Veel mitochondriënWeinig mitochondriën
Hoge hoeveelheid myoglobineLage hoeveelheid myoglobine

Toepassing

Wanneer je diverse sporters met elkaar vergelijkt dan zul je zien dat ze, afhankelijk van hun sportieve activiteiten, een andere samenstelling hebben van spiervezels. Zo heeft de marathonloper van nature meer rode spiervezels in zijn lichaam voor de landurige activiteiten en zal een bodybuilder veel meer witte spiervezels in zijn lichaam hebben, vaak ontwikkeld middels hypertrofie.